Efímers 01/08/2014

‘Bootcamps’: en forma a l’estil militar

Platges i parcs s’omplen d’aficionats que s’apunten a aquest sistema d’entrenament altament intens nascut als campaments dels soldats nord-americans

4 min
Urbout és un dels serveis que ha pujat al carro dels bootcamps, entrenaments intensius a l’aire lliure.

Divendres. 20.30 hores. Espigó de la Barceloneta. Una dotzena d’agosarats disposats a suar i a patir. Molt. Alguns saben el que els espera perquè són sacrificats i repeteixen. D’altres no tenen ni idea que d’aquí mitja hora estaran traient el fetge per la boca i desitjaran abandonar. Però el Dam González intentarà treure’ls aquesta idea del cap, canviant-la per aquesta altra: “El millor entrenament comença quan vols parar, perquè és just aleshores quan et superes a tu mateix”. És l’ànima d’Urbout, un dels serveis d’entrenament personal i activitats esportives de grup que, atent a les demandes i necessitats del moment, ha pujat al carro del bootcamp, un sistema de condicionament físic en grup inspirat en el programa d’exercici dels militars durant la instrucció per entrar a la marina dels Estats Units. El món del fitness l’ha adaptat a civils i ja s’ha convertit en el rei dels entrenaments d’alta intensitat, molt populars entre les celebrities i les estrelles de Hollywood. Aquí, la moda s’està estenent a pas ferm.

“Ningú agafa la bossa de la compra només amb un bíceps. També hi intervenen els abdominals, per estabilitzar l’esquena, o els quàdriceps”. Amb aquest exemple, el Dam il·lustra molt bé de quina manera treballem el cos en un bootcamp. És un mètode pensat per a un condicionament físic complet, per això ho fa com un conjunt, encadenant diversos grups musculars igual que en la nostra vida diària, és a dir, “de manera funcional”. Àngel Cabello, director gerent de Línies Gimnàs de Reus, assegura que “és ideal per a la gent a qui no li agrada el gimnàs, ja que es fa a l’aire lliure, i permet treballar moltes qualitats físiques, com la força, la resistència, la coordinació o la velocitat”. A més, afegeix, “va molt bé com a entrenament creuat per a la gent que practica altres esports”. Al seu petit centre de fitness, que sempre procura estar a l’avantguarda, va introduir el bootcamp fa un parell d’anys i té molt èxit. Ben lluny de les màquines convencionals de gimnàs, entre el material que s’utilitza durant la pràctica hi trobem des de sacs de sorra, pilotes medicinals i rodes de tractor, fins a masses, cordes de vaixell i gomes elàstiques.

La versió amable del sergent

Ni crits, ni insults, ni males formes. La humiliació no és benvinguda als bootcamps, on el paper de l’instructor és clau per motivar els participants i ajudar-los a superar-se. Així doncs, els que s’animin a provar-ho en principi no han de témer trobar algú com el despòtic i salvatge personatge de La chaqueta metálica, el sergent Hartman. Ara bé, la canya està assegurada. “No sóc un sergent, però no m’agrada que la gent s’hi gronxi i no deixo que ningú pari”, diu el Dam. “No vull que la gent tingui una experiència traumàtica, però es tracta de treballar”, apunta l’Àngel, que confessa que també es fan “un fart de riure”. A la platja de la Llosa de Cambrils, un dels espais on entrena, fins i tot tenen el costum de fer una performance cada cop que passa el tren turístic.

El bootcamp intenta millorar la condició física, perdre greix corporal i augmentar el to muscular, a més de l’energia, la resistència psicològica i l’autoestima. Tot plegat, esclar, ha d’anar acompanyat d’una bona alimentació. Amb l’objectiu de fomentar un estil de vida “responsable, actiu i saludable”, el centre de wellness Fitness Integral de Banyoles ofereix, per exemple, el programa En forma. Són tres setmanes de seguiment diari que inclouen sessions d’entrenament presencials al medi natural, una rutina d’exercicis per fer a casa, pautes nutricionals i directrius per adoptar altres hàbits saludables per afavorir el descans o gestionar l’estrès. “Volem ajudar les persones a poder ser la millor versió d’elles mateixes”, assenyala el seu director, l’assessor de salut Xavi García, pioner en la implantació del bootcamp a Espanya.

Què demanen als valents que s’hi vulguin apuntar? Compromís sòlid, treball intens i disciplina. Una d’elles és l’Àngels, que afirma: “A partir de la primera setmana ja vaig començar a notar els magnífics beneficis de seguir una dieta saludable combinada amb exercici físic, a més de tenir energia durant tot el dia, ganes de fer coses i estar de bon humor”.

Els ‘bootcampers’ i els pícnics

Encara que és millor tenir una forma física mínima per gaudir-ne i no passar-ho malament, qualsevol persona que s’ho proposi pot sobreviure a un bootcamp. “El monitor ja s’encarrega de buscar solucions perquè la gent se senti capaç de fer les coses”, explica el Xavi. “Una persona que tingui força per aixecar una roda de camió sola, ho farà sola. La que no, ho farà en parella, o agafarà una roda més petita”. El que és important, insisteix el Dam, és “donar el màxim de tu mateix” en cada exercici. I això, en equip, s’aconsegueix més fàcilment. Sí, l’activitat enganxa, pel seu plantejament esportiu, però sobretot per la part social. Després de la sessió, els bootcampers de Línies Gimnàs solen allargar amb un pícnic. El que més li agrada a l’Àngel és que “es fa pinya”. El Thiago, un brasiler que fa pocs mesos que ha arribat a Barcelona, no es perd ni una de les convocatòries del grup, on ha trobat una colla d’amics. “És un espai de recreació i socialització”, diu. Acabat el bootcamp, ja s’està convertint en tradició fer un partit d’ ultimate -una mena de rugbi que es juga amb frisbee- i un capbussó al mar. Fins al següent entrenament, si és que no queden abans.

stats