Efímers 17/09/2014

Cuina contra els excessos de l’estiu

Després dels gelats i les sobretaules, una bona alimentació pot ajudar a suportar millor els canvis de bioritme que apareixen quan hi ha menys hores solars

Trinitat Gilbert
5 min

BarcelonaLa cuina detox serveix per desintoxicar l’organisme i alhora per ajudar a perdre els quilos de més, guanyats després d’una alimentació poc conscient. “Panxes inflades, cansament general, falta d’energia al matí, llengua blanca i marronosa al fons i el restrenyiment poden ser símptomes que l’organisme demana un canvi d’alimentació”, explica el psiconeuroimmunòleg Xevi Verdaguer. El primer pas seria preparar els àpats diaris amb aliments que fan baixar la glucosa en sang, com són tots els que estiguin fets amb farines integrals o d’altres cereals que no siguin els refinats blancs. “Els aliments que fan pujar la glucosa en sang, com els compostos per farines blanques, provoquen ansietat per menjar, de manera que després d’un àpat se sent la necessitat de menjar aliments dolços”.

“També cal deixar d’ingerir aliments amb gluten, perquè inflen l’estómac, i perquè també fan pujar el nivell de sucre en sang”. Els cereals que no tenen gluten són el fajol, el mill i la quinoa. Un altre consell és apostar pels aliments que milloren el control de la gana. Els germinats de fenigrec, l’alvocat i les infusions amb te verd i canyella “són essencials” perquè sacien i alhora aporten molts nutrients.

A la llista d’aliments que ajuden a perdre els quilos guanyats, sempre amb exercici físic, el psiconeuroimmunòleg també hi afegeix els fesols de Santa Pau, en quantitats de 100 grams, “que ajuden a reduir el greix abdominal acumulat”. Això s’explica perquè la ingesta de fesols redueix l’absorció dels hidrats de carboni, i per això van bé per a dietes d’aprimament. I els de la varietat de Santa Pau aporten un plus, que és el silici, “que tant va bé per a les articulacions com per millorar o retardar l’aparició d’arrugues”.

Altres aliments per a la cuina detox són el marisc, especialment gambes, llagostins i crancs, perquè a la clova hi ha una substància anomenada chitin o quitina, que impedeix que l’organisme absorbeixi els greixos dels àpats. De manera que una proposta ideal per sopar, per reduir quilos i per netejar l’organisme, seria una plat de gambes amb alvocat. “El chitin també existeix en format de suplement”, afegeix el psiconeuroimmunòleg.

La vitamina D i els formatges

Encara hi ha més aliments recomanats. “La vitamina D té un paper important per reduir quilos”. Així que els àpats han de ser rics en aliments que en continguin, com el peix blau, el rovell d’ou, els bolets xiitaques i el formatge de cabra i d’ovella. “El de vaca no, perquè és el que conté més lactosa, i per tant es converteix en hidrat de carboni: s’ha d’intentar no menjar-ne gaire”.

El raïm i tots els fruits del bosc també cal afegir-los a la llista, perquè “contenen resveratrol, que ajuda a aprimar-se”. De manera que una amanida amb raïm o senzillament menjar-ne entre hores va de meravella. Els aliments rics en omega-3 també cal tenir-los a prop. “Estem parlant de peix blau, llavors com llinet, chía i sèsam, o fruits secs com les nous, o orellanes”.

Als fogons

A l’hora de cuinar, el psiconeuroimmunòleg suggereix atrevir-se amb la mantega de coco, perquè ajuda a accelerar el metabolisme i, per tant, també facilita perdre pes. “Es creu que engreixa però no és així, i a més és un greix saludable”.

Per millorar la retenció de líquids, la proposta és augmentar la ingesta d’amanides fetes amb cogombre, alvocat, germinats de fenigrec i aranja. “En canvi, si el que se sent molt és l’estómac carregat, que es nota perquè les femtes són pastoses, cal apostar per combinar en els diferents àpats aliments com la remolatxa, la llimona i el gingebre”, diu Verdaguer.

