Efímers 01/09/2014

Jugar-se la vida per un ‘selfie’

La moda de les autofotos pren un caire perillós. Joves de l’Europa de l’Est escalen edificis de gran alçària sense protecció per obtenir imatges de vertigen

Marc Toro
6 min
Jugar-se la vida per un ‘selfie’

BarcelonaDes que l’estrella de televisió Ellen DeGeneres va fer una autofoto grupal a la cerimònia dels Oscars d’aquest any, milions de persones s’han sumat a la moda d’autoretratar-se i penjar la imatge a les xarxes socials per ensenyar al món on són, què fan o amb qui estan. Una moda que, en algunes ocasions, ha derivat en tragèdia. L’últim episodi es va viure dimarts passat a Empuriabrava, tot i que no es tractava ben bé d’un selfie. Un fotògraf va acabar a l’UCI després que un hidroavió li descarregués a sobre 1.500 litres d’aigua, segons sembla, en un intent de fer un Ice Bucket Challenge, la campanya solidària a favor de l’ELA consistent a tirar-se una galleda d’aigua gelada per sobre. També va acabar a l’UCI una dona d’un grup de cinc persones que fa tres setmanes van caure d’un balcó d’un quart pis a Sitges mentre es feien un selfie.

I més tràgic va ser el cas del matrimoni polonès que a principis de juliol va perdre la vida en caure per un penya-segat a Portugal mentre s’autofotografiaven fora de la zona de seguretat. O l’accident mortal que va patir a l’abril una noia a Carolina del Nord després de fer-se un selfie i penjar-lo al Facebook en plena conducció. Però el risc que van córrer els implicats en aquests episodis no té res a veure amb el que assumeixen els que practiquen l’ skywalking. Joves de l’Europa de l’Est, sobretot russos i ucraïnesos, escalen edificis i estructures de gran alçària sense autorització ni mesures de seguretat per fotografiar-se o filmar-se a dalt de tot i aconseguir imatges de vertigen. Unes imatges que se’n van directament a internet. Com és imaginable, no tots els que practiquen aquest tipus d’escalada urbana ho poden explicar.

Llavors, per què s’arrisquen? “No sempre som conscients del risc que correm”, opina Francesc Núñez, sociòleg, filòsof i director del màster d’humanitats de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC). I afegeix que el “discurs de la racionalitat” xoca sovint amb la subjectivitat: “Ens creiem immortals”.

Aquí hi hauríem de sumar, explica Núñez, la voluntat d’aquests joves de rebre un reconeixement dels altres, cosa que implica un esforç per oferir “excepcionalitat”: “El que és autèntic i diferent es valora”. Marc Elena, expert en xarxes socials i director executiu d’Adsmurai -consultoria de xarxes socials i partner oficial de Facebook a Espanya-, veu una relació entre el fenomen dels skywalkers i el fet que, “a les xarxes socials, les etapes es cremen molt ràpid: els usuaris busquem coses noves contínuament”. Només cal veure l’efímera vida dels lipdubs o el Harlem shake. De la mateixa manera, potser ja no n’hi ha prou fent-se un selfie i cal pujar un esglaó, o molts més, per guanyar viralitat.

La moda d’aquests joves escaladors ja fa uns quants anys que dura i Elena considera que pot acabar arribant a casa nostra. Tot i això, no creu que el fenomen “es generalitzi”: “Tampoc hem de ser alarmistes”. El sociòleg recorda que perquè les conductes tinguin èxit hi ha d’haver un “context d’acceptació”. Potser a Catalunya la moda de l’Europa de l’Est no seria vista “amb la mateixa gràcia”. Però, igual que l’expert en xarxes socials, Núñez no s’està de recordar que, “en un món de globalització, tot és possible”. Deixa clar que, en el fons, “és tan exportable com pot ser-ho fer-se una foto i reproduir-la”. Com fer-se un selfie.

