Efímers 07/08/2012

Totes volen ser Kate Middleton

Raquel Alba
3 min
Kate Middleton ha posat de moda els vestits amb puntes i els lligats, dues peces considerades antiquades.

BARCELONANi Michael Phelps, ni Usain Bolt, ni Maria Sharapova. Quan el dia 12 d'agost se celebri la cerimònia de clausura dels Joc Olímpics de Londres, probablement l'objectiu principal de tots els flaixos tornarà a ser Kate Middleton. L'endemà la seva imatge sortirà en portada, el seus gestos seran analitzats al detall i el seu vestit de ben segur s'esgotarà en unes hores. La duquessa de Cambridge ha adquirit l'estatus de fenomen de dimensions globals i s'ha convertit en font d'inspiració per a milers de joves. Sempre acompanyada d'un somriure, ha patentat un estil natural i clàssic; a anys llum dels escàndols i les cares llargues de Lady Di i d'altres princeses.

"La Kate compra al supermercat del costat de casa, cuina (recentment s'ha aficionat a fer melmelades casolanes) i disfruta fent llargues passejades per la muntanya amb el seu nou gos, un cocker spaniel que es diu Lupo", explica Claudia Joseph, autora dels llibres Kate Middleton: Princess in waiting i Kate: the making of a princess . "Els diumenges a la tarda es queda a casa amb en Guillem veient sèries de televisió com Downtown Abbey o tots dos se'n van al cinema del poble". "Porten un estil de vida molt senzill que la reina Elisabet II aprova".

Podria dir-se que la duquessa de Cambridge és alumna avantatjada dels YAWN, acrònim de young and wealthy but normal (joves i rics però normals). El diari The Sunday Telegraph of London va crear aquest neologisme pels volts del 2007 per referir-se a una nova generació de multimilionaris que defugen el luxe i l'ostentació, es preocupen pel medi ambient i prioritzen la família per damunt de les festes i els còctels. "Sí, Kate Middleton és la perfecta yawn , una princesa del segle XXI que no viu en un palau daurat envoltada de majordoms si no en una granja de lloguer amb servei contractat a mitja jornada", afirma Claudia Joseph.

Si hi ha un aspecte en què es nota la mesura i la falta d'estridències de Kate Middleton és l'estilisme. La princesa només utilitza alta costura en ocasions especials, no llueix gaires joies i sol comprar roba de marques low cost com ara Zara o la firma britànica Asos. No arrisca gaire i ha tornat a posar de moda dues peces considerades antiquades durant anys: les puntes i els lligats.

Els seus vestits de puntes dissenyats per Alexander McQueen han estat copiats fins a l'avorriment i s'han convertit en un bestseller present a tots els carrers del món. "La Kate potser vesteix massa conservadora per a la seva edat, una mica més d'innovació no li faria mal. Però cal agrair-li, en tot cas, el bon gust i que no porti quatre draps mal posats com d'altres joves", comenta el dissenyador Peter Aedo, un dels preferits de l'alta societat catalana. "Si tanco els ulls per recordar la seva imatge, no em ve al cap res en concret que sobresurti o que cridi l'atenció. És superconseqüent sempre", afegeix la joiera mallorquina Isabel Guarch. "I, en joies, té un estil molt contingut, no sorprèn amb noves creacions. És com si tingués cinc parells d'arracades i prou. No se li coneixen peces ni grans ni excèntriques, és molt discreta", conclou Guarch, que destaca el seu estil "clàssic, atemporal, conservador però no avorrit".

A poc a poc -el festeig amb el príncep Guillem va durar més de set anys- i fent bona lletra, Kate Middleton ha aconseguit dues fites inassolibles per a Lady Di: caure bé a la difícil premsa groga britànica i agradar a la no menys difícil reina Elisabet d'Anglaterra. "El seu matrimoni ha portat aires nous a la monarquia britànica, acusada sovint d'elitista i desconnectada de la realitat", afirma Joseph. Criada en un ambient de classe mitjana, la duquessa de Cambridge no sembla anhelar joies, palaus o luxes associats a la reialesa. Potser és aquest el secret de la seva bona imatge: és una princesa que no perd gaire el temps somiant a ser-ho.

El retorn de les puntes

Kate Middleton i Dolce & Gabbana són dos dels principals responsables que les puntes tornin a ser tendència. La duquessa ha lluït vestits ornamentats amb puntes en nombroses ocasions. Pel que fa als creadors italians, han convertit aquest teixit ornamentat i semitransparent en el fil conductor de les seves últimes col·leccions. "La punta va viure el seu últim gran moment d'esplendor a principis del segle XX, quan a l'Exposició Universal de París de 1900 es van presentar treballs inspirats en l'Art Nouveau i aplicats a la indumentària femenina", explica Neus Ribas San Emeterio, directora del Museu Marès de la Punta d'Arenys de Mar. "Però, en acabar la I Guerra Mundial, la moda va viure una revolució estètica i les puntes van deixar de ser protagonistes. Fins avui, perquè ara la punta torna a estar molt present". El dissenyador Peter Aedo reivindica la "feminitat" de les puntes, considerades cursis i antiquades durant anys. "Els 90 i el seu minimalisme van fer molt de mal. Només veus noies amb texans i samarretes, sembla que vagin uniformades", diu Aedo. "Si gràcies a Kate Middleton comencen a haver-hi més noies que portin vestits amb puntes, només puc dir: llarga vida a Kate!"

stats