SALUT
Societat 25/12/2011

Els implants retirats costaven la meitat

Els implants mamaris PIP valien 400 euros, menys de la meitat que els altres, i tenien poc prestigi entre els professionals. França denunciarà el fabricant en considerar que hi va haver "engany".

Lara Bonilla / Salva Almenar
2 min
Els implants retirats costaven la meitat

BARCELONA/VALÈNCIA.Cristina González va pagar 5.000 euros per operar-se els pits el 2007, amb 21 anys, en una clínica de Barcelona. El que no sabia és que les pròtesis que es va posar, de la marca francesa Poly Implant Prothèse (PIP), eren de les més barates que hi havia al mercat, contenien silicona industrial i es trencaven més fàcilment.

Segons les dades de la Sociedad Española de Cirurgía Plástica, entre 8.000 i 12.000 dones espanyoles podrien haver-se implantat pròtesis mamàries PIP. El gran nombre d'intervencions amb aquest tipus de pròtesis contrasta amb "el poc reconeixement que tenien entre els cirurgians plàstics", explica l'especialista Moisés Martín Anaya. "El seu preu, menys de la meitat que una pròtesi convencional, és sospitós", afegeix. El cirurgià català Jaume Serra, que aquest any ja ha extret implants PIP trencats a 40 afectades de València, diu que aquestes dones van ser víctimes de la "cobdícia" dels cirurgians: "Les pròtesis tenen un preu d'entre 800 i 1.200 euros, segons la marca, i les PIP valien uns 400. Si el cirurgià feia un preu tancat de 5.000 euros, amb les PIP tenia més marge de benefici".

França diu que va ser enganyada

Les afectades, que acaben de constituir-se en plataforma, demanen responsabilitats a les autoritats sanitàries espanyoles. "Les pròtesis estaven homologades, tenien un segell de Sanitat i havien passat les proves", denuncia Lourdes Heredia, que es va operar a València, com moltes de les damnificades. Però no saben a qui reclamar, ja que l'empresa que distribuïa el producte va tancar i els metges diuen que "tampoc en tenen culpa", explica Eva Jiménez, una de les afectades que s'ha erigit en portaveu. França, on hi ha 30.000 dones amb implants PIP a les quals s'ha aconsellat que se'ls extreguin, presentarà una denúncia penal perquè les pròtesis no compleixen les condicions, raó per la qual considera que hi va haver un "engany" per part del fabricant. El ministre francès de Salut, Xavier Bertrand, és partidari que l'empresa "respongui pels seus actes" i va apuntar que el mòbil van ser els diners. PIP va substituir la silicona mèdica per una d'industrial per estalviar costos i augmentar beneficis.

Espanya només recomana l'extracció si els implants s'han trencat. La Cristina se'ls ha fet retirar igualment. Ha pagat 6.000 euros més. "Me'ls he tret per por. Ara estic més tranquil·la.

stats