RETALLADES SOCIALS
Política 03/09/2012

La tisorada de Rajoy reconcilia PSOE i UGT

PSOE i UGT van unir les seves crítiques a la política de Mariano Rajoy després d'uns anys d'enfrontament. Els socialistes van comprometre el seu suport a les accions del sindicat contra les retallades.

R.t.
2 min

BARCELONAFeia dos anys que el PSOE faltava a la clàssica festa minera de Rodiezmo, que la UGT organitza des de fa 33 estius. La seva absència va coincidir amb el gir del govern de José L. Rodríguez Zapatero, que des del 2010 es va enfrontar als sindicats en aplicar les polítiques d'austeritat exigides des d'Europa. Però un cop el PP ha conquerit la Moncloa i vista la contundència de les seves mesures, les diferències entre els històricament agermanats PSOE i UGT són cada cop més lluny. Ahir van coincidir de nou a Rodiezmo, on van carregar durament contra la línia de l'executiu de Mariano Rajoy i van anunciar que hi plantarien cara conjuntament.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

No hi va assistir el líder del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, però sí el secretari d'organització, Óscar López, que va assegurar que quan els socialistes hagin de sortir al carrer amb els sindicats ho faran i sense "demanar permís a la dreta". Pel dirigent socialista no és massa d'hora per fer promeses electorals. López va afirmar que, quan tornin a la Moncloa, el PSOE desmuntarà la reforma laboral del PP, a qui acusa d'actuar "pensant en l'Opus Dei" i en "les famílies que cobren 8.000 euros al mes". López va deixar clar que el PSOE torna a estar al costat dels sindicats contra les retallades i va avisar que el nou curs polític donarà pas a un "hivern fred i molt dur".

Va dir el mateix amb l'adjectiu oposat el líder de la UGT, Cándido Méndez, que preveu "una tardor calenta" a base del "combustible de drets fonamentals de la població". No va obviar l'anterior executiu socialista, que "va fer coses malament i el poble el va sancionar", però va acusar l'actual d'utilitzar "de manera immoral la crisi per imposar la part més negra de la seva ideologia".

Pròxima batalla: les pensions

De fet, la portaveu parlamentària del PSOE, Soraya Rodríguez, s'atreveix a preveure quin serà el pròxim camp de batalla. En declaracions a Efe, va assegurar que el govern espanyol "tocarà" les pensions després de les eleccions basques i gallegues del 21 d'octubre. Just després dels comicis, l'executiu estatal ha de presentar els pressupostos del 2013, que inclouran noves retallades per satisfer Brussel·les.

stats