Efímers 26/09/2015

Una biblioteca de peces de roba

Dues germanes alemanyes han engegat a Barcelona la primera botiga de lloguer de roba de l’Estat

Thaïs Gutiérrez
3 min
Una biblioteca de peces  de roba

BarcelonaFaldilles amb estampats florals. Pantalons de cuir. Vestits de nit. Americanes entallades de pana. Tot amb un cert aire vintage que faria les delícies de qualsevol hipster. Aquestes peces i moltes més les podem trobar als penjadors de La Ropateca, la primera botiga de lloguer de roba de tot l’Estat, gestionada per dues germanes alemanyes, la Maria i la Christine Schorn, de 28 i 24 anys, que en fa tres que viuen a la capital catalana.

“Als països nòrdics hi ha molta tradició d’intercanviar la roba, de donar-li més usos per amortitzar la inversió i evitar comprar en botigues de roba molt barata, de mala qualitat i on les condicions laborals són qüestionables”, diu la Maria Schorn. “Vam pensar que aquí a Barcelona aquesta idea també funcionaria i per això ens vam tirar a la piscina”. Ho explica a l’espai que ocupa actualment La Ropateca, al carrer Ferlandina, al Raval de Barcelona, on diu que el seu objectiu és “promoure un consum més sostenible de moda”.

La botiga va obrir les portes el febrer passat. Actualment tenen unes 400 peces de roba per a una trentena de sòcies, ja que per ara tenen només roba femenina. El funcionament és simple: hi ha dues quotes per fer-se soci de La Ropateca (15 euros i 20 euros), que donen dret a gaudir de tres peces de roba en un mes, que es poden anar canviant per altres peces al llarg d’aquests trenta dies. La quota més econòmica obliga les sòcies a tornar la roba neta, i l’altra quota permet tornar-la sense rentar, i llavors se n’encarreguen les germanes Schorn. “El projecte desperta molt interès perquè aquí està naixent una consciència que la moda ha de ser més sostenible, sobretot entre la gent més jove”, explica Schorn.

Ara el seu objectiu més immediat és ampliar l’estoc de peces, que es nodreix principalment de donacions de familiars i amics i d’algunes sòcies. “Ara mateix totes les peces tenen molta història al darrere. En tenim moltes de la meva àvia, sobretot alguns vestits dels anys 60 que són espectaculars i tenen molt èxit”, diu la Maria. Els shorts de pell també triomfen molt, així com les faldilles de festa. “La majoria de gent ve aquí buscant roba per a ocasions especials, no tant per al dia a dia”. Per això volen ampliar l’oferta i incloure-hi peces més contemporànies, més pensades per al dia a dia.

Col·laborar amb dissenyadors

En aquests moments el seu objectiu principal és començar a fer col·laboracions amb dissenyadors catalans. “A Hamburg, a París, a Londres, a Amsterdam... hi ha botigues com la nostra, d’intercanvi de roba, que treballen molt amb dissenyadors locals, que els cedeixen peces perquè les sòcies se les puguin posar. És una manera de promoure i difondre la feina dels dissenyadors de cada país. Això és el que volem fer els pròxims mesos, perquè aquí hi ha un teixit molt important de creadors amb qui podríem treballar”, explica la Maria.

Les seves clientes actualment són molt heterogènies. Hi ha noies de menys de vint anys i també senyores que freguen la cinquantena. D’aquí i de fora, amb gustos i estils diferents, però amb un denominador comú: la consciència i les ganes d’apostar per una moda més sostenible. “Aquesta consciència està començant a quallar, i això fa créixer el consum col·laboratiu. Hem de prendre consciència que els recursos del planeta són limitats i no els podem malgastar, i la roba n’és un exemple perfecte. Hem de començar a canviar la manera com consumim”.

Tot i els pocs mesos que fa que van obrir La Ropateca, el projecte ja es coneix en altres llocs de l’Estat on no hi ha botigues d’aquest tipus. Les germanes Schorn reben correus de Madrid, de Sevilla i d’altres ciutats de gent interessada a impulsar projectes similars. “Ens sembla molt bé, cada cop hi ha més gent que creu que la fast fashion no és positiva”.

Els pròxims mesos també volen oferir roba d’home i de nens. Van començar només amb la roba femenina perquè consideraven que les noies estan més acostumades a intercanviar peces amb amigues o familiars, però ara molts nois els demanen roba també per a ells i han decidit llançar-s’hi.

Per dur a terme tots aquests reptes estan buscant un local més gran, segurament al Raval, que és un barri que els agrada pel seu caràcter cosmopolita i perquè és al centre de la ciutat. Volen un espai més gran i més obert, que pugui tenir “una atmosfera més de club”, on es pugui prendre un cafè mentre es mira la roba “de lloguer”.

stats