Efímers 16/12/2016

La plaça de Catalunya, escenari de la Fira de Consum Responsable

El visitant hi pot trobar, des d'avui i fins al 4 de gener, un munt de productes, serveis i activitats d'empreses i entitats que promouen i permeten practicar un consum responsable i de proximitat

Daniel Romaní
3 min
La plaça de Catalunya, escenari  de la Fira de Consum Responsable

Cada cop més la ciutadania és conscient de la importància de fer un consum responsable de productes que ofereixen empreses que garanteixen condicions dignes als seus treballadors, i que, alhora, respecten el medi ambient. Perquè cada cop tenim més present que el nostre acte de compra té conseqüències no només econòmiques sinó també socials i ecològiques. No sempre és fàcil dur a la pràctica aquesta manera diferent d’entendre el consum, sobretot en aquestes dates en què rebem tants missatges que ens conviden a adquirir serveis i productes compulsivament.

Precisament per sensibilitzar de la importància de consumir de manera responsable, des d’avui i fins al 4 de gener té lloc a la plaça de Catalunya una fira organitzada pel Comissionat d’Economia Cooperativa, Social, Solidària i de Consum de l’Ajuntament de Barcelona. La Fira de Consum Responsable té el propòsit de difondre productes, serveis i activitats d’empreses i entitats que promouen una economia realment social i solidària. Serà, doncs, un aparador per a aquestes iniciatives que habitualment tenen poques oportunitats per donar-se a conèixer massivament.

Estendre actituds

“Aquesta Fira, que posa en relleu el concepte de la sostenibilitat al voltant de les festes de Nadal, és una oportunitat per estendre actituds en relació al consum, especialment en aquestes dates. També és una ocasió per donar visibilitat a les activitats econòmiques en l’àmbit de l’economia social i solidària”, afirma Gerardo Pisarello, primer tinent d’alcaldia de l’Ajuntament de Barcelona. Pisarello també destaca que “a la ciutat de Barcelona hi ha més de 5.000 empreses i entitats que pertanyen a l’àmbit de l’economia social i solidària, i que generen al voltant del 8% de l’ocupació total”.

Una bona mostra d’aquesta diversitat la trobem a la Fira, que acull 44 estands amb una seixantena de projectes i entitats, que hi participen en dos torns: del 17 al 24 de desembre, i del 27 de desembre al 4 de gener. La Fira estarà tancada el dia de Nadal i el de Sant Esteve, i l’1 de gener.

La Tribuna de les Persones

El visitant pot trobar-hi agrupats un munt de productes ideals per fer obsequis, provinents de pràcticament tots els àmbits de l’economia social i solidària: alimentació, vestir, cultura, restauració, formació, comunicació lleure o salut. Així mateix s’hi poden trobar també alternatives de l’economia solidària en el camp de l’electricitat, la telefonia o les finances. També ocupen un lloc destacat els serveis de fundacions i empreses d’inserció sociolaboral, des d’una perspectiva col·lectiva i transformadora.

La novetat d’enguany és la Tribuna de les Persones, un espai ubicat al mig de la plaça on tindrà lloc una variada programació d’activitats organitzades per les mateixes entitats participants a la Fira. D’entre les moltes propostes per gaudir durant aquests dies, que inclouen actuacions de poesia, música i teatre, xerrades o tallers, cal destacar el Mercat Gourmet, una mostra de productes gastronòmics amb preus molt assequibles (d’entre 1,5 i 3 euros) i un mercat de calçat sostenible.

Paradeta on es pot adquirir 'l'autèntic paper de Nadal'. N'hi ha una per districte.

AQUEST NADAL EL COMERÇ OFEREIX PAPER ECOLÒGIC I ROBA SOSTENIBLE PER EMBOLICAR ELS REGALS

Un dels moments més bonics de les festes és el de desembolicar els regals. Enguany, uns quants gaudiran d’un embolcall d’allò més alegre i original: l’autèntic paper del Nadal. Es tracta d’un paper ecològic, creat per La Casa de Carlota, un estudi de disseny que inclou en la seva plantilla persones amb síndrome de Down i autisme. Uns quants regals també podran ser embolicats amb roba reciclada, inspirada en el furoshiki, una tela tradicional japonesa utilitzada per transportar tot tipus d’objectes. Aquesta roba l’ha produït la Fundació Pare Manel i el Centre Especial de Treball Estel Tàpia, a partir d’una iniciativa de la Cooperativa Tarpuna.

Tothom que vulgui embolicar els seus regals amb aquest paper o bé amb la roba pot fer-ho amb tiquets de compra de les botigues o mercats del barri. Aquests tiquets s’han de lliurar, fins al 5 de gener, a una de les deu casetes ubicades per tota la ciutat (una a cada districte). Per obtenir el paper reciclat n’hi ha prou amb un tiquet de compra i per a la roba reciclada en calen tres. L’horari d’atenció de les casetes és d’11 a 14 h i de 17.30 a 20.30 h.

Aquesta iniciativa és una aposta decidida que realitza l’Ajuntament de Barcelona amb la col·laboració de la Fundació Barcelona Comerç i Barcelona Oberta amb l’objectiu d’impulsar la sostenibilitat i la convivència als barris a través del comerç de proximitat.

MÉS INFO: barcelona.cat/nadal

*PÀGINES D'INFORMACIÓ DE LA CIUTAT REALITZADES AMB LA COL·LABORACIÓ DE L'AJUNTAMENT DE BARCELONA

stats