Societat 19/03/2015

Com afectarà l'atemptat de Tunísia el turisme del país?

Tunísia rep cada any 6 milions de viatgers, en un sector que aporta el 7% del PIB nacional 

Selena Soro
3 min
Diversos visitants són evacuats del lloc on s'ha produït l'atac terrorista, al Museu del Bardo. EFE

"L'atemptat és un cop dur per al turisme de Tunísia", explica a l'ARA el president de l'Associació Catalana d'Agències de Viatges (ACAV), Martí Sarrate, que subratlla que, amb 6 milions de viatgers a l'any, aquest sector és una de les principals fonts d'ingressos del país. De fet, el turisme representa un 7% del PIB, que sumat als ingressos indirectes pot suposar fins a un 14 o 15%. "Les imatges que ens ha deixat l'atemptat, amb dos catalans morts, generen una forta por psicològica. De cara a Setmana Santa, els catalans estan anul·lant els viatges a Tunísia i busquen alternatives amb el mateix pressupost. És clar que aquest tipus d'atemptats intenten atacar un sector molt important per al país", detalla Sarrate.

Els turistes que trien Tunísia com a destí de vacances solen estar-s'hi una mitjana de 8 dies. Dels creueristes que viatgen amb Costa Cruceros o MSC Cruceros, indica el president de l'ACAV, el 100% compra l'excursió al Museu Nacional del Bardo, el punt on ha tingut lloc l'atemptat.

"Tunísia s'estava recuperant com a destinació turística, i les agències de viatges hi donaven tot el seu suport. Ara estem a l'expectativa, sobretot de cara a l'estiu. De moment, les companyies de creuers ja no programaran en els propers dies Tunísia com a port d'escala, i optaran per Malta", explica Sarrate.

Juan Antonio Duró, catedràtic d'economia a la Universitat Rovira Virgili i expert en turisme, detalla que l'atemptat tindrà una “afectació significativa” en l'economia del país pel fet que l'atac hagi tingut lloc precisament quan arrenca la temporada turística. “Si s'hagués produït en qualsevol altre moment de l'any hauria afectat el sector, però no en la mesura que ho farà ara”, afegeix. Segons Duró, quan hi ha un episodi d'inestabilitat en un país, els fluxos de turistes s'acaben recuperant al cap d'uns determinats mesos. “No tenim gaire memòria a llarg termini”, assenyala. En aquest cas, però, el turisme al país patirà una afectació “molt important”, especialment en un moment en què Tunísia es troba enmig d'un procés “de construcció democràtica”.

D'altra banda, segons explica Duró, seran diversos els països del Meditarrani que absorbiran els turistes que perdrà Tunísia: “Malta, Cròacia, Turquia i algunes destinacions d'Espanya seran els destins alternatius”, conclou l'expert.

Segons Francesc Valls, professor del departament de màrqueting d'Esade i expert en turisme, les zones on es produeix un atemptat d'aquest tipus necessiten “uns 8 mesos” per tornar a tenir fluxos de turisme, i “18 mesos per tornar a la situació en què es trobaven abans que la crisi tingués lloc”. Per a Valls, la situació s'agreuja a ulls dels viatgers per “la imatge del conflicte permanent que hi ha al Pròxim Orient i a tot el món àrab”. D'altra banda, que en un atac terrorista morin turistes, afegeix l'expert, “sempre fa que la repercussió sigui més forta”.

A quarts de dotze del migdia, la principal atracció turística de Tunísia, el Museu Nacional del Bardo, era plena de gent. Molts eren creueristes que s'hi havien deixat caure atrets per una de les col·leccions de mosaics romans més importants del món. Un grup d'homes armats amb Kalàixnikovs van irrompre al recinte i van deixar un balanç d'almenys 17 turistes i dos policies morts, i 42 de ferits, alguns de molt greus. Entre els morts hi havia un matrimoni català que feia un creuer regalat pels fills per celebrar els 50 anys de casats. No és el primer cop que Tunísia és l’objectiu d’atacs jihadistes: sota el règim de Ben Ali, el 2002, un atemptat suïcida reivindicat per Al-Qaida hi va deixar 19 morts.

stats