Efímers 15/08/2012

Torn per a la festa major

Maria Ortega
3 min
Torn per a la festa major

BARCELONAQuinze d'agost i festa major van de bracet. Prop de 120 municipis catalans tenen, pels volts de la Mare de Déu d'Agost, la seva gran festa d'estiu. Des de la Bisbal del Penedès, que avui viu una de les cites importants del calendari casteller, fins a l'altra Bisbal, la d'Empordà, passant per punts com Castelldefels i Linyola. Grans ciutats, com Barcelona i Tarragona, també viuen en l'equador de l'agost dues cites festives de gran volada, com les Festes de Gràcia, que van arrencar ahir amb el pregó del president de la junta constructora de la Sagrada Família, Esteve Camps, i les de Sant Magí. Les festes, però, es miren més la butxaca i, en molts casos, s'han hagut de repensar per fer el mateix amb menys diners. Reiventar-se o morir.

Alguns municipis, com Capellades, a l'Anoia, han tirat de la col·laboració de veïns i entitats i han reduït el caixet de determinats actes per poder mantenir l'energia festiva, com explica la regidora de Festes i Joventut del municipi, Mireia Font. Aquí la retallada ha estat de prop de 4.000 euros. A Tarragona, on el pressupost s'ha reduït un 30%, grans concerts com el de Serrat i Sabina s'han deixat a risc de promotors i són actuacions de pagament. En canvi, l'essència de la festa al carrer "no notarà cap canvi", segons remarca la regidora de Festes, Carme Crespo. De fet, el nombre d'actes ha crescut en relació al Sant Magí de l'any passat.

La ciutat està impulsant, aprofitant que aquest any és capital de la cultura catalana, un "banc de la cultura" per fomentar els intercanvis perquè, com apunta Crespo, "el model dels ajuntaments repartint diners ja no funciona i hem de buscar nous mecansimes per agilitzar l'organització de tota mena d'actes culturals". A Banyoles (Pla de l'Estany) també han hagut de fer mans i mànigues per no perdre embranzida, perquè, en aquest cas, a més, el calendari ha portat a allargar els dies de festa. "Però més dies no vol dir més pressupost", remarca el regidor de Festes, Jordi Bosch, que apunta que una de les línies que s'han fet servir és la de la col·laboració público-privada.

Gràcia, més solidària

A Gràcia, on els 18 carrers que es guarniran per la festa major han viscut aquesta nit l'últim esprint per tenir tots els elements festius a punt per a la matinada de les gralles i les primeres traques, la nova retallada de subvencions també ha obligat a introduir canvis, com ara la supressió d'espais. Aquest any cauen de la llista, a banda del carrer Providència, que no farà festa major, escenaris consolidats com l'Oratori de Sant Felip Neri, on s'organitzaven les Nits del Claustre i per on, any rere any, han passat noms com el de Maria del Mar Bonet, Roger Mas, Mazoni i Sanjosex. Tampoc es programen les Tardes Plàcides a l'església de Santa Maria de Jesús perquè, com explica el president de la Fundació Festa Major, Ricard Estruch, en un any tan complicat "s'ha prioritzat el suport als carrers i les places, que són l'essència de la festa major". Tot i així, l'aportació que han rebut també s'ha vist retallada i, per això, aquest any la Fundació introdueix novetats com el programa de pagament. Tothom que el vulgui haurà d'abonar un euro.

La festa, a més d'estrènyer-se el cinturó, també ha volgut tenir un marcat to solidari. La plaça Revolució acollirà enguany entitats socials i, a través d'una col·laboració amb Càritas, es comercialitzaran braçalets solidaris amb el lema Una festa amb cor . Una altra novetat és la introducció d'una ruta de vins amb DO catalana. Les festes alternatives es mantenen a la plaça del Raspall i al carrer Sant Pere Màrtir (dedicat a la lluita contra Eurovegas) i el Festigàbal, que després d'un any en el petit espai dels seus organitzadors, l'Heliogàbal, torna a la plaça Rovira i portarà sota el braç grans actuacions com la de Quimi Portet i la del binomi Comelade-Casasses.

stats