Efímers 02/08/2014

Desconnexió digital. Vacances sense internet

Com desenganxar-se del telèfon mòbil i altres tecnologies per gaudir plenament dels dies de descans

Núria Juanico
7 min
Desconnexió digital Vacances sense internet Quan la dependència esdevé addicció Consells de  seguretat

BarcelonaBuscar la ruta per arribar a l’hotel a través de Google Maps. Immortalitzar la visita a una ciutat desconeguda amb la càmera del mòbil. Escoltar música a la platja connectant els auriculars al dispositiu. Són petites accions que es duen a terme sense donar-hi importància, però també són clars indicadors que desempallegar-se dels smartphones quan s’està de vacances ha esdevingut, gairebé, una utopia. “Els telèfons mòbils s’han convertit en eines indispensables per a la nostra vida. Ja no només els fem servir per a la feina, sinó que ara es combinen les aplicacions laborals amb les d’oci i de benestar en un mateix aparell que portem a tot arreu”, explica a l’ARA el psicòleg Manuel Armanyones, que també dirigeix el màster en psicologia 2.0, salut i qualitat de vida de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC).

I és que, quan arriben les vacances, aparcar la vida professional durant uns dies resulta més complicat si constantment es reben correus electrònics, trucades i missatges al telèfon mòbil. Per aconseguir una desconnexió digital eficaç durant l’estiu, cal preparar-la abans. Armanyones aconsella “fer una bona planificació de la feina i tenir-ho tot lligat a l’hora de marxar”, ja que si queda alguna tasca pendent “resulta impossible deixar-hi de pensar durant les vacances”. També és important avisar els companys de feina i els clients, perquè no es trobin amb la frustració de no localitzar-nos.

Dues opcions que recomana Armanyones són redireccionar el correu electrònic a l’adreça d’algú de l’empresa que treballi mentre s’està fora o bé activar un missatge automàtic que informi de l’absència professional durant uns dies. Utilitzant aquestes fórmules, es redueix la necessitat de consultar sovint el telèfon per comprovar la safata d’entrada.

El correu, una vegada al dia

“Marxo d’acampada una setmana i, malgrat que procuro tenir la major part de la feina acabada, sé que acabaré consultant el correu”, confessa Eduard Balaguer, que és músic i treballa com a gestor cultural. Balaguer considera que “el problema principal del mòbil és que el portes a sobre, de manera que és ben fàcil mirar immediatament tot el que t’arriba”. Per això, durant els dies que té lliures, s’ha proposat deixar el telèfon a la tenda i només consultar-lo una estona al matí.

Precisament, aquesta és una de les estratègies que proposa el professor de comunicació digital de la Universitat a Distància de Madrid (Udima) Antonio Rodríguez. “Cal evitar llegir els correus electrònics cada cinc minuts”, emfatitza. Tant ell com Armanyones són partidaris d’una desconnexió gradual. És a dir, tots dos proposen reduir progressivament els moments que es consulta l’aparell i mantenir, així, una espècie de “dieta digital” que ha d’adaptar-se a la situació personal de cadascú. En aquest sentit, Rodríguez precisa que “les vacances són per gaudir del temps lliure i trencar amb la rutina del dia a dia”, dos reptes que resulten complicats d’assolir si es porta el telèfon mòbil sempre al damunt.

Viatjar a llocs sense cobertura

Però posar-se un mateix els límits és difícil i poca gent és capaç de renunciar a la connexió de dades voluntàriament. Per això viatjar a altres països o escollir indrets amb poca cobertura per passar-hi l’estiu afavoreixen la desconnexió digital. Eduard Balaguer, per exemple, és conscient que marxa a un lloc on no podrà carregar la bateria del telèfon, però reconeix que això no el preocupa, més aviat al contrari. “L’engegaré només per comprovar que no hagi passat alguna cosa important, però tenir la bateria limitada m’ajudarà a no consultar-lo tota l’estona”, diu. De fet, Miquel Baco, que és responsable d’una immobiliària, experimenta un alleujament similar quan passa les vacances a fora del país i només pot connectar-se a través de les xarxes wifi. “Com que sempre marxem tota la família, no em preocupa estar desconnectat perquè sé que no em trucaran dient que hi ha hagut una urgència”, especifica. D’aquesta manera, Baco opta per connectar-se només amb la xarxa de l’hotel. És en aquells moments quan aprofita per contestar els correus electrònics.

En el seu cas, però, ell és víctima d’una dicotomia. Malgrat que acostuma a marxar de vacances a l’agost, quan hi ha poca feina, reconeix que el preocupa una qüestió: “Com que sóc autònom, qualsevol client és molt valuós i no puc córrer el risc de perdre’l”. Això l’empeny a no desconnectar mai del tot de la feina i a respondre a cada client personalment, encara que estigui de viatge. Laia Arnau, que treballa en diverses clíniques de salut com a fisioterapeuta, està en una situació semblant. Ella utilitza el telèfon per comunicar-se amb els pacients, gestionar la seva agenda i cancel·lar visites, tot a través del WhatsApp. Quan s’agafa vacances posa en silenci l’aparell, però és conscient que l’ha de consultar de tant en tant per si hi ha alguna urgència que la reclami.

“Sembla que mai acabis de treballar, perquè quan no ets a la feina també has d’estar pendent del telèfon i respondre als missatges que t’arriben”, diu. Tot i això, reconeix que “en general, els clients que saben que estàs de vacances ho respecten” i que “prioritzar els casos més importants és la clau” per no estar pendent constantment del mòbil i poder aprofitar amb calma els dies de descans.

