OPERACIÓ TORNADA
Efímers 03/09/2012

S'acaben les vacances, torna la rutina

Marta Pinzolas
5 min
S'acaben  les vacances,  Torna la rutina

EL PRAT DE LLOBREGAT / FOTOGRAFIA • MANOLO GARCÍADesprés de les vacances, toca tornar a començar. Però posar-se les piles i adaptar-se de nou a la rutina són obligacions que no tothom fa de gust. De fet, al voltant d'un 40% de la població pateix el trastorn postvacacional, que es manifesta amb símptomes com l'ansietat, la depressió i la irritabilitat.

Tot plegat, però, no es considera una malaltia, sinó que, tal com explica la psicòloga Empar Pérez, "és més aviat una reacció d'estrès", que sol durar només uns dies, fins que la situació es normalitza.

Segons la psicòloga, no es pot considerar la feina com un càstig ni esperar durant tot l'any que arribin les vacances, perquè llavors la tornada serà "frustrant". Per evitar-ho, hi ha diversos trucs que la psicòloga recomana, com ara no fer unes vacances gaire llargues, no fixar-se gaires objectius durant l'estiu per evitar la frustració de no complir-los, recuperar la rutina amb tranquil·litat i també trobar espai per a les nostres aficions al llarg de l'any.

I si, tot i aquests consells, el trastorn postvacacional encara apareix, llavors els experts aconsellen aprofitar-lo com una oportunitat per replantejar-se la vida i canviar tot el que no agradi. Tot i que el més idoni, insisteix Pérez, és valorar durant l'any si es porta la vida que es vol.

La crisi canvia les actituds

La crisi econòmica actual ha fet que molta gent que està en actiu estigui contenta per tornar a la feina i poder treballar. "Això és normal -diu Pérez-, perquè saben que hi ha molta gent en una situació pitjor, sense feina i passant-ho malament". Potser per això aquest any la població que pateix el trastorn s'ha reduït un 10% en comparació amb anys anteriors. Tot i això, la psicòloga considera que la crisi també pot empitjorar-ne els símptomes: "Moltes persones durant les vacances es plantegen què passarà a la feina quan tornin, si hi haurà un ERO, si les coses aniran pitjor, etc." I és precisament aquesta sensació d'incertesa general el que fa que tothom que té feina es preocupi més pel seu lloc de treball durant les vacances.

Ara bé, igual que el trastorn pot ser una oportunitat, la crisi també. Segons les psicòlogues de la plataforma online The Doctors: "No es pot oblidar que en èpoques de crisi és quan hi ha més emprenedors i les idees poden ser més innovadores".

PERÚ

Quima Rodrigo. Massatgista

"No tinc temps per al trastorn"

Quima Rodrigo ha passat quinze dies de vacances al Perú, on, amb un grup d'amics, ha fet una ruta pel país sud-americà. Ella va començar a treballar l'endemà mateix de tornar del llarg viatge -tot el contrari del que recomanen els experts, que aconsellen uns dies de descans per reincorporar-se a la rutina-, però ho va fer molt animada: "Vinc molt contenta i amb moltes ganes de treballar", confessa la Quima. Amb molt d'humor, afegeix: "No tinc temps de patir el trastorn postvacacional!"

El Perú també va ser el destí escollit per Montserrat Rossell i la seva parella, que, igual que la Quima, van fer una ruta de quinze dies pel país: "Des de Lima a Machu Picchu", un dels llocs més importants de l'imperi inca al Perú. En aquest cas, la crisi econòmica sí que els ha afectat: "Per poder fer aquest viatge, hem hagut d'estalviar més durant l'any", explica. La Montserrat, que treballa com a perruquera, s'incorpora a la feina avui. I reconeix que no és cap drama. "No he tingut mai problemes a l'hora de tornar a treballar, si en tingués, no podria marxar enlloc". Per contra, hi ha altres turistes que sí que tenen problemes a l'hora de tornar a recuperar la rutina i, per exemple, se senten deprimits, enfadats o nerviosos. Segons els psicòlegs, la millor manera d'adaptar-se a la rutina és intentar fer coses que ens agradin molt i que ens facin estar de més bon humor.

