Política 15/02/2011

Trias diu que està "content" de les primàries del PSC, que segons la seva "lògica" guanyarà Hereu

Duran i Lleida compara una hipotètica victòria de Trias amb la fi del mur de Berlín o dictadures

Miquel Codolar
3 min

MadridEl candidat a l'alcaldia de Barcelona per CiU, Xavier Trias, ha exposat que "estem sorpresos, admirats del que passa i contents" perquè considera que les primàries del PSC entre Jordi Hereu i Montserrat Tura li donen rèdits electorals. "Que vagin fent, no els distraguem", ha manifestat en un esmorzar informatiu a Madrid, on ha apostat per una victòria d'Hereu tot i que considera que les primàries són "una bogeria total i absoluta". "És la meva lògica que guanyi Hereu, però normalment la meva lògica no és socialista", ha dit. Ha exposat si el debat passés a CiU no hi hauria dubtes que el candidat seria Hereu perquè "si guanya Tura no guanya només a l'alcalde, també al president de la federació socialista i al secretari general".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El portaveu de CiU al Congrés, Josep Antoni Duran i Lleida, ha dit que les primàries del PSC mostren "el fracàs i la desesperació" del PSC. Ha presentat al candidat com a "futur alcalde de Barcelona" i s'ha mostrat "segur" de no equivocar-se. "Les urnes validran aquesta convicció", ha exposat. Ha destacat la "fecunda vida consagrada al servei comú de Trias". Ha exposat que a la història "han canviat coses" i per això "Hereu també ha de canviar" de la mateixa manera que va caure el mur de Berlín o han caigut dictadors.

"A l'Ajuntament no em trobaré la situació de catàstrofe incomprensible del Govern"

Pel que fa al dèficit de l'Ajuntament de Madrid, el més alt de l'Estat, no ha volgut criticar a l'alcalde de la capital espanyola. Ha dit que hi manté "una relació més que correcte i respectuosa". Ha dit que el problema del "finançament inadequat" és comú als dos consistoris i que "després cadascú fa el que pot amb els diners". Ha dit que "intentar que Madrid vagi a la catàstrofe no té cap sentit", pel que fa a la negativa del govern espanyol de permetre finançar el deute del consistori madrileny. En aquest sentit, "posar la gent al costat del precipici no serveix per a res". Això sí, ha exposat que "si deixen que Madrid ho faci jo demanaré el meu".

Pel que fa al dèficit de Barcelona, ha recordat que en ocasions demana a Hereu que s'endeuti més. Ha qualificat el dèficit de "lògic" però tot i això ha explicat que si arriba a l'Ajuntament de Barcelona ho farà amb un pla d'estabilitat pressupostària per els propers anys. Però en qualsevol cas ha dit que està convençut que no es trobarà la "situació de catàstrofe incomprensible" que Artur Mas considera que s'ha trobat al Govern. Pel que fa a les taxes municipals, ha anunciat que no les abaixarà, sinó que les intentarà mantenir.

"Cada vegada hi ha més gent amb un sentiment independentista"

Preguntat sobre si té en consideració una Catalunya independent, Trias ha dit que "si les coses continuen tant malament en la relació amb l'Estat pot ser" que Catalunya esdevingui independent. Ha dit que "la situació és complicada, dura, i cada vegada més gent amb sentiment independentista". El que li agradaria, ha dit, és que "Catalunya fos una nació respectada dins el regne d'Espanya" però ha posat en dubte que això sigui possible. En aquest sentit, creu que cal "canviar mentalitats i maneres de fer". En qualsevol cas, ha defensat que l'alcalde de Barcelona està "obligat" a estar al costat del Govern en els "temes nacionals".

Davant de l'auditori madrileny ha anunciat que no farà cap consulta sobre la immigració, i ha aclarit que la que es fa sobre el dret a decidir no la convoca l'Ajuntament sinó la societat civil. "Són intoxicacions que a vegades es fan aquí, son errònies i seria bo que la gent de la resta de l'Estat no ho utilitzés com a temes d'enfrontament".

Crítica a la gestió d'Hereu

Trias ha enumerat el que considera positiu de Barcelona per acabar dient que "una ciutat que té tot això hauria de ser feliç, i la gent està desil·lusionada i ha perdut la confiança, no hi ha il·lusió". En aquest punt ha criticat la gestió d'Hereu. Pel que fa al finançament de l'Ajuntament de Barcelona, ha recordat que es va aprovar la Carta Municipal el 2006 que dotava l'Ajuntament de Barcelona d'un règim financer especial amb instruments com l'IVA, l'IRPF o els impostos especials però "en cinc anys no s'ha fet res".

Ha posat en dubte la capacitat negociadora d'Hereu pel que fa a les ajudes a la cultura: "Quinze institucions de Barcelona vam rebre 22 milions d'euros mentre el Reina Sofia en rebia 57. Aquí hi ha alguna cosa que no funciona o no sabem negociar o tenim un problema greu de la nostra relació amb l'Estat". També considera que cal "més entusiasme" per defensar el Corredor Mediterrani i ha dit que se sent "molt enganyat" pel que fa a la justícia de proximitat. Ha defensat la col·laboració de l'Ajuntament amb empreses privades i amb els grups de la oposició. "Això és el que dic lideratge", ha apuntat.

stats