Política 21/01/2016

Els tècnics de T-Systems declaren que al 9-N no es van fer servir bases de dades de ciutadans

L’empresa hauria fet feines per al programa informàtic de la consulta després de la prohibició del Tribunal Constitucional i amb el permís del Govern

Enric Borràs
2 min
Artur Mas, sortint del Palau de Justícia, aclamat per desenes d'alcaldes / CÈLIA ATSET

BarcelonaDos tècnics de T-Systems, l’empresa que va fer l’aplicació per registrar qui votava al 9-N i comprovar si ho feia a la mesa que corresponia, han declarat avui al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que no van fer servir bases de dades públiques amb informació dels ciutadans tot i que la Fiscalia sostenia el contrari. Ho han afirmat en el marc de la instrucció judicial de la querella del 9-N, en què s’investiguen l’expresident Artur Mas, l’exconsellera d’Educació Irene Rigau i l’exvicepresidenta Joana Ortega, pel delicte de desobediència perquè haurien participat en l’organització de la consulta quan el Tribunal Constitucional ja l’havia prohibida.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els dos testimonis citats per la Fiscalia han explicat que el projecte Invictus de la conselleria de Presidència, que havia d’incorporar les dades del registre d’assegurats del servei català de la salut i d’altres bases de dades públiques, no tenia cap relació amb el 9-N, tal com manté la fiscalia. Han dit que en realitat era per fer una aplicació perquè els ciutadans poguessin fer tràmits burocràtics en línia, que es va acabar a finals del 2013 o a principis del 2014 i a la qual ni tan sols es van arribar a carregar les bases de dades públiques. Segons fonts que han tingut accés a la declaració, els tècnics explicat dit que T-Systems va facturar el projecte Invictus en el mateix mòdul que feines del 9-N però no hi havia cap relació tècnica entre tots dos.

Amb tot, fons relacionades amb la investigació avisen que la Fiscalia sosté que Invictus i l’aplicació del 9-N sí que tenen en relació, i es basa en un informe de l’empresa on s’indicaria que que es van basar en el projecte Invictus per desenvolupar l’aplicació BDC-2500, la que es va fer servir per al 9-N. Aquesta eina, a partir d’una base de dades dels carrers de les poblacions, determinava si el votant -segons l’adreça del DNI- havia de votar o no en una mesa concreta i en registrava el número NIF per comprovar si ja ho havia fet abans i impedir que ho pogués tornar a fer, segons han explicat els tècnics.

Feines fetes després de la prohibició

T-Systems va lliurar el programa BDC-2500 a la Generalitat passat el dia 4 de novembre, després de la prohibició del Tribunal Constitucional, i va continuar les feines amb l’autorització dels serveis jurídics del Govern. Els tècnics han declarat programa es va instal·lar als ordinadors de la consulta entre el 6 i el 8 de novembre, però no ho va fer T-Systems, sinó l’empresa Fujitsu, segons consta a la documentació del cas. Segons l’advocat d’Artur Mas, Xavier Melero, això ja se sabia i s’ha admès públicament i el que toca és que el tribunal decideixi si els fets són un delicte de desobediència o no. Després de les declaracions dels testimonis, ha afirmat aquesta instrucció judicial és "supèrflua" i que les proves que reclama la Fiscalia són "trivials".

stats