POLÍTICA
Política 21/06/2011

El vicepresident del TC: “Els partits polítics sembla que s'obliden de les obligacions constitucionals”

Eugeni Gay, un dels tres jutges que van dimitir per forçar la renovació de l'òrgan, recorda que la situació de bloqueig per escollir els nous membres del Tribunal “ha passat moltes vegades però mai d'una manera tan escandalosa”

Redacció
2 min
Eugeni Gay, magistrat del Tribunal Constitucional.

BarcelonaEugeni Gay és encara vicepresident del Tribunal Constitucional. Va presentar la dimissió de les seves funcions fa dues setmanes però el president de la institució, Pascual Sala, no li va acceptar. El gest de Gay i dels seus dos companys pretenia ser un cop de puny a la taula per trencar el bloqueig en la renovació dels membres del Tribunal. Aquest dimarts, en una entrevista a Catalunya Ràdio, Gay ha recordat que “els partits polítics sembla que s'obliden de les obligacions constitucionals” que tenen per renovar el Tribunal. Segons Gay, aquesta situació “ha passat moltes vegades però mai d'una manera tan escandalosa”. “S'ha de canviar la gent i no es canvia”, ha dit Gay, que ha explicat que “la raó és que (els partits majoritaris) no es posen d'acord”, una situació que considera “molt trista” i que “s'ha de pensar molt seriosament”.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Pel que fa al gest que els tres jutges dimissionaris volien fer, Gay ha confessat que esperava “una resposta immediata dels partits polítics” i ha recordat que el president del Congrés, José Bono, ha insistit als partits perquè arribin a acords sobre l'assumpte abans del 30 de juny. Mentrestant, els magistrats que van presentar la dimissió estan “obligats a continuar al Tribunal fins que ens arriba el cessament”, ha explicat Gay. El vicepresident del TC ha resumit el problema explicant que el Tribunal “funciona amb plena legitimitat però no s'ha renovat en els temps marcats”.

Quan està a punt de complir-se un any de la sentència de l'Estatut, el magistrat, que aleshores no exercia, ha dit que totes les sentències són “opinables” i es poden discutir, però ha volgut deixar clar que “el que no es pot fer és qüestionar la institució”. A títol personal, ha dit que "Catalunya és una realitat nacional amb una història mil·lenària i això no queda prou ben reflectit en l'Estatut".

stats