POLÍTICA
Política 28/02/2012

Sáenz de Santamaría demana paciència a Catalunya per cobrar els deutes de l'Estat i per al pacte fiscal

La vicepresidenta del govern espanyol afirma que el seu govern està obert a "parlar de tot" quan hi hagi ingressos

Acn
2 min

MadridLa vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ha afirmat aquest dimarts des del Senat que el govern espanyol estarà disposat a "parlar de tot" –en referència als 759 milions d'euros que deu a Catalunya de la disposició addicional tercera de l'Estatut i al pacte fiscal– quan l'economia torni a generar ingressos. "Sempre hi haurà més a repartir i es repartirà millor si aquests ingressos són els que corresponen a un país que torna a crear ocupació i a créixer", ha sentenciat en resposta a una intervenció de la senadora de CiU Eva Parera. Sáenz de Santamaría ha fet aquestes manifestacions després que el portaveu de la Generalitat, Francesc Homs, hagi responsabilitzat l'Estat de la desviació del dèficit català, un cop les xifres que va facilitar aquest dilluns l'executiu espanyol situen la dada de Catalunya en un 3,72% el 2011, lluny de l'1,3% que era l'objectiu marcat per a totes les comunitats, del 2,6% que preveia el mateix govern català, i fins i tot del 3,29% que consta als comptes del govern de la Generalitat. Segons Homs, si Catalunya tingués el control de la seva caixa amb un pacte fiscal hauria complert els objectius de dèficit que s'havia marcat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La diferència entre el 3,72% del ministeri d'Hisenda i el 3,29% de la Generalitat rau en el fet que Hisenda imputa a Catalunya 854 milions per la disposició addicional i canvis comptables que el govern de la Generalitat no ha cobrat i, per tant, no ha inclòs als seus comptes. Catalunya hauria d'haver ingressat ja aquests 759 milions corresponents al 2008, però ni l'executiu de Zapatero ni el de Mariano Rajoy no han executat la liquidació.

En la compareixença al Senat de la vicepresidenta del govern espanyol, tant l'expresident Montilla com la portaveu de CiU a la Comissió Constitucional, Eva Parera, li han reclamat que liquidi els 759 milions d'euros i tingui en compte la necessitat d'assolir un pacte fiscal. Per contra, Sáenz de Santamaría ha afirmat que "amb caràcter previ" "caldria treballar per aconseguir remuntar aquests ingressos, per sortir de la crisi, i per tornar a dinamitzar l'economia", perquè "sempre hi haurà més a repartir i es repartirà millor".

stats