Efímers 31/07/2015

Parcs i jardins de festival

Recorrem la riquesa biològica dels entorns naturals que a l’estiu són escenari de les grans propostes culturals del país

Núria Juanico
4 min
Parcs i jardins de festival Música i cinema enmig de la natura

El vincle entre l’art i la natura agafa força a l’estiu. En una època en què els festivals omplen les agendes culturals, són molts els esdeveniments que transcorren a l’exterior i que posen en contacte el públic amb uns entorns idíl·lics situats en indrets especials. Aquestes ubicacions aporten un tret distintiu als festivals, que en part es defineixen pel lloc on transcorren i l’entorn que els embolcalla.

Ara bé, pel que fa a la seva configuració, els parcs i jardins segueixen una pauta similar. “En general, són una combinació entre plantes autòctones i exòtiques”, explica el professor de biologia vegetal de la Universitat de Barcelona Jaume Llistosella. El pi blanc, el pi pinyoner i l’olivera són alguns dels arbres autòctons habituals en aquests jardins. Pel que fa als arbres de fora de Catalunya, acostumen a predominar els cedres (provinents del nord d’Àfrica i el Pròxim Orient), les acàcies (d’origen americà) i els til·lers (que vénen d’Europa i l’Àsia). “Als jardins es busquen arbres que facin ombra, mentre que per escollir les flors predominen altres criteris, com el color i l’estacionalitat”, apunta Llistosella. Així, malgrat que els arbres dels parcs i jardins no acostumen a canviar d’un any a l’altre, sí que ho fan les flors. Segons el professor de la UB, “sobretot s’utilitzen plantes portades de fora que facin grans florides i aportin color”. D’aquesta manera, el jardiner és, habitualment, qui decideix com serà el parc o el jardí a l’hora de convertir-lo en un escenari de festival.

Castell de Peralada

Un jardí dissenyat pel paisatgista francobelga François Duvillers

El Castell de Peralada (01) està envoltat de grans extensions verdes. Aquests terrenys, de 34 hectàrees, van convertir-se en un jardí durant la remodelació del castell el 1875. Va ser aleshores quan l’arquitecte paisatgista François Duvillers va dissenyar l’espai, que té 158 varietats de plantes i arbres.

Al parc del castell s’hi pot trobar una gran varietat d’escenaris. Des d’un laberint fins a l’avinguda dels tarongers, un espai per jugar a criquet i, fins i tot, un jardí francès i una alzina que té més de 200 anys. En aquest entorn té lloc el Festival Castell de Peralada durant el juliol i l’agost.

Jardins de Cap Roig

Més de mil espècies botàniques d’arreu del món

Ubicats entre Palafrugell i Mont-ras, els Jardins de Cap Roig (02) enllacen natura, art, cultura i història. Aquest espai, de 17 hectàrees, aplega més de mil espècies botàniques procedents d’arreu del món, entre les quals hi ha flors d’arròs, gessamins, palmàcies, canyes americanes i la rosa Caramba. Les plantes comparteixen espai amb un parc d’escultures d’artistes nacionals i internacionals. Es tracta d’un jardí vinculat a l’art i a la música, ja que durant el juliol i l’agost acull el Festival de Cap Roig.

Jardins del Teatre Grec

Espectacles i naturalesa

al capdamunt de Montjuïc

Un roserar va donar origen als Jardins del Teatre Grec (03), que es van crear amb motiu de l’Exposició Internacional del 1929 a Barcelona. Es tracta d’un espai ubicat a la muntanya de Montjuïc que disposa d’unes vistes magnífiques de la capital catalana.

Les plantes enfiladisses donen la benvinguda als visitants. Més endavant, els jardins disposen de tarongers, plantes aromàtiques, tanques vegetals de boix i dos arbres excepcionals: un exemplar de lagunàriai un altre d’arbre del corall. Una antiga pedrera situada en aquest espai va permetre construir l’amfiteatre, que és la seu, durant l’estiu, del festival Grec.

Jardins de Pedralbes

Els jardins més romàntics

de Barcelona

Un llarg mur de buguenvíl·lees oculta un jardí carregat de romanticisme. Es tracta de l’espai verd que envolta el Palau de Pedralbes (04) i que té l’origen en la reialesa, ja que aquest edifici va ser la residència d’Alfons XIII. El parc del Palau, que actualment és públic, consta de jardins afrancesats i anglesos amb diversos elements singulars. Un d’ells és l’estany ovalat, des d’on comencen els camins de sauló que s’entrecreuen per tot el parc. També destaquen una pèrgola parabòlica amb plantes enfiladisses i la font d’Hèrcules. En aquest entorn majestuós s’articula el Festival de Pedralbes.

Parc de Vallparadís

Jazz en un dels parcs urbans més grans de Catalunya

El Parc de Vallparadís (05) és un dels emblemes de Terrassa. Aquest espai, de prop de 400.000 metres quadrats, està considerat un dels parcs urbans més grans de Catalunya. Tres torrents vertebren la zona, que travessa la ciutat de nord a sud. Inaugurat el 1995, el parc disposa d’un espai dedicat a les sensacions. Es tracta d’un museu a l’aire lliure perquè el visitant interactuï amb els elements que el conformen. Des de la seva creació, el Parc de Vallparadís acull activitats lúdiques com el Festival de Jazz de Terrassa, que cada any omple el parc d’amants de la música.

Música i cinema enmig de la natura

No només els parcs i jardins permeten gaudir de propostes culturals i, alhora, entrar en contacte amb la natura. El festival Mas Sorrer -que aquest any celebra la seva última edició- projecta curtmetratges en un camp de gira-sols, mentre que el Festival’Era transcorre en una masia de Llagostera. També aposten pels entorns naturals l’Acampada Jove, el Festival Portalblau i el Festival Internacional de Música de Cadaqués, entre molts d’altres.

stats