Tornar al paper

“L’estiu és moment de fer reviure velles tradicions, com ara enviar postals, per desvincular-se així de les noves tecnologies”, aconsella Antonio Rodríguez des de la Udima. Rodríguez també reconeix que “cada vegada hi ha més professions vinculades a internet i, per tant, cada vegada costa més desconnectar del món virtual”. Per això una altra de les recomanacions que llança és llegir, preferiblement en paper, tots els llibres i articles que han quedat posposats per falta de temps. “Abans de marxar de viatge, m’imprimeixo els textos que he anat marcant a través del mòbil”, explica Laia Arnau, que assegura que així pot posar-se al dia de tot allò que no ha tingut temps de llegir durant l’any. Ara bé, el consell per excel·lència de cara a les vacances és evitar observar el món a través d’una pantalla. Manuel Armanyones posa l’exemple d’un concert en què la majoria dels espectadors graven vídeos dels artistes. “La imatge és de mala qualitat i no se senten bé. Quina gràcia té veure l’espectacle a través del mòbil?”, es pregunta.

Per això el psicòleg emfatitza en la importància de disfrutar al màxim de cada moment sense la necessitat de fer-ho tot públic a les xarxes socials. “No és negatiu penjar una foto al Facebook, però cal ser conscient que les coses existeixen encara que no s’hagin fet públiques a internet”, recorda. Més enllà dels efectes immediats d’aquesta depuració tecnològica, també hi ha conseqüències positives a llarg termini. Segons Antonio Rodríguez, limitar l’ús de les noves tecnologies “allibera la ment i permet tornar a la feina amb més ganes i energia”.

Quan la dependència esdevé addicció

“Quan l’empresa t’ofereix un mòbil, t’està donant un regal enverinat”, diu el director de Projecte Home a Catalunya, Oriol Esculies. Ell és psicòleg i està al capdavant d’aquesta ONG dedicada a tractar i prevenir addiccions. Esculies explica que la majoria de casos sobre noves tecnologies són d’adolescents. “Ells vénen perquè els pares han detectat l’addicció. En canvi, en el cas dels adults és molt més complicat que surtin a la llum, perquè no hi ha una supervisió”, exposa.

Tenint en compte aquesta problemàtica, Esculies considera que l’empresa hauria de ser capaç d’identificar si els seus treballadors duen a terme conductes addictives amb les noves tecnologies i, en paral·lel, instaurar pautes saludables. “Una vegada s’ha acabat de treballar, el mòbil s’hauria de limitar a la mínima expressió”, afirma. El director de Projecte Home detalla que consultar compulsivament el telèfon, respondre amb agressivitat i renunciar a activitats diàries són símptomes d’addicció. Segons Esculies, “aquesta conducta no es duu a terme per plaer sinó per deixar de sentir malestar i reduir l’ansietat que et provoca no fer-ho”. El responsable de l’ONG a Catalunya precisa que el nombre de casos afectats per aquest tipus d’addicció no supera el 5% i que la majoria són joves. Segons Esculies, “ells representen la punta de l’iceberg” d’una problemàtica que, a poc a poc, es fa visible.

Consells de seguretat

Qui més qui menys, són moltes les persones que pengen fotografies a les xarxes o informen públicament de les seves vacances a través d’internet. “Les xarxes socials són per compartir moments, però hem de tenir en compte que el que publiquem pot arribar a tot arreu”, destaca Josep Arenas, de la Unitat Central de Proximitat i Atenció al Ciutadà dels Mossos d’Esquadra. Per això, abans i durant les vacances, és important prendre algunes precaucions.

Comprovar la privacitat i les fotos

Abans de marxar, Arenas aconsella revisar la privacitat dels perfils a les xarxes i assegurar-se que és la més alta possible, ja que, a vegades, la política de privacitat canvia sense avisar els usuaris. També recomana comprovar que a les fotografies publicades no surten objectes valuosos com ara televisors, ordinadors, aparells tecnològics i electrodomèstics cars.

No fer difusió de les dates

Ja sigui mitjançant les xarxes socials o bé per altres canals, és important no fer públiques les dates en què l’habitatge queda buit. “Encara que tinguem la privacitat ben configurada, els lladres professionals disposen de mecanismes per accedir als continguts”, explica Arenas. També subratlla que la informació es pot filtrar per “amistats que hem acceptat però no coneixem en persona” o altres que “tenen una privacitat poc restrictiva i que, si interactuen amb nosaltres, aquesta informació passa a ser pública”.

Pactar una política de seguretat comuna

Accentuar al màxim les mesures de seguretat perd tota l’eficàcia si la família o els amics amb qui compartim les vacances no ho fan. Per això, Arenas recomana consensuar una política de seguretat comuna i acordar quina informació es farà pública a internet, com també demanar que no ens etiquetin quan ells introdueixin continguts a les xarxes.

Desactivar totes les localitzacions

Per evitar que els lladres puguin saber on ets, cal desactivar les geolocalitzacions tant dels perfils de les xarxes socials com de les fotografies. A banda de les xarxes més habituals com ara el Facebook, el Twitter i l’Instagram, Arenas alerta els usuaris de Foursquare que inhabilitin la seva ubicació. Aquesta aplicació es basa a marcar els llocs que es visiten per recomanar-los després i, per això, constantment està buscant la localització de l’aparell.

Restringir les fotos i comentaris

“Val la pena guardar totes les fotografies i publicar-les una vegada has tornat”, aconsella Arenas. Així, l’agent apunta que no es fa explícit que l’habitatge ha quedat buit fins que el viatge ha acabat i ja no suposa cap problema de seguretat. També recomana “pensar abans de publicar comentaris” si es fa ús de les xarxes socials. Arenas aconsella que, a l’hora d’escriure missatges públics, no es faci referència a les vacances ni s’expliqui si s’està de viatge.

stats