Crònica 08/04/2012

Els experts creuen que el mercat borsari té oportunitats en el llarg termini

Escollir no és fàcil. La crisi del deute ha afavorit que la renda fixa, o la inversió en divises, considerades com un valor refugi, hagin perdut la seva estabilitat. La borsa també ha augmentat la volatilitat i s'ha convertit en una muntanya russa.

2 min
Beltrán
ParagesDavidCanoPau Montserrat: Els experts creuen que el mercat borsari té oportunitats en el llarg termini El pols  dels experts

El pols dels experts

1. ¿Es vol seguretat o rendibilitat?2. ¿Alguna recomanació per invertir ara?

Beltrán Parages

  1. Els nostres clients -a qui a nosaltres ens agrada anomenar coinversors - ens demanen sens dubte carteres d'inversió amb rendibilitat. Però això no és una novetat, perquè les persones que truquen a la nostra porta saben que aquesta és la manera que tenim de funcionar. En qualsevol cas, no hem notat un canvi de tendència. Per exemple, el 2011 els preus dels fons van caure i, no obstant, lluny de retirar els diners, els inversors -el saldo mitjà de les seves carteres és de 10.000 euros- van fer entrades netes addicionals.
  2. Com s'acostuma a dir, s'ha de mirar de pescar en aigua tèrbola, és a dir, que comença a haver-hi oportunitats als mercats. Els inversors han de saber que en el curt termini potser patiran, però guanyaran a la llarga. Tanmateix, s'ha de fer un procés de selecció acurat. La millor manera és saber quin ha estat en els últims temps el recorregut de les diferents companyies. Hi ha empreses que tenen un preu baix a la borsa però tenen molt valor. La clau és saber quines són.

David Cano

  1. Hem notat un canvi en els últims tres o quatre anys, bastant gradual, pel qual als clients els preocupa més el risc que la rendibilitat. En general, la gent ara vol intentar reduir al màxim les possibles pèrdues, malgrat que no es pot generalitzar, ja que també n'hi ha d'altres que hi volen guanyar.
  2. No es poden donar recomanacions genèriques perquè la clau de l'èxit de l'assessorament financer és la personalització i el coneixement de cada client. Depenent dels objectius de cadascú i del perfil de l'inversor s'han de donar uns consells o uns altres. En aquests moments d'incertesa i tensió és quan es poden guanyar més diners... i també quan hi ha més risc de perdre'n! Els que busquin un benefici a curt o mitjà termini no és aconsellable que entrin ara mateix al mercat; més val que ho facin a la meitat del procés de recuperació, tot i perdre's una part. O potser que es decantin pels fons d'inversió.

Pau Montserrat

  1. En un mercat financer tan volàtil com l'actual és difícil definir quins productes són segurs i quins no ho són. Sí que hem notat més interès de l'inversor cap als valors més segurs i els productes refugi. Però el que és bàsic és que el client entengui el que està comprant. Moltes vegades critiquem la lletra petita, quan tampoc veiem clar com funciona el que estem a punt de firmar. I en aquest sentit, els bancs i caixes no han assessorat com ho havien de fer.
  2. Cal preguntar a l'entitat financera quines comissions aplica a les llibretes d'estalvi i a les targetes o quina penalització hi ha en cas de descobert, per exemple. Com que tot està prou revoltat, la recomanació torna a ser la mateixa: que s'entengui el funcionament del producte a termini, els pagarés, el fons d'inversió, el pla de pensions. Es tracta d'evitar situacions com les que hem viscut amb les participacions preferents. Posem per cas que contractem un fons indexat a una determinada divisa: l'usuari ha de conèixer abans el funcionament d'aquesta moneda, encara que es consideri un producte refugi. Una regla d'or és que el banc o la caixa no ens imposi el producte que vol vendre. El client ha d'escollir i demanar tota la informació.
stats