INFORME UNICEF
Societat 29/02/2012

Les ciutats amenacen la infància

Unicef denuncia que les desigualtats, la pobresa i les privacions augmenten entre els nens i adolescents a mesura que creix la població urbana. L'organització demana polítiques per frenar-les.

Thaïs Gutiérrez
2 min
Les ciutats amenacen  la infància

BARCELONA.Més de la meitat de la població mundial viu en ciutats i en aquesta població hi ha més de 1.000 milions d'infants amenaçats per la pobresa i les desigualtats que hi ha a les zones urbanes, segons denuncia l'informe L'estat mundial de la infància 2012, presentat per Unicef ahir. Aquesta organització de les Nacions Unides destaca que l'entorn urbà pot provocar situacions de pobresa i exclusió tot i que, teòricament, comporta tenir a prop serveis bàsics com aigua, electricitat, escoles i serveis sanitaris.

L'informe apunta que aproximadament una tercera part de la població urbana del món viu en assentaments precaris i que en el cas de l'Àfrica la xifra és superior al 60%. I les perspectives no són millors: la previsió és que el 2020 hi haurà 1.400 milions de persones que viuran en barris marginals de grans urbes, on els nens i nenes pateixen vulneracions constants dels seus drets, segons denuncia Unicef.

"Tenim una imatge de la pobresa infantil molt lligada a un entorn rural -explicava ahir Maria Truñó, la responsable de polítiques de la infància d'aquesta organització a Catalunya-. Aquest informe ho desmenteix perquè posa en relleu totes les situacions de pobresa i de desigualtat brutal que els infants viuen a les ciutats i que queden amagades al darrere de xifres enganyoses". Truñó en posa un exemple clarificador: a la ciutat índia de Delhi les estadístiques diuen que el 90% dels nens estan escolaritzats, però ella assegura: "Si posem el focus en els barris més deprimits veiem que aquesta xifra baixa fins al 50%".

Serveis insuficients

Unicef denuncia que els infants dels barris marginals pateixen fam, desnutrició i malalties, com el xarampió i la tuberculosi, que es podrien prevenir fàcilment amb vacunes. Alguns no tenen un habitatge en condicions mínimes i, tot i que tenen escoles i hospitals més a prop que en un entorn rural, molts no hi tenen accés. "Hem d'esbrinar quins són els obstacles que els impedeixen accedir a aquests serveis i eliminar-los", deia ahir Truñó, que alertava que la combinació entre una alta concentració de pobresa i uns serveis inadequats fa augmentar la mortalitat infantil en aquestes zones urbanes.

La responsable d'Unicef diu que les grans urbes asiàtiques concentren moltes d'aquestes situacions perilloses per als nens perquè l'Àsia és el continent on viu la meitat de la població urbana del món, però afirma que també n'hi ha a les grans ciutats africanes i llatinoamericanes, que són les que s'han incorporat de manera massiva en els últims anys a la llista d'urbes més poblades. Davant d'aquesta situació, Unicef demana als governs que comencin a fer "polítiques de ciutat que tinguin en compte les necessitats dels nens", segons Truñó, que lamenta que el desenvolupament urbà dels últims 50 anys no hagi anat de bracet d'un desenvolupaments dels serveis més bàsics.

stats