Política 08/10/2015

Quines són les condicions de la CUP per arribar a un acord amb Junts pel Sí?

Els cupaires exigeixen un pla de xoc social i una ruptura "unilateral" cap a la república catalana

Laia Vicens / Núria Orriols
2 min
La CUP ha exposat les seves condicions en una conferència política / EFE

BarcelonaAnna Gabriel ha donat el tret de sortida a la conferència política de la CUP amb una premissa clara: "El com i el quan és el moll de l'os i el qui només pot venir després". D'aquesta manera, els cupaires deixaven clar el full de ruta de les negociacions amb Junts pel Sí, primer el contingut i després les persones, en un acte a l'Auditori de la UPF, enmig d'una gran expectació mediàtica i de públic. Quines condicions posen els cupaires per forjar un pacte?

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

1. Ruptura abans de la investidura del president

La CUP vol "garantir" que les condicions que planteja a Junts pel Sí es compleixin i, per això, des del primer moment exigeix "ruptura" i "unilateralitat". Els cupaires volen una declaració "institucional" i "solemne" al Parlament abans de la investidura del president.

Es tractaria de declarar "incompetent" el Tribunal Constitucional i ser insubmisos respecte lleis com la llei de seguretat ciutadana, coneguda com la "llei mordassa", la llei Wert o la reforma de l'avortament.

2. Pla de xoc social: 39 mesures i fer marxa enrere en les privatitzacions

La CUP exigeix la implementació d'un pla de xoc d'"emergència social" per fer front a les necessitats de la ciutadania, sobretot dirigit als sectors "més vulnerables". Segons la número sis de la candidatura, Eulàlia Reguant, aquest pla es pot aplicar de manera "immediata".

Tot i que no ha concretat en què consistiran aquestes decisions, sí que ha apuntat mesures generals: aturar desnonaments, aplicar la llei de dependència o la renda mínima garantida. També fer marxa enrere 10 privatitzacions (parlen de revertir-ne algunes i parar-ne altres, tot i que no especifiquen quines).

3. El parlament s'ha de convertir en una "assemblea constituent"

Pels cupaires és imprescindible que en la nova etapa del procés hi participi la ciutadania. És per això que han expressat la necessitat que el nou Parlament es constitueixi com una "assemblea constituent".

La CUP ha deixat clar que la ciutadania no només ha d'aportar propostes, sinó que cal que incideixi en les decisions polítiques. El cap de llista, Antonio Baños, l'encarregat de desgranar aquest punt, ha asseverat que cal "traslladar" el poder de les institucions a la sobirania popular.

stats