ASTÚRIES

Marta Sánchez. Administrativa de Jústicia

"Els primers dies estic desanimada"

Marta Sánchez ha aprofitat les vacances per anar a visitar la seva família, que és originària d'Astúries. Amb la filla i el marit, han viatjat fins a Tapia de Casariego, un petit poblet de la costa cantàbrica. Allà els esperaven els pares de la Marta, que els han ofert la casa familiar per allotjar-se. "La crisi no ens ha fet canviar les vacances, perquè hem estat a casa i, per tant, hem tingut zero despeses", explica.

Després de 25 dies descansant, anant a la platja i fent turisme pel principat, van tornar a Barcelona dimecres, tot just dos dies abans que la Marta es reincorporés a la feina. "La primera setmana que treballo, després de les vacances, sempre estic amb la moral per terra", confessa.

De totes maneres, la Marta intenta combatre aquest estat d'ànim procurant mentalitzar-se ràpid de la tornada a la feina i recuperant la rutina com més aviat millor.

La família de la Marta no és l'única que ha optat per viatjar al nord de l'Estat. És el cas, per exemple, de David Iglesias, que va escollir Lleó com a destí. El David és un treballador de la companyia aèria Iberia i confessa que té problemes per desconnectar quan viatja: "Cada cop que viatjo, vaig al meu lloc de treball", bromeja. Ell es va reincorporar l'endemà mateix de tornar de vacances, però ho va fer "content" perquè, malgrat l'escenari de crisi econòmica, conserva la feina.

TURQUIA

Lucio Seliman i Rocío Ceola. Turisme i educació

"El truc és fer el que t'agrada"

Lucio Seliman i Rocío Ceola van viatjar de vacances a Turquia amb uns amics. Durant deu dies van dedicar-se a descansar i anar a la platja, però també van trobar temps per fer turisme per tot el país. Ells van tornar de vacances dimecres, cinc dies abans de començar a treballar, ja que tots dos tornen a la feina avui, dilluns. El Lucio treballa en el sector del turisme i la Rocío es dedica al món de l'educació.

Segons confessen, cap dels dos té problemes ni pateixen els símptomes de l'anomenat trastorn postvacacional . Tot el contrari, tornen a la feina amb moltes ganes. "Sempre vinc amb més energia de les vacances, perquè he descansat", diu el Lucio. Per ell, el secret és que t'ho passis bé treballant: "Si fas el que t'agrada, tens ganes de tornar a la feina".

Com ells, Arnau Riulas i Ana Isabel Iturbe també han anat de vacances a Turquia. La parella, que ha passat vuit dies fent una ruta pel país, considera que sempre és complicat tornar a treballar després de les vacances. "Els primers dies sempre són durs", diu l'Ana, que treballa com a tècnica de laboratori i també s'incorpora avui.

Per fer més lleus aquests primers dies d'adaptació a la rutina, la parella sempre evita començar a treballar l'endemà mateix mateix d'haver arribat a casa. Tal com aconsellen els experts, el seu truc és tornar a casa sempre uns dies abans.

MENORCA

Lourdes Díaz. Mestressa de casa

"Jo ho afronto bé, sense problemes"

Un dels destins preferits pels catalans per marxar de vacances aquest estiu han estat les Balears.

Lourdes Díaz ha viatjat fins a Menorca, on ha passat una setmana descansant i combinant les estones de platja amb la piscina de l'hotel. Hi ha anat acompanyada dels seus fills i del seu marit, a més d'una altra família d'amics.

En aquest cas, la crisi no ha fet reduir la durada ni el destí de les vacances. Tot i això, la Lourdes explica: "Ens hem estat de fer algunes coses i hem mirat més totes les despeses". Per a ella la tornada a la rutina no suposa cap maldecap. "Jo ho afronto bé", diu amb un somriure.

Tampoc pateix el trastorn postvacacional Àlex Castilla, que ha viatjat amb un amic a Eivissa durant set dies. L'Àlex és el propietari d'un bar i va començar a treballar divendres, dos dies després de tornar de l'illa. Ell, però, té ganes de treballar: "Això és el problema dels autònoms, no podem patir cap trastorn", es queixa.

Anna Carreras també ha anat a Eivissa però, en aquest cas, amb la família. Han passat vuit dies a l'illa, on han aprofitat per descansar a la platja i fer una mica de ruta per les cales. Ella és administrativa i s'incorpora avui a la feina. Segons explica, no pateix estrès per tornar a la feina. Diu que cada any l'evita tornant abans de vacances, per acostumar-se a poc a poc a la rutina.

stats