Efímers 28/10/2016

La vacuna és la millor protecció possible contra la grip

El 24 d’octubre el Govern de la Generalitat va iniciar una nova campanya de vacunació antigripal a Catalunya, la millor manera de prevenir aquest virus i evitar les complicacions en persones amb problemes de salut crònics, edat avançada, dones embarassades o altres condicions que les fan més susceptibles als efectes d’aquesta malaltia

5 min
Pere QueraltBARCELONA: La vacuna, la millor protecció contra la grip  El 24 d’octubre el Govern de la Generalitat va iniciar una nova campanya de vacunació antigripal a Catalunya, la millor manera de prevenir aquest virus i evitar les complicacions en persones amb problemes de salut crònics, edat avançada, dones embarassades o altres condicions que les fan més susceptibles als efectes d’aquesta malaltia

La vacunació contra la grip es recomana entre els mesos d’octubre i novembre i s’adreça especialment a persones que pateixen certes malalties cròniques, ja siguin de tipus pulmonar o cardiovascular o diabetis i insuficiència renal, entre d’altres. També s’adreça a les persones internades en institucions tancades com residències geriàtriques, centres de malalts crònics i de salut mental i també a les dones embarassades, a les persones amb obesitat mòrbida i a tothom que tingui 60 anys o més. També s’han de vacunar aquells que poden transmetre la grip a les persones d’alt risc, especialment els professionals de la salut i els cuidadors familiars.

Per a aquesta campanya el departament de Salut ha distribuït al voltant d’1.200.000 dosis de vacunes per immunitzar aquests grups de població que es consideren prioritaris. Les vacunes estan a disposició de les persones de grups de risc de manera gratuïta als centres d’atenció primària (CAP) des del 24 d’octubre. Atès que la temporada de la grip comença a Catalunya habitualment entre finals de desembre i començaments de gener, des de finals d’octubre a desembre és l’època més adequada per rebre la vacuna, ja que necessita unes setmanes per fer efecte.

La cobertura de la vacunació antigripal en persones grans a Catalunya i les altres comunitats autònomes és de les més altes a nivell internacional. Les vacunes actuals estan molt purificades i gairebé no produeixen reaccions locals ni generals.

És especialment necessari destacar que els virus gripals canvien contínuament. És per això que cal vacunar-se cada any, ja que la vacuna es prepara per protegir contra els virus que arribaran aquell hivern.

Un problema de salut pública

La grip és una malaltia respiratòria vírica que produeix febre elevada, tos, mal de cap i malestar general. En la majoria de casos, les persones es recuperen en una o dues setmanes. En aquest sentit, cal recordar que els antibiòtics no curen la grip. D’altra banda, és important seguir unes bones pràctiques d’higiene.

El millor contra la grip és la prevenció. En aquest sentit, la millor manera de prevenir és la vacunació, sobretot pel que fa a les dones embarassades, la gent gran, les persones amb malalties greus i les persones amb diverses malalties cròniques, que poden patir complicacions greus en cas de contraure la grip i que requereixen actuacions específiques.

Durant la tardor i l’hivern es posa en marxa el pla d’informació de les infeccions respiratòries agudes a Catalunya (Pidirac). És un sistema de vigilància que recull informació sobre els pacients atesos als centres sanitaris per quadres respiratoris, entre els quals per grip, casos greus ingressats a l’hospital per aquesta malaltia i mortalitat. Permet disposar d’informació actualitzada sobre el grau d’activitat presentada pels virus gripals i altres virus respiratoris que, per la seva freqüència, per la gravetat i per la potencial presentació epidèmica, poden ocasionar increments importants pel que fa a la demanda assistencial.

Així doncs, la grip continua sent un problema important de salut pública com a conseqüència de l’elevat nombre de casos que es produeixen cada any, i per la presència de complicacions i sobremortalitat en grups específics de població, entre els quals hi ha el de les persones d’edat avançada i el de les que tenen patologies cròniques. L’increment de les taxes de consulta i d’hospitalització, juntament amb el nombre de dies de feina perduts per la malaltia, suposen uns costos directes i indirectes elevats per a la societat.

Entre el 5% i el 20%

S’estima que la grip pot afectar entre el 5% i el 20% de la població general. En el cas de les persones internades en institucions, es calcula que fins al 50% n’emmalalteixen cada any. Igualment, es calcula que aproximadament el 25% dels processos respiratoris febrils podrien ser produïts per la grip.

En el cas de les persones grans, es calcula que la vacunació redueix el risc de complicacions greus de la grip o mort en un 50%-80%. De fet, en la campanya de l’any passat, a Catalunya hi va haver prop de 500 casos greus de grip, la majoria dels quals en persones no vacunades.

.

Una web i un telèfon per saber-ho tot

Per disposar de tota la informació relacionada amb la grip i el sistema de vacunació, la ciutadania té al seu abast el Canal Salut (canalsalut.gencat.cat). Durant la tardor s’hi poden trobar missatges molt rellevants sobre la vacunació, i quan comença la temporada gripal, cap a final d’any o principis del següent, cobren més importància les mesures higièniques i els missatges sobre com cuidar-se durant la grip i com utilitzar correctament els serveis sanitaris.

Per a qualsevol dubte que tingui el ciutadà, també pot fer la seva consulta al telèfon 061 CatSalut Respon, on un equip de més de 200 professionals, entre metges i infermers, donen consells de salut i assessoren, si escau, sobre els passos que cada pacient ha de seguir.

QUÈ CARACTERITZA LA GRIP?

  • Els principals símptomes de la grip són febre alta (de més de 38 graus), calfreds, malestar general, tos intensa i persistent, mal de cap i dolors musculars en diverses parts del cos.
  • El quadre sol tenir una durada d’entre cinc i set dies, tot i que alguns dels símptomes es poden allargar fins a una setmana o dues.
  • Es transmet mitjançant les gotes de saliva que s’expulsen quan parlem, esternudem, estosseguem, etc. També si es toquen superfícies contaminades amb gotes que contenen virus i després aquestes gotes van als ulls, al nas o a la boca.
  • Cal tenir en compte que molts dels símptomes de la grip són similars als que presenten els refredats i altres malalties respiratòries.
.
Diferències entre la grip i el refredat

COM CAL TRACTAR LA GRIP?

  • No hi ha cap medicament que curi la grip però alguns, com els analgèsics i els antitèrmics (paracetamol), ajuden a alleujar o a escurçar algunes molèsties com el mal de cap o la febre. Els antibiòtics no curen la grip.
  • Beveu aigua, sucs, caldos i infusions. Si no teniu gana, no cal que mengeu aliments sòlids.
  • No fumeu, descanseu i feu repòs. Si heu de faltar a la feina, poseu-vos en contacte amb el vostre centre de salut per tramitar la baixa laboral.
  • Quan tingueu la grip, no deixeu cap tractament que estigueu prenent habitualment.
  • Per a la irritació de la gola van bé els caramels sense sucre. Eviteu estossegar i escurar-vos el coll si no és per treure mocs: quan estossegueu us rasqueu la gola i augmenteu la irritació i la tos.
  • Tapeu-vos la boca i el nas amb mocadors de paper quan estossegueu i esternudeu, i llenceu-los tot seguit.
  • Renteu-vos sovint les mans amb aigua i sabó o amb productes que continguin alcohol, especialment després d’haver estossegat o esternudat.
stats