Per la seva banda, el dietista nutricionista Marc Vergés recomana, per a una dieta desintoxicant, les verdures i les fruites de temporada com a ingredients de tots els àpats diaris. “Per depurar també cal apostar per les infusions i pels brous vegetals, que ajudaran a digerir bé la fibra que hi aporten les verdures i les fruites”. És així com s’aconseguirà fer bona neteja del sistema digestiu. De fet, algunes infusions amb propietats depuratives també són bones pels minerals que aporten al sistema digestiu. Per exemple, la composta per dent de lleó, carxofera, boldo i card marià, en una proporció d’un 25% cada una.

Finalment, Vergés alerta davant de l’augment de la melatonina, que ens farà tenir més son, per culpa de la disminució d’hores de llum solar. “També és possible que notem un estat anímic depressiu, que és molt normal, i que és per culpa del canvi dels bioritmes” que es produeix en aquesta època. El retorn a la quotidianitat també pot fer augmentar la son. El cas és que “el cervell envia el missatge de voler dormir tan bon punt la retina detecta que la llum s’atenua o desapareix”. I ara, esclar, ho fa molt abans de com ho ha estat fent durant tot l’estiu, quan la llum solar era visible almenys fins a les 10 de la nit.

Marc Vergés suggereix una manera de compensar els efectes de les hormones relacionades amb la llum, la baixada de la serotonina i l’augment de la melatonina: menjar raïm, cigrons, arròs integral i llavors de sèsam.

Arròs integral del Pirineu amb verdures

Cal Calsot és una casa de turisme rural situada a Montellà, a la Cerdanya, que aposta per la cuina ecològica i de proximitat, i que prepara àpats de cuina detox, entre altres opcions. “Vegetariana i vegana, i també sense gluten, si és que no és un grau molt elevat de celiaquia”, afirmen Lídia Díaz i Marc Garcia, els emprenedors que van obrir Cal Calsot el 2012. I el millor de tot: “De cada un dels aliments que fem servir en coneixem la traçabilitat, posem cara a qui l’ha fet”, diuen. Per a una alimentació desintoxicant, d’entrant preparen sàlvia, collida del jardí, que fregeixen lleument. Encara un altre entrant: carbassó de dos colors, verd i taronja, que encercla el plat com si es tractés de peces de dominó. De primer, amanida d’herbes amb julivert, fonoll, coriandre, cibulet, alfàbrega, ruca i estragó. Totes provenen de l’hort que cultiven a prop de la casa.

De segon és el moment de l’arròs integral del Pirineu amb verdures. “Les verdures són carbassó, albergínia, pastanaga, pebrot i ceba morada”, expliquen. Tot plegat ho reguen amb oli, suc de llimona i mel i ho col·loquen en una safata perquè s’estigui al forn durant dues hores ben bones. Mentrestant, couen l’arròs integral, “que sempre arrossega la llegenda que és difícil de fer”. Ells n’expliquen els trucs: per bullir-lo bé, l’aigua ha de doblar la quantitat d’arròs. Abans de posar-lo a l’olla per bullir, el rentaran amb aigua i un colador. Després, directe a l’olla juntament amb un all, que hauran fregit prèviament, i que farà que l’aigua agafi un gust especial. Ho tapen i quan el fum comença a sortir per fora abaixen el foc. Finalment, amb el foc apagat, el deixaran reposar, i després, sense aigua, el pentinaran amb uns bastons de menjar oriental perquè els grans es desenganxin.

La filosofia de cuina conscient que el Marc i la Lídia practiquen també la traslladen a la gestió de la casa. Reutilitzen l’oli per fer-ne sabó per rentar-se les mans. Recullen l’aigua de pluja per regar l’hort. Escalfen l’aigua gràcies a plaques solars. Fan servir energia verda de la cooperativa Som Energia. Treballen en xarxa amb artesans de la zona. I una de les originalitats: a tots els clients que arriben a Cal Calsot en bicicleta, caminant, a cavall o amb transport públic els apliquen un 5% de descompte.

stats