CORRUPCIÓ INSTITUCIONAL
Política 14/07/2012

Els testimonis del cas Nóos apunten a Camps

La nova ronda de declaracions pel cas Nóos estreny el cercle sobre l'expresident de la Generalitat Valenciana, Francisco Camps. Cada cop sembla més evident que tenia coneixement de les irregularitats.

Salvador Almenar
3 min
L'exvicepresident del govern valencià, el popular Víctor Campos, va declarar per  la seva vinculació al cas Nóos i hi va implicar Franciso Camps.

VALÈNCIA.La compareixença en qualitat de testimoni de qui va ser la mà dreta de Francisco Camps al govern valencià, Víctor Campos, va deixar clar ahir que l'expresident estava al corrent del projecte dels Jocs Europeus i que, en certa manera, va ser ell mateix qui el va impulsar. Segons fonts coneixedores del cas, de la declaració de l'exconseller Campos davant el jutge José Castro se'n desprèn que la reunió que va mantenir el 2005 amb el duc de Palma, Iñaki Urdangarin, per tancar el conveni es va produir amb el coneixement i la intercessió de Francisco Camps.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'exvicepresident valencià ha estat un dels pocs que directament han parlat de Camps en els mesos d'instrucció del cas. Però no per això va admetre haver rebut cap pressió per contractar la fundació que presidia Urdangarin. La seva citació judicial va intentar aclarir les causes i els detalls del conveni signat per a l'organització d'uns Jocs Europeus -que mai es van celebrar- pels quals Nóos es va embutxacar 382.000 euros.

L'acord, que es va forjar a Barcelona en una reunió entre Campos i Urdangarin i es va rubricar el 23 de desembre del 2005, preveia el pagament de 6 milions d'euros a l'organisme sense ànim de lucre. Una xifra que el vicepresident va assegurar que no li va semblar desproporcionada sinó a to amb els 20 milions d'euros que Madrid tenia pensat pagar per als Joc Olímpics. Preguntat per les parts personades en la causa, Campos no va saber aclarir, però, per quins serveis el govern valencià preveia abonar aquesta quantitat a Nóos. A la sortida dels jutjats, l'exconseller Campos va explicar als mitjans de comunicació que va signar l'acord amb Nóos perquè tot era "legal i estava avalat per l'informe dels tècnics". En aquest sentit, el segon del govern de Camps fins al 2007 es va mostrar "sorprès" per totes les informacions referides a la causa, ja que durant la seva relació amb Nóos no tenia cap "sospita o dubte" sobre la seva manera d'actuar.

El jutge de Palma que instrueix el cas, José Castro, va prendre declaració a València a dos membres més del govern de Camps, també en qualitat de testimonis. Es tracta del vicepresident Vicente Rambla -que va succeir Campos- i l'exconsellera de Turisme i Esport, Trini Miró. En les seves declaracions tots dos van optar per una estratègia similar davant les preguntes de les parts, potser pactada en la reunió que van fer fa uns dies "per refrescar la memòria". D'aquesta manera va definir l'acusació popular la trobada que es va produir entre els dos excàrrecs del govern valencià. De les seves declaracions, imprecises respecte a les dades aportades i amb algunes contradiccions, se'n desprèn que Urdangarin seguia intercedint per Nóos el 2008 malgrat les recomanacions del rei de deixar la fundació dos anys abans i que els exconsellers van intentar salvar Camps de qualsevol implicació.

Trobada a Castelló

Rambla i Miró havien estat citats per explicar els detalls d'unes reunions que van mantenir com a membres del govern valencià amb Urdangarin el 2008 i els dos van explicar que, en un àpat celebrat al març, el duc de Palma els va oferir organitzar uns Jocs de la Joventut a València. En aquesta trobada hi va ser també l'alcaldessa, Rita Barberá. Segons va poder saber l'ARA, els dos consellers van negar que la seva presència en aquesta reunió es produís per mandat de Camps, a qui "tothom [Rambla i Miró] ha exculpat", com va assegurar una part personada en la causa. L'expresident valencià tampoc va ser present en l'àpat que dos mesos més tard es va fer a Castelló entre Urdangarin i els consellers. Segons la declaració de Miró, aquest esmorzar va servir per rebutjar la proposta del duc i comunicar-li la decisió del govern de "suspendre tota possibilitat de celebrar qualsevol esdeveniment" de Nóos a València.

stats