LA CRISI DELS SOCIALISTES
Política 30/01/2013

Un terç dels alcaldes del PSC són a l'AMI

Per molt que abanderi el no a la independència, una setantena d'alcaldes del PSC estan adherits a l'Associació de Municipis per la Independència. Pere Navarro, per ara, prefereix mirar cap a una altra banda

Sara González
4 min
VILA D'ABADAL BUSCA SUPORT  Josep Maria Vila d'Abadal i alcaldes de l'AMI es van reunir ahir amb Pere Navarro per demanar-li suport i col·laboració.

BARCELONAPere Navarro va negar ahir la major: que al PSC hi hagi "discrepàncies de fons". Però al seu voltant no deixen de transcendir dades i fets que apunten més aviat el contrari. Un exemple són la setantena d'alcaldes del PSC que formen part de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI) -quasi un 35% dels 204 que té el partit- malgrat que la directriu de Nicaragua és defensar el no rotund a l'estat propi. Precisament és el territori el termòmetre del malestar per la decisió del PSC de votar en contra de la declaració de sobirania al Parlament. Ahir sis dels sets dirigents del PSC de la Diputació de Girona van votar a favor del text i van posar en evidència que a Navarro se li gira feina per trobar la síntesi a la qual s'ha compromès davant dels crítics.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Alguns alcaldes han votat a consciència l'entrada a l'AMI -per ser-hi és necessari que la proposta guanyi per majoria absoluta- i d'altres s'han vist empesos per la decisió del ple però sense fer-hi escarafalls. De la setantena d'alcaldes que formen part de l'entitat que presideix l'exdirigent d'Unió Josep Maria Vila d'Abadal 44 governen amb majoria absoluta. Alguns dels municipis governats pel PSC adherits a l'AMI i que superen els 15.000 habitants són Molins de Rei, Malgrat de Mar, Palamós, Sant Celoni i Palafrugell, on l'alcalde precisament és Juli Fernández, primer secretari de la federació de Girona.

Amb l'objectiu d'intentar forjar dinàmiques de col·laboració, una delegació de l'AMI van reunir-se ahir amb el primer secretari del PSC. "Va quedar sorprès en saber la xifra d'alcaldes del PSC que formen part de l'ens", afirmen fonts presents a la reunió. "Hi ha una sensibilitat del PSC a favor d'aquest procés i es podria explicar", va afirmar Vila d'Abadal, que va demanar a Navarro que faciliti que municipis grans es sumin a l'AMI. Fins i tot va suggerir que aquest gest del primer secretari podria servir per "abaixar el nivell intern de divergència" dins del PSC.

Vila d'Abadal va assegurar que Navarro s'havia mostrat "receptiu", però el resultat de la reunió es veurà clarament en la votació que previsiblement es farà a l'Ajuntament de Barcelona a proposta d'ERC durant el mes de febrer per adherir-se a l'entitat. L'exdirigent d'Unió va demanar a Navarro que impulsés el seu partit a votar-hi a favor, ja que té assegurats els vots de CiU i ERC però li falten cinc vots per a la majoria absoluta. Els republicans confien que ICV-EUiA, que s'ha negat en altres ocasions a votar-hi a favor, aquest cop sí que ho farà i així els vots del PSC no seran determinants. De fet, el president del grup municipal del PSC, Jordi Martí, ja va dir a Vila d'Abadal en una reunió que veia difícil que el seu partit votés que sí.

Sigui com sigui, el PSC no pot negar aquesta realitat. Ahir el portaveu parlamentari socialista, Maurici Lucena, va assegurar que el PSC és un "partit transversal" on "hi caben" persones que defensin la independència. "Alguns dels nostres militants són independentistes", va dir. Això sí, va recordar que el posicionament del partit és defensar un estat federal i, per tant, votar en contra de l'estat propi si es convoca finalment un referèndum.

L'eco del no a la sobirania

I mentre Navarro encaixava sorprès la dada de l'AMI, la polèmica per haver votat en contra de la declaració de sobirania al Parlament seguia tenint ressò, aquest cop, a la Diputació de Girona. Sis dels set diputats del partit van anar més enllà de la simple abstenció i van votar a favor d'una moció que recollia un text idèntic al que Navarro va rebutjar. Juli Fernández, que com a diputat ja va manifestar els seus recels a votar en contra de la declaració, va donar llibertat de vot als dirigents gironins i només l'alcalde de Blanes va decidir votar no . La setmana passada, a la Diputació de Lleida, cinc dels set dirigents del PSC van decidir no votar la declaració -emulant els cinc diputats díscols del Parlament- i només dos ho van fer en contra.

La declaració de sobirania comença ja a arribar als plens municipals, on es faran encara més evidents les divergències entre la direcció del partit i el territori. Precisament divendres la declaració arribarà a l'Ajuntament de Barcelona i caldrà veure què fan finalment els socialistes, ja que Jordi Martí va dir ahir en un col·loqui de Primera Plana que hauria votat a favor de la declaració a la Cambra.

Malgrat tot, Navarro considera que el PSC no es trencarà i que hi ha "pretensions de guionista de cinema" que busquen posar en relleu més diferències de les que realment existeixen. "Després de tanta estona de debat, no vaig saber veure quines diferències polítiques de fons hi ha entre els sectors", va dir destacant que hi ha consens al voltant del dret a decidir i el model d'estat federal. A més, va negar que Carme Chacón estigui determinant l'actuació del partit. "En absolut ha marcat l'agenda política del que hem fet al PSC", va insistir el primer secretari, que va destacar que ni tan sols forma part de l'executiva ni dels òrgans de direcció del partit.

Una disciplina no garantida

Malgrat la treva que la direcció s'esmerça a subratllar, a can PSC ningú dóna per fet que els crítics no tornin a trencar la disciplina de vot. "Quan algú pot expressar la seva opinió, com és el cas del PSC, s'espera que respecti el que la majoria ha decidit", va recordar Navarro. Però fonts de la cúpula admeten que no saben què passarà, mentre que els crítics mantenen que la "consciència i la coherència" seguiran determinant la seva actuació.

stats