Efímers 05/05/2015

S’obre el nou Centre per a Famílies amb Fills i Filles Adolescents

Arnau Romaní
4 min
El nou Centre per a Famílies de Fills i Filles Adolescents ha costat 2.151.906 euros.

Barcelona compta a partir d’aquest mes de maig amb un nou espai destinat a les famílies amb fills i filles adolescents. Aquest centre, el primer d’aquestes característiques a la ciutat, ofereix serveis d’assessorament i orientació tant als pares, mares i tutors com als adolescents perquè puguin millorar les qualitats socials, personals i comunicatives dels joves.

L’espai està situat a la plaça de la Sedeta, en un edifici que comparteix amb algunes entitats i associacions veïnals del Camp d’en Grassot - Gràcia Nova, a les quals s’ofereixen diverses sales per desenvolupar les seves activitats administratives així com una sala polivalent per fer-hi actes o reunions grans. A més, una part de l’edifici es destina a la promoció musical amateur, amb una aula de música i diversos bucs d’assaig.

La superfície destinada al nou Centre per a Famílies amb Fills i Filles Adolescents és de 370,20 metres quadrats. El centre obre les tardes de dilluns a dijous, de 16 h a 20 h, i els matins de dimecres i divendres, de 10 h a 14 h. La construcció del nou edifici ha durat 10 mesos i ha tingut un cost total de 2.151.906 euros.

El nou Centre per a Famílies amb Fills i Filles Adolescents neix amb la vocació de facilitar la relació entre pares i fills quan aquests es troben en una de les etapes més complexes de la seva vida: l’adolescència. És una etapa de reorientació de la identitat personal del fill, que sovint és difícil de tractar des de l’ambient familiar. Per això el nou centre posa a la disposició de les famílies un servei totalment gratuït que ofereix formació, eines i recursos per tal de guiar els adolescents i les seves famílies durant aquesta etapa vital. Aquest servei està format per un equip de professionals (educadors socials, psicòlegs, pedagogs...) que escolten cada cas de manera individual i aconsellen sobre les eines i recursos per resoldre els possibles conflictes, amb l’objectiu de redibuixar la funció parental i la relació d’empatia entre pares i fills.

El servei ofereix també sessions grupals, per tal que les mateixes famílies i adolescents puguin compartir experiències sobre la relació entre els pares i els fills adolescents i que puguin extreure idees de convivència que ajudin al seu cas particular.

En alguns casos, el Centre actua tan sols de transmissor, per tal que les famílies es puguin posar en contacte amb serveis municipals d’altres administracions i institucions, tant públiques com privades, que també es dediquen a ajudar les famílies amb fills adolescents. Aquestes situacions requereixen uns protocols de seguiment que es coordinen des del mateix centre de la Sedeta.

D’altra banda el centre engega també un observatori actiu que recull la visió real que els adolescents tenen avui dia, amb l’objectiu d’impulsar noves polítiques preventives i campanyes de sensibilització a la ciutat.

Punts ‘Aquí t’escoltem’

La posada en marxa del nou Centre per a Famílies amb Fills i Filles Adolescents sorgeix com a resultat d’una acció de govern que va impulsar l’Ajuntament de Barcelona a finals de l’any 2013. En aquell moment, es va decidir que calia instal·lar una sèrie d’espais perquè els joves d’entre 12 i 20 anys poguessin tenir un espai de referència on adreçar-se per demanar informació i eines que els ajudessin a enfortir les seves habilitats socials i personals; són el que s’anomenen Punts Aquí t’escoltem.

L’Espai Jove Garcilaso, del districte de Sant Andreu, va ser el primer equipament a acollir un Punt Aquí t’escoltem, en una prova pilot que va començar el maig del 2014. Després s’hi van afegir dos nous espais, l’Espai Jove les Basses al districte de Nou Barris i el Casal de Joves Palau Alòs al districte de Ciutat Vella. Aquests tres punts són els que funcionen actualment com a espais per ajudar els adolescents i estan oberts cada tarda, de dilluns a divendres, de 17 h a 20.30 h.

La manera en què des d’aquests Punts Aquí t’escoltem es proporcionen les eines per orientar l’adolescent és doble. D’una banda, s’ofereix un servei d’atenció individual totalment confidencial, d’escolta dels conflictes dels joves i de suport en moments de desorientació, dubte o patiment. Aquest servei intenta abordar els conflictes dels adolescents des d’un punt de vista pròxim per poder esborrar qualsevol barrera comunicativa entre els professionals d’aquests espais i els mateixos adolescents. De l’altra, s’ofereixen un conjunt de sessions grupals en què els joves poden compartir les seves pròpies experiències i gustos (música, escriptura, pintura, sexualitat, teatre, relaxació, risoteràpia, etc.) en un clima de reflexió.

Les primeres consultes es poden realitzar mitjançant el correu electrònic d’aquest servei, consulta_aquitescoltem@bcn.cat, o via missatges al Facebook al perfil d’ Aquí t’escoltem (facebook.com/aqui.tescoltem).

UN ESPAI PER A LA MÚSICA I L’ASSOCIACIONISME DE GRÀCIA

Gràcia és un dels barris amb més tradició musical. Hi neixen un munt de grups de música amateurs, amb joves que sovint no poden tenir un espai propi on poder assajar les seves cançons. Per això, al nou edifici del Centre per a Famílies amb Fills i Filles Adolescents de la plaça de la Sedeta s’ha obert un espai, concretament a la planta soterrani, que consta d’una aula de música i de diversos bucs d’assaig que poden reservar les persones que ho vulguin.

D’altra banda, s’han instal·lat quatre despatxos de funcionalitat diversa i una aula polivalent que s’utilitza com a sala d’actes o de reunions, que es destinaran a diverses associacions de veïns i de comerciants i altres entitats del barri. El total de superfície, entre l’espai musical i l’espai per a associacions i entitats, és de 338,6 metres quadrats.

Finalment, s’han habilitat uns espais lúdics i d’estada per a la gent gran a la planta superior de l’edifici, amb accés lliure des de l’entrada del recinte del carrer Sant Antoni Maria Claret.

stats