Efímers 03/06/2015

Menjar bé, un joc d’equilibristes

L’exposició ‘Nutrició, impuls vital’ mostra les claus per mantenir un estil de vida saludable

Núria Juanico
5 min
piràmide salut

BarcelonaNomés les dietes saludables s’aguanten a la corda fluixa de la bona alimentació. La resta en queden fora. L’equilibri alimentari és un factor intrínsec a l’hora de menjar bé i, malgrat que no resulta fàcil per a tothom, aconseguir-ho aporta beneficis. “Vivim en un entorn on tothom opina sobre nutrició però pocs ho fan amb una base científica”, afirma el president de la Fundació Iberoamericana de Nutrició (Finut), Ángel Gil. Amb l’objectiu de trencar tòpics i despullar falsos mites, una exposició dóna a conèixer els fonaments de l’alimentació saludable i els seus efectes. Es tracta de la mostra Nutrició, impuls vital, que prové de Granada i que es pot visitar a partir d’avui al Museu de les Ciències Naturals de Barcelona.

Produïda per la Finut i el Parque de las Ciencias de Granada, l’exposició parteix d’una piràmide de tres cares, cadascuna de les quals defineix un dels eixos bàsics per a la salut: l’alimentació i la nutrició; el descans i l’activitat física, i la higiene i el medi ambient. “La nutrició no és l’únic factor necessari per tenir bona salut”, explica Gil, que precisa que la piràmide “estructura els hàbits que defineixen un estil de vida adequat”. L’exposició llança missatges clars i senzills amb el repte de proporcionar eines de reflexió sobre la rutina de cadascú. “Aquesta temàtica ensenya la part més vital de les persones”, assegura la directora del museu, Anna Omedes, que considera que aquesta mostra “fa l’exercici de parlar de l’ésser humà, perquè és un animal com els altres”.

El mercat dels aliments bàsics

Un fris cronològic serveix de punt de partida de l’exposició, que comença repassant l’evolució històrica de l’alimentació. Des de la dieta del neolític fins a l’aparició de l’electricitat i el menjar processat, les constants transformacions de l’alimentació humana s’expliquen acompanyades de curiositats. Al centre de la mostra s’hi ubica un mercat amb deu parades, cadascuna de les quals dóna un espai propi a un grup bàsic d’aliments.

Mitjançant il·lustracions, fotografies i mapes, en aquestes parades es pot descobrir la quantitat d’aigua que conté el cos humà en diverses edats, la relació entre els cereals i el poder, el futur de la pesca i l’origen de cada tipus de llegum, entre altres qüestions. També s’hi explica que les persones sanes poden menjar set ous a la setmana i que el calci és el mineral més abundant del cos humà. Els dolços tenen un espai propi on s’exposa la seva composició nutricional i el procés d’elaboració d’alguns aliments, tot i que es deixa clar que aquests productes s’han de consumir poc i sense abusar del sucre. “A cada parada es combinen les taules nutritives dels aliments amb referències històriques i activitats per als infants. D’aquesta manera tant els visitants més experts en nutrició com els que desconeguin la ciència s’ho poden passar bé i aprendre coses noves”, detalla Gil. L’espai també incorpora un mòdul interactiu que permet avaluar la dieta de cadascú i que ofereix consells personalitzats per aconseguir uns hàbits de vida més saludables.

Malgrat que la mostra s’adreça a grans i petits, un dels objectius és arribar al públic infantil perquè interioritzi la importància d’alimentar-se bé. “A casa els nens poden ser els grans prescriptors a l’hora de demanar una dieta saludable”, subratlla la xef Carme Ruscalleda, que creu que l’exposició també és un estímul “per rescatar molts aliments econòmics que hem deixat oblidats, com ara els llegums”. Ruscalleda considera que “parlar de cuina no és una moda”, sinó que fent-ho “estem recuperant la nostra cultura”, i que cal fomentar l’hàbit de “cuinar a casa i menjar a taula en companyia”.

La dieta mediterrània té el seu espai a la mostra, amb una parada pròpia on s’ensenya que aquest tipus d’alimentació augmenta l’esperança de vida i s’associa directament amb una reducció de la mortalitat per causes cardiovasculars i càncer. Tot i això, altres dietes d’arreu del món també apareixen a l’exposició. A més, la mostra ensenya que el model nutricional varia en funció dels països i que no sempre s’associa a una piràmide. A l’Argentina, per exemple, proposen un oval que recull els diferents grups d’aliments necessaris, mentre que a Guatemala segueixen la composició d’una olla familiar per prevenir les malalties cròniques de la regió, i al Japó utilitzen una piràmide invertida encapçalada per l’aigua. El futur de l’alimentació, amb l’ús de noves tecnologies com les impressores 3D, tanca la primera part de la mostra, centrada en l’eix nutricional de la piràmide de la Finut.

Moure’s i dormir amb mesura

L’equilibri també està estretament lligat al repòs i a l’activitat física. En el cas del segon eix de la piràmide, l’opció vital més adequada consisteix a equiparar la ingesta energètica i l’exercici físic per combatre el sedentarisme. Si bé les activitats esportives són les que serveixen per cremar més calories, l’exposició explica que la clau és combinar bé l’esport amb les tasques laborals i domèstiques per consumir l’energia adequada cada dia. “Una persona que va una hora al gimnàs però se’n passa vuit asseguda a l’oficina no té un estil de vida equilibrat”, subratlla el president de la Finut. En paral·lel, la mostra incideix en el descans i posa el focus en la quantitat i la qualitat de les hores de son per obtenir benestar. Així, argumenta amb evidències científiques que la migdiada no pot superar els 30 minuts i que els adults han de dormir entre sis i vuit hores diàries, ja que és en aquest període que es duen a terme funcions reparadores indispensables per mantenir el cos en alerta. El tercer eix de la piràmide de la Finut detalla la importància de mantenir una bona higiene personal, alimentària i domèstica. Precisament un dels objectius de l’exposició és difondre la necessitat de potenciar un entorn equilibrat i sostenible. Per això a la mostra es poden calcular els quilos de residus que genera una persona any rere any, i els efectes positius de mantenir un consum responsable.

Nutrició, impuls vital vol ser segons Gil “un lloc per veure i per fer”, i per això s’ha programat un ampli ventall d’activitats de petit format al voltant de l’exposició. Tallers didàctics, tasts de vins, showcookings i conferències complementaran la mostra, que busca fomentar la interacció amb els visitants. Aquestes propostes oferiran l’oportunitat d’aprendre a fer pa, saber distingir les diferents peces d’un animal, conèixer les característiques de la nutrició esportiva i descobrir la cuina sensorial. A més, el novembre d’aquest any i el febrer i el maig de l’any que ve el museu organitzarà “tres festes de la nutrició”, cadascuna de les quals girarà al voltant d’un dels eixos de la piràmide de la Finut. D’aquesta manera, alimentació, activitat física i sostenibilitat (personal i d’entorn) s’enllaçaran per fomentar un estil de vida saludable entre la ciutadania.

stats