L’EDITORIAL
Efímers 28/08/2014

A Ciutat Vella hi ha massa pisos que no són per viure-hi

2 min

Un de cada quatre pisos del districte barceloní de Ciutat Vella, en el qual hi ha el barri de la Barceloneta, té un propietari amb personalitat jurídica. És a dir, són per fer negoci. Caldria afegir a la dada, si se’n conegués la xifra, la quantitat de pisos del districte on també s’hi fa negoci encara que no estiguin registrats, o tenir en compte els que, estant llogats legalment, després són rellogats eventualment; dues tipologies que correspondrien als apartaments turístics camuflats. En tot cas, si ens cenyim a l’esmentat 25%, i per fer-nos una idea de la magnitud del fenomen, només cal pensar que la dada dobla la mitjana del conjunt de la ciutat. Fora de Ciutat Vella, pensem en quants pisos tenim a la vora on no s’hi visqui i que tinguin com a propietari una persona jurídica i, automàticament, multipliquem-los per dos.

Es demostra, per tant, com de complicada és la tasca que finalment ha decidit afrontar l’Ajuntament a la Barceloneta, epicentre d’una polèmica que no deixa de ser un símptoma del que passa en bona part de la ciutat. Encara que en poques hores ja siguin 35 els habitatges detectats, aquest filtratge pot tenir més efectivitat com a avís o dissuasió. La situació també fa evident com s’ha deixat créixer una pràctica que, per una voracitat inherent, pot acabar diluint fins al límit la vida veïnal en un barri o fins i tot en un districte.

Aquesta pràctica també facilita les actituds que han fet esclatar els veïns de la Barceloneta. Si ja és difícil gestionar el comportament de determinats turistes quan s’allotgen en establiments legals, pot ser un repte impossible quan s’estan en locals que s’escapen de tot control.

Aquesta és la segona part de la missió que s’hauria d’imposar l’Ajuntament de Barcelona i altres, així com el Govern. Arran dels fets de la Barceloneta, mitjans d’arreu d’Europa s’han fet ressò de les imatges de turistes despullats, però no han dit res d’on s’allotjaven. Seria bo aprofitar l’empenta actual per solucionar aquest problema concret per mirar d’abordar l’altre, més global. Encara que les solucions siguin diferents i afectin altres sectors. El benefici és global.

stats