El futbol és cosa d'homes i hormones

Salvador Macip
1 min

Dit així sembla absurd, sobretot si pensem que en cada Barça-Madrid mig país s'enganxa al televisor (i això inclou moltes dones). Però hi ha una raó hormonal per a aquesta afirmació. Segons s'ha vist fa poc en experiments fets als Estats Units i a Bolívia, perseguir una pilota, ni que sigui en un partit de costellada, fa pujar als jugadors un 30% els nivells en sang de testosterona, l'hormona masculina per excel·lència. I si a sobre marquen un gol, l'increment encara és més gran, segons indica aquest estudi, fet per científics nord-americans i publicat a Proceedings of the Royal Society B .

Té la seva lògica: la testosterona ens dóna avantatge en situacions d'estrès. Permet als músculs usar millor els nutrients i agilitza els reflexos, per exemple.

I és que es creu que en aquest cas no és l'exercici físic, sinó el fet de competir, el que ens dispara les hormones. Això vol dir que l'efecte es deu veure en altres esports, tant d'equip com individuals, i potser fins i tot quan juguem a la Playstation.

Ara serà interessant estudiar quin impacte hormonal té la competició en les dones. ¿Experimenten també les futbolistes una pujada de testosterona que els proporciona l'agressivitat necessària per guanyar un partit? Potser sí, però hi ha d'haver una diferència en la dosi, o si no a totes les golejadores els acabaria sortint pèl al pit.

stats