METEOROLOGIA
Crònica 18/12/2011

Arriba el fred però no es quedarà a passar el Nadal

Les temperatures continuaran baixant a l'inici de setmana, però faran una clara pujada abans de Nadal. Després del fort vent, tot apunta un final de desembre sense pluja, i l'hivern podria ser sec.

Miquel Bernis
2 min
Arriba el fred però no es quedarà 
 A passar el Nadal

BARCELONA.En un any en què l'estiu va arribar tard i les pluges de la tardor s'han fet pregar, ja no estranya que el fred també trigui. Sense que hagin arribat grans glaçades, de moment l'hivern ha començat a treure el nas aquest cap de setmana, han aparegut les primeres emblanquinades al Pirineu i el vent està accentuant la sensació de fred (les 172 incidències registrades van provocar 20 sortides dels bombers però cap ferit). El fred, però, possiblement no aguantarà fins a les festes.

Inici de setmana sota zeroDemà i dimarts glaçarà a l'interior i al prelitoral

Tan bon punt el mestral i la tramuntana vagin perdent força, les temperatures a les nits baixaran més, de manera que els dos primers dies de la setmana començaran amb temperatures sota zero en ciutats com Lleida, Vic, Manresa i Girona, i a les valls del Pirineu es baixarà dels 5 sota zero. Al migdia, en canvi, quan pari el vent la sensació serà un mica més agradable.

Suavitat a partir de dijousLes temperatures faran una clara pujada al centre de la setmana

Tot fa pensar que el fred no es queda. A mesura que avanci la setmana una nova bossa d'aire càlid anirà prenent posicions, i entre dijous i divendres les temperatures tornaran a acostar-se als 20 graus a la costa, i pujaran també notablement a alta muntanya. A l'Empordà i al Rosselló la tramuntana es tornarà a reforçar i aquí la sensació de fred es podria mantenir més viva. La setmana serà anticiclònica i, per tant, no hi haurà pluges i deixarà de nevar al Pirineu.

Nadal d'anticiclóEl bon temps es podria queda fins a acabar l'any

Més enllà de 5 dies vista els pronòstics ja no són concrets i perden força fiabilitat, però la tendència sembla apuntar cap a un temps estable durant la segona meitat de desembre. Per tant, res fa pensar en pluja o neu per Nadal i, tot i que és menys segur, les temperatures serien més aviat suaus per l'època. Aquesta tendència es podria allargar fins a acabar l'any.

Hivern secEls pronòstics estacionals auguren poques precipitacions

El dijous 22 a dos quarts de 7 del matí començarà oficialment la nova estació, i és un bon moment per fer un cop d'ull a les possibles tendències dels pròxims mesos. Un dels indicadors que ajuden a saber com pot ser l'hivern a Europa és l'índex NAO, un càlcul que és bàsicament la diferència entre la pressió atmosfèrica de les Açores i la que hi ha a Islàndia. D'aquí els sistemes de pronòstic n'extreuen que aquest hivern podria ser molt sec a la península Ibèrica, i força normal pel que fa a temperatures. És un idea general i, en tot cas, cal dir que la possibilitat que hi hagi poca pluja i poca neu és molt més alta a l'oest de la Península que no pas al Mediterrani. Els mesos més secs serien gener i febrer i en canvi a partir del mes de març les condicions serien normals.

stats