CORRUPCIÓ A L'ENTORN DEL REI
Política 03/05/2012

El fiscal suspèn les reunions amb els lletrats d'Urdangarin i Torres

Les filtracions no han agradat al fiscal. Pedro Horrach ha suspès, sine die, les converses que avui i demà havia de tenir amb els advocats d'Iñaki Urdangarin i Diego Torres per esquivar la presó.

Enric B. Abelló
3 min
El fiscal suspèn les reunions amb els lletrats d'Urdangarin i Torres

PALMA.Les negociacions per a un pacte entre la Fiscalia Anticorrupció i els principals acusats del cas Nóos han quedat congelades i, de moment, no hi ha data per reprendre-les. El fiscal Pedro Horrach ha suspès les reunions que havia de tenir avui i demà a Madrid amb els advocats d'Iñaki Urdangarin i Diego Torres per separat. El fiscal ha dit prou i ha donat un cop de puny a la taula, molest per les filtracions d'unes negociacions que haurien evitat la presó al duc de Palma i al seu exsoci si es declaraven culpables i tornaven els diners.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons fonts pròximes a Anticorrupció, l'aparició als mitjans de les negociacions d'Urdangarin i Torres amb la Fiscalia hauria dut Horrach a aquesta decisió. I no hi ha cap data perquè es facin les reunions. L'advocat d'Urdangarin, Màrius Pascual, s'afanyava ahir a negar qualsevol negociació o contacte "formal o informal" per arribar a una entesa. I si bé és cert que fins ara no s'havia fet cap reunió, ningú dubta dels contactes i que el gendre del rei pot estar disposat a declarar-se culpable d'alguns delictes per evitar acabar entre reixes. El pacte que haurien proposat els advocats consistiria a acceptar la responsabilitat d'alguns delictes, tornar una quantitat de diners per determinar i acceptar una condemna de menys de dos anys que els permetria esquivar la presó. La Fiscalia també els podria exigir saber on s'amaguen els diners de la trama. De moment el jutge sospita que n'hi ha a Luxemburg i a Suïssa.

Esquitxar la Corona

Amb la suspensió de les reunions Horrach hauria volgut deixar clar que du la iniciativa i decideix, sobretot pensant en Torres i el seu defensor, Manuel González Peeters, de qui haurien sortit les filtracions. Torres ha de declarar al jutjat de Palma el 22 de maig i Peeters pressiona i esquitxa tant com pot la Corona. Fa dies va lliurar al jutge correus de finals del 2007 que implicaven la infanta Cristina i el rei mateix en els negocis d'Urdangarin amb empreses i administracions, també després de la suposada "recomanació" de Joan Carles I el 2006 perquè quedés al marge de gestions poc clares.

Nóos va cobrar prop de sis milions dels governs balear i valencià i la Fiscalia sospita que bona part van acabar en mans dels dos socis. Urdangarin i Torres estan enfrontats des del 2008. Tots dos proposen negociar amb la Fiscalia, però per separat perquè continuen distanciats.

Que s'hagin suspès les reunions, però, no vol dir que no es facin. Les negociacions s'han congelat, no trencat, i fonts pròximes a Anticorrupció asseguren que Horrach està disposat a escoltar. Això sí, sense comprometre's a res i, sempre, duent la batuta. El fiscal té carta blanca de Madrid.

L'enrenou al voltant de les negociacions ha fet que les altres parts afectades en el cas prenguin posició. D'entrada, un altre dels principals imputats, l'expresident Jaume Matas, es podria negar a declarar el dia 17 davant del jutge José Castro. Segons deia ahir el seu advocat, Antonio Alberca, estudiarà recomanar-li que calli fins que no se sàpiga a quin pacte han arribat el duc i el seu exsoci amb la Fiscalia. Això sí, Alberca ja avança que el seu client continuarà declarant-se innocent i que no pactarà res. Només acceptarà l'absolució.

Això ja fa molt difícil que, com havien dit alguns mitjans, un acord de Torres i Urdangarin eviti el judici: hi haurà judici. Perquè no es fes haurien de pactar tots els acusats -més de vint- i estar-hi d'acord les acusacions, incloent-hi el Govern Balear i el col·lectiu ultradretà Manos Limpias. L'entitat assegurava ahir que anirien fins al final i que exigirien un judici.

Instrucció inacabada

De fet, des de l'entorn pròxim al jutge José Castro s'assegurava ahir que un pacte, en aquests moments del procés, no tindria cap validesa perquè no s'ha acabat la instrucció. En la fase d'instrucció és quan es recopilen les proves, declaracions i indicis, i no és fins que no s'ha acabat que els fiscals fan l'escrit d'acusació en què es determinen els delictes. Encara podrien sortir proves noves.

stats