V. Makhòrov i V. Raskàlov

De la Sagrada Família a Xangai

Un mes, dotze ciutats i set països. Aquest és el resultat del viatge per Europa que el 2013 van fer Vadim Makhòrov i Vitali Raskàlov, els dos joves russos del grup On the Roofs (Als Terrats, en anglès). No era un viatge convencional: l’objectiu era pujar als edificis més emblemàtics del Vell Continent i immortalitzar el moment, ja sigui en foto o en vídeo. “Només estàvem perseguint un somni, sempre a la recerca del punt més alt per veure les coses que ningú més pot veure”, explica Raskàlov al Daily Mail. Coses com les vistes de Barcelona des de la grua més alta de la Sagrada Família (03). Hi van pujar a les dues de la matinada per no ser descoberts, “a l’estil ninja”, escriuen al seu blog. Al llarg de la seva gira europea també van aconseguir escalar construccions icòniques com la catedral de Notre-Dame i la Torre Eiffel (04), a París. Viatge a part, algunes de les seves gestes més impressionants són l’ascensió a una de les piràmides de Guiza o a la Torre Xangai (05), de 632 metres d’alçària i que és el segon edifici més alt del món. En aquesta ocasió van gravar amb una càmera GoPro tota l’escalada en primera persona. En mig any ja hi ha hagut 34,5 milions de visualitzacions del vídeo a YouTube.

Kiril Oreixkin

L’‘Spiderman rus’

Tenia només 15 anys quan va començar a escalar edificis de la seva ciutat natal, Moscou, i es va convertir en un dels primers joves del seu país a practicar l’ skywalking. És Kiril Oreixkin (02), més conegut com l’Spiderman rus. En una entrevista al portal de notícies nord-americà Vocativ confessa que al principi tenia “por de les altures”, però diu que amb l’experiència l’ha anat perdent. Ara, amb 20 anys, li encanta “mirar i estudiar la ciutat des de diferents punts de vista i fotografiar-la”. De fet, al seu Facebook es defineix com a “explorador urbà”. En aquestes exploracions, tan sols compta amb l’ajuda d’uns guants i d’algun amic que també s’arrisca a pujar com més amunt millor per fer-se un selfie (01). Entre les escalades més sonades que ha fet cal destacar la de l’edifici més alt d’Europa, el Mercury City Tower (339 metres), situat al Centre Internacional de Negocis de Moscou. I quan és allà dalt, en què pensa? “No em passa res en especial pel cap, només penso a mantenir-me agafat i seguir viu”, explica Oreixkin a l’entrevista. Sigui com sigui, el seu èxit -en funció del que busca-és inqüestionable: té 6.639 seguidors a la seva web i 7.677 al seu perfil de Facebook.

Mustang Wanted

Dedicació professional

“En primer lloc, he de dir que els següents vídeos i fotos inclouen acrobàcies realitzades per professionals”. Aquestes són les primeres paraules que apareixen al blog de Mustang Wanted, un exassessor legal ucraïnès de 27 anys que busca fer de l’ skywalking la seva carrera i ocupació principal. La seva habilitat, així com la bellesa de les imatges que ofereix, li han permès aconseguir patrocinadors, organitzar exposicions de fotografia i fins i tot participar en algun vídeo musical. La seva especialitat és penjar-se -sovint amb una sola mà- del terrat dels edificis que escala (06) mentre un company el fotografia o el filma, tot i que moltes vegades també opta pel selfie (07). No utilitza cap tipus d’arnès de seguretat, i les seves aventures per Kíev i Moscou només es veuen interrompudes quan el caça la policia, com passa amb la majoria d’aquests escaladors urbans. La por de la mort no existeix per a Mustang Wanted. “A vegades penso que sóc un robot, no sento res”, explica al Daily Mail, i afegeix: “La mort no és el pitjor que pot passar. Tothom mor, però no tothom viu com vol”. Diversos vídeos a internet recullen les seves accions més arriscades, entre les quals fins i tot hi ha acrobàcies al sostre d’un vagó de tren en marxa.

Justin Casquejo

Detingut al One World Trade Center

No tots els que escalen edificis per fer-se fotografies són de l’Europa de l’Est. Justin Casquejo és de Nova Jersey, té 16 anys i el 20 de març va burlar el sistema de seguretat del One World Trade Center de Nova York -en construcció on hi havia les Torres Bessones-: va aconseguir saltar la tanca de les obres, agafar un ascensor fins al pis 88 i pujar caminant fins al 104 per enfilar-se a l’agulla de l’edifici i retratar-s’hi. Però després de dues hores admirant les vistes des de l’edifici més alt dels Estats Units (541 metres), que encara no s’ha inaugurat, va ser descobert, detingut i acusat d’un delicte menor. La seva gesta va obligar l’autoritat portuària de la ciutat, propietària de l’edifici, a replantejar-se el sistema de seguretat de la torre i a acomiadar el guàrdia que no va veure que el noi hi pujava. Les fotografies que demostren que Casquejo es va colar en un dels edificis més protegits del món van ser confiscades, però a les xarxes socials n’hi ha d’altres en què també apareix penjat des d’una gran altura (08).

stats