MUNICIPAL
Política 29/01/2017

Una vintena de pactes locals no arriben a mig mandat

Els acords de govern entre ERC i el PDECat són els que menys han resistit

Marta Mollfulleda
2 min
Marta Felip, alcaldessa de Figueres (CiU), anunciant dissabte el trencament amb el PSC.

BarcelonaEncara no fa ni dos anys de la celebració de les últimes eleccions municipals -24 de maig del 2015 - i ja hi ha més d’una vintena d’ajuntaments catalans que han decidit modificar els seus governs.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Figueres, Cerdanyola del Vallès, Arenys de Munt i Malgrat de Mar han sigut les últimes poblacions amb canvis en el cartipàs. A la capital de l’Alt Empordà CiU ha fet fora els tres regidors del PSC després de no posar-se d’acord amb els pressupostos; a la ciutat vallesana, el PDECat primer, i ERC després, han deixat l’alcalde de la CUP en minoria; a Arenys, la CUP va trencar el pacte amb ERC, i el govern de Malgrat, del PSC, està en perill després que CiU, ERC i la CUP presentessin una moció de censura que encara no s’ha votat.

Davant d’aquestes ruptures, ¿quin partit és el que ha decidit trencar més pactes municipals? Aquesta llista l’encapçala ERC, i la majoria de les ruptures s’han produït amb el PDECat. Tot i que al Parlament els dos partits treballin colze a colze dins de Junts pel Sí, en l’àmbit municipal les coses són diferents. Dels 41 consistoris que van optar exclusivament per aquesta aliança independentista, quatre d’ells ja han donat per finalitzat l’acord. És el cas de Creixell, Torroella de Montgrí, la Roca del Vallès i Canet de Mar.

Llibertat a les seccions locals

Les dues formacions nacionals asseguren a l’ARA que aquestes ruptures no afecten el seu dia a dia parlamentari. Des d’ERC, el vicesecretari general de coordinació interna, territori i organització d’ERC, Isaac Peraire, afirma que des de la seva formació es dona total autonomia als municipis: “Des de la secció nacional d’ERC donem suport als grups municipals però en cap moment se’ls diu què han de fer”. Des del PDECat, David Saldoni, responsable de l’àrea de món local, també admet que les ruptures depenen de la “casuística de cada població” i afegeix que la decisió final recau en els municipis, mentre que des del partit “s’intenta que el que facin les seccions locals sigui al màxim de correcte”. En la mateixa línia que els republicans, Saldoni assegura que “no es pot obligar cap grup municipal a prendre cap decisió”.

Els partits d’esquerres independentistes tampoc estan exempts de ruptures. A Cerdanyola, Arenys de Munt i Monistrol de Calders els trencaments els han protagonitzat la CUP i ERC. Fonts cupaires afirmen que “el fet que les ruptures siguin amb ells és mera coincidència”.

El PP i C’s, els que més aguanten

Al Catllar, el PSC va sortir del govern municipal després d’una moció de censura presentada pels republicans, i està a punt de perdre l’alcaldia de Malgrat de Mar. I el PP i C’s són els partits que menys ruptures han registrat fins aquest moment. Els populars van decidir posar punt final a l’acord que tenien a Castelló d’Empúries, i van deixar el PDECat en minoria. En el cas de C’s, només han trencat el pacte que mantenien a Calafell amb el PSC, el PP i Unió i Alternativa.

stats