Tallar el cordó umbilical més tard reporta beneficis

Un estudi amb 3.911 nounats demostra que augmenta els dipòsits de ferro i, per tant, hi ha menys probabilitats de patir dèficits mesos més tard

Catherine Saint Louis
2 min
Tallar el cordó umbilical més tard reporta beneficis

The New York TimesEn la majoria de sales de parts, els metges pincen i tallen rutinàriament el cordó umbilical menys d'un minut després del naixement del nadó. Es creu que aquesta pràctica redueix el risc d'hemorràgia materna. Tanmateix, una nova anàlisi ha descobert que si es pinça més tard, almenys fins a un minut després del part, fet que permet que la sang tingui més temps per desplaçar-se des de la placenta, els dipòsits de ferro i els nivells d'hemoglobina augmenten significativament en els nounats, mentre que el risc per a les mares no s'incrementa.

Durant anys el moment en què es duu a terme aquest procés ha suscitat polèmica. Així, aquesta nova anàlisi se suma a un conjunt substancial de proves que indiquen que sovint es pinça el cordó umbilical massa prematurament després del part. El nou article, publicat a The Cochrane Database of Systematic Reviews , pot fer canviar d'opinió els professionals, tot i que potser no immediatament.

Molts beneficis

Segons les dades de l'anàlisi, els nounats a qui es va pinçar el cordó umbilical més tard presentaven nivells d'hemoglobina més alts entre 24 i 48 hores després del part i tenien menys probabilitats de patir dèficit de ferro de tres a sis mesos després del seu naixement en comparació amb nadons a qui s'havia pinçat el cordó abans. El pes dels nounats també era de mitjana significativament més alt en el grup a qui s'havia pinçat el cordó més tardanament, en part perquè els nadons havien rebut més sang de la mare. Així mateix, l'anàlisi revela que el fet de pinçar-lo més tard no va incrementar el risc d'hemorràgies postpart greus, pèrdua de sang o nivells d'hemoglobina baixos en les mares. "És un descobriment convincent", afirma Jeffrey Ecker, president del comitè de pràctica obstètrica del Col·legi Nord-americà d'Obstetres i Ginecòlegs.

Polèmica

Al mes de desembre un dictamen d'un comitè del Col·legi Nord-americà d'Obstetres i Ginecòlegs va revisar les mateixes dades d'aquesta nova anàlisi, però va concloure que eren "insuficients per confirmar o refutar els beneficis potencials de pinçar el cordó umbilical més tard en nounats, especialment en llocs amb abundància de recursos". El comitè va esmentar els riscos de patir icterícia i el fet que el dèficit de ferro sigui relativament poc freqüent als Estats Units com a raons per no modificar pràctiques establertes des de fa molt de temps.

El nou estudi va examinar dades de 15 assajos aleatoritzats en què van participar 3.911 parelles de dones i nounats. "Estem parlant de privar els nadons d'entre un 30% i un 40% de la seva sang en néixer pel sol fet que hem après una pràctica equivocada -assenyala Raju, facultatiu de l'Institut Nacional de Salut Infantil i Desenvolupament Humà (NICHD) dels Estats Units-. Si t'esperes un minut i mig o dos, el nadó rebrà una bona quantitat de sang. Necessiten aquesta sang addicional per omplir els pulmons".

stats