Política 12/09/2013

Margallo demana al govern espanyol que “escolti el carrer”

El ministre d'Exteriors, únic membre del govern espanyol que reconeix "l'èxit" de la Via Catalana, es mostra "preocupat i trist", demana "diàleg" i proposa reformar alguns punts de la Constitució

Agències
2 min
El ministre d'Afers Estrangers, García-Margallo, aquest dijous a Lisboa / EFE

Madrid"Fer una reflexió sobre l'organització territorial que ens vam donar el 1977, que no ha d'abocar a una reforma de la Constitució. És possible una reforma en el tema de les competències i el finançament, sense entrar en la modificació del títol VIII". Aquesta és la fórmula que proposa el ministre d'Afers Estrangers, García-Margallo, per intentar "convèncer" els sobiranistes catalans que el futur és millor a Espanya que no pas fora d'Espanya.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El ministre d'Afers Estrangers, José Manuel García-Margallo, ha advocat aquest dijous pel diàleg "dins del marc constitucional" després de dir que les imatges de la Via Catalana li produeixen "preocupació i tristesa". A diferència d'altres membres del govern espanyol, començant per Sáenz de Santamaría i acabant pel ministre de l'Interior, Margallo, un dels ministres que més ha parlat en contra de la independència de Catalunya, no ha tingut problemes a reconèixer que la Via Catalana va ser un "èxit de convocatòria".

García-Margallo ha advocat per fer una "reflexió" sobre l'organització territorial per immediatament després afegir que aquesta reflexió "no ha de comportar una reforma de la Constitució". La reflexió ha de servir, segons ell, per abordar el procés català i "convèncer" els catalans que volen la secessió que el país està millor dins que fora d'Espanya.

"La secessió de Catalunya seria una amputació extraordinàriament dolorosa", ha afirmat García-Margallo, per a qui la cadena humana va ser un "èxit de convocatòria, organització, logística i comunicació". És més del que ha dit cap dels membres de l'executiu de Rajoy o del PP català, que s'han escudat en l'habitual argument de la "Catalunya real" i la "majoria silenciosa" per menystenir la massiva mobilització independentista de la Diada. De fet, Margallo ha combinat el seu reconeixement de l'èxit de la iniciativa amb aquest argument que posa l'èmfasi en els que no es van manifestar en afirmar que "el mateix respecte que mereixen aquests manifestants el mereixen els que no es van mobilitzar o manifestar".

Després de dir que la cadena humana és la prova que Espanya compta amb una Constitució "que permet la llibertat d'expressió", ha considerat que el govern espanyol ha d'"escoltar el carrer", tot i insistir que "no és al carrer on es fa la política", per la qual cosa ha apostat pel diàleg "dins del marc constitucional". " La Constitució va ser un pacte social entre tots els espanyols i comunitats autònomes, i un pacte multilateral no pot ser unilateralment trencat per una part", ha asseverat.

García-Margallo ha destacat la importància d'intentar esbrinar les causes que han motivat aquesta "desafecció d'alguns catalans cap a la resta d'Espanya". El ministre ha citat, entre aquestes causes, les infraestructures, la llengua i la cultura, i el finançament, per això ha assenyalat que caldria buscar una "reforma", ja que "els models no són eterns".

stats