Política
Política 27/07/2011

Trias creu que faran falta "tres o quatre anys" per solucionar els problemes de seguretat al metro

L'alcalde de Barcelona creu que la ciutat "no és insegura, tot i que hi ha aquesta percepció"

Redacció
3 min
Xavier Trias (alcalde de Barcelona), Alberto Ruiz-Gallardón (alcalde de Madrid) i Jordi Hereu

BarcelonaXavier Trias creu que la ciutat de Barcelona "no és insegura", tot i que admet que "hi ha aquesta percepció" i que "hi ha moltes més faltes i delictes dels que voldríem". L'alcalde de la capital catalana considera que això es pot solucionar "fent una acció conjunta de Mossos i Guàrdia Urbana com la que hem començat a fer", però adverteix: "Això no s'arregla en tres mesos ni en un any. Cal una acció seriosa, decidida, durant tres o quatre anys, i deixar clar que Barcelona actuarà amb tots els seus mitjans per demostrar que és una ciutat segura".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Trias ha fet aquestes declaracions al programa En días como hoy, de Ràdio Nacional, on ha identificat també els altres grans problemes que pateix actualment la ciutat. D'una banda, el transport públic, especialment Rodalies, que funciona "molt malament, molt malament, molt malament". Tot i les lleugeres millores observades en la xarxa d'ençà del traspàs de competències a la Generalitat, l'alcalde creu que el servei encara és deficient, fruit de molts anys "d'un abandó molt important". Segons ell, el bon funcionament de Rodalies és imprescindible "perquè no es col·lapsin les entrades a Barcelona".

Encara en relació amb el transport públic, Trias espera posar en marxa durant aquest mandat la nova xarxa ortogonal d'autobusos, que ha de permetre "millorar en velocitat" aquest servei. Pel que fa al metro, l'alcalde és conscient que "la Generalitat no té diners per impulsar a més velocitat la línia 9", però valora molt positivament la decisió de seguir construint el tram que ha d'unir la ciutat amb el port i l'aeroport, que preveu que estigui en funcionament el 2014.

L'altre gran problema que, segons l'alcalde, ha d'afrontar la ciutat és la neteja, que ell ha vinculat al turisme. "Ve gent a fer turisme de borratxera i de sexe, que em sembla fatal. El combatrem de totes totes, perquè no és la imatge que volem donar", ha dit l'alcalde, que ha afegit que, sovint, aquest tipus de turistes "embruten i ho espatllen tot".

En canvi, Trias ha deixat ben clar la seva intenció de descartar la possiblitat de fer un zoo marí "amb diners públics", i ha promès una important retallada en la despesa de propaganda, per dedicar els diners especialment a "temes socials", que considera "una de les prioritats" del seu equip.

En referència a la finalització del túnel de l'AVE per sota de la ciutat, Trias ha matisat que ell "mai no havia tingut por" sobre aquestes obres, perquè "hi ha tècnics bons". Tot i així, ha lamentat "l'obsessió" per mantenir aquesta proposta de traçat, que segons ells va ser "llançar els diners", ja que les pantalles que ha calgut construir per protegir edificis com la Sagrada Família han comportat un sobrecost que no haurien tingut els traçats alternatius proposats.

Trias ha passat de puntetes per sobre de la polèmica oberta amb alguns alcaldes de CiU que critiquen el tancament de serveis sanitaris durant l'estiu, i ha dit que "s'arribarà a acords amb els alcaldes i es buscaran solucions perquè la solució pressupostària afecti el mínim possible".

Finalment, l'alcalde de Barcelona s'ha referit a la candidatura de Madrid per acollir els Jocs Olímpics del 2020, un fet que considera "lògic" després de "la milionada" que la ciutat ha dedicat a preparar-se per a cites olímpiques anteriors. "Jo li vaig dir personalment a Gallardón que donaria suport a Madrid, de totes totes", ha assegurat l'alcalde, que considera que "aquestes coses sempre són positives, si es fan amb sentit comú". Segons Trias, Madrid "està en condicions de guanyar els Jocs", un fet que "seria molt important per a tot Espanya".

stats