Política 04/12/2015

Tot el cas Pujol s'investigarà des de Madrid

La jutge de Barcelona que duia la instrucció sobre la fortuna de la família a Andorra la traspassa al jutge de l'Audiència Nacional que s'encarrega d'indagar les comissions que hauria cobrat Jordi Pujol Ferrusola

Ara
3 min
EL GRAN PROTAGONISTA  Poc abans d’asseure’s per comparèixer, Jordi Pujol Ferrusola va rebre de mans dels seus advocats una gruixuda carpeta  en què hi havia tota la informació que va desplegar davant dels diputats. La seva intervenció va ser la més comentada  entre els dirigents de Convergència, que segueixen inquiets els avenços de la comissió.

BarcelonaLa jutge de Barcelona que fins ara duia la investigació sobre la fortuna de la família Pujol a Andorra s'ha inhibit en favor del jutge de l'Audiència Nacional espanyola José de la Mata, que investiga les comissions milionàries a Jordi Pujol Ferrusola, segons l'agència Efe. La instrucció de tot el cas Pujol, doncs, es farà des d'ara des de Madrid.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La jutge Beatriz Balfagon, titular del jutjat d'instrucció número 31 de Barcelona, ha pres aquesta decisió a petició de la Fiscalia Anticorrupció, segons la qual "la família Pujol-Ferrusola ha actuat conjuntament sota la direcció i gestió de l'imputat Jordi Pujol Ferrusola" dirigint "durant dècades" nombrosos "negocis econòmics" de la família, "així com diferents actuacions dirigides a aconseguir el blanqueig dels capitals obtinguts".

Segons la interlocutòria, a la que ha tingut accés Efe, la jutge sospita que l'expresident Jordi Pujol va ser propietari "a l'ombra" d'un dels comptes que la família tenia a Andorra, on creu que van ocultar la seva fortuna amb el propòsit d'"encobrir l'origen delictiu dels diners".

La jutge es remet a les dades bancàries obtingudes a través de la comissió rogatòria lliurada per Andorra, dels que es desprèn que des de l'any 1992 tots els germans Pujol Ferrusola són o han estat titulars de comptes bancaris en aquell país i que també "ho són o han estat els seus pares, cridant l'atenció que un dels comptes era propietat a l'ombra de Jordi Pujol i Soley, com es desprèn d'una carta manuscrita per ell mateix reconeixent-ho així".

En aquest compte -que segons la defensa Jordi Pujol i Soley va dir ser-ne titular per beneficiar el seu fill Jordi en el repartiment de béns de la seva separació amb Mercè Gironès-, la jutge recorda que "es va produir un abonament de més de 300 milions de pessetes al juliol de 2000 que van ser retirats en els anys 2009 i 2010 amb destí desconegut".

La jutge es queixa de manca d'informació

La jutge remarca que, des que va iniciar la investigació després de la confessió de Pujol que durant dècades va ocultar el llegat que el seu pare Florenci, la família no ha aportat "dades concretes, objectives i inequívoques" sobre l'origen dels diners i com van aconseguir que dels 841.000 euros inicials acabessin repartint-se un milió d'euros cadascun.

"És precisament aquesta falta d'informació la que fa sospitar de l'existència d'un delicte contra la Hisenda Pública i un delicte de blanqueig de capitals, ja que l'ocultació i gestió d'un patrimoni a l'estranger per més de trenta anys, gran part dels quals van transcórrer durant la vida política activa de Jordi Pujol i Soley, porta a pensar que l'ocultació obeïa al propòsit d'encobrir l'origen delictiu dels diners", adverteix l'escrit.

D'on ve la fortuna?

La jutge dedueix que, "més que l'herència del seu avi", els diners que van acabar repartint-se dels Pujol són "els beneficis de les dubtoses activitats econòmiques realitzades pel més gran dels germans".

Per a la magistrada, atès que el "voluminós increment" de la fortuna s'atribueix a la gestió de Jordi Pujol Ferrusola, és obligat unificar les dues causes, per poder portar a terme un "anàlisi conjunt de l'actuació de la família Pujol" i avançar en les indagacions.

Amb tot, la jutge reconeix que en el seu cas havia arribat a un "punt mort" davant la falta de col·laboració de les autoritats andorranes, que de moment sol han acceptat remetre informació dels moviments bancaris dels Pujol al jutge José de la Mata, que detallen transferències del primogènit mitjançant "societats instrumentals" en diversos paradisos fiscals.

Una petició d'Anticorrupció

La Fiscalia Anticorrupció va demanar que l'Audiència Nacional espanyola investigués en una sola causa l'herència oculta de l'expresident Jordi Pujol i els moviments de diners del seu fill Jordi Pujol Ferrusola, perquè entén que estan relacionats. Va presentar un informe al jutjat d'instrucció número 31 de Barcelona perquè traspassés el cas al jutjat número 5 de l'Audiència Nacional.

La fiscalia sosté que la investigació sobre la fortuna de l'expresident –una herència del seu pare, segons va confessar– no es pot fer de manera independent a la del seu fill gran, imputat a l'Audiència Nacional per blanqueig de diners i delictes contra la hisenda pública. Pujol Ferrusola va administrar entre el 1990 i el 1992 els diners de la família ocults a Andorra.

stats