PAÍS VALENCIÀ
Crònica 26/10/2011

Calatrava va cobrar per quatre edificis no construïts

Salvador Almenar
2 min

València.L'arquitecte valencià Santiago Calatrava va projectar l'any 2005 la construcció de quatre edificis residencials a la Ciutat de les Arts i les Ciències que mai s'han construït, però que van costar a les arques de la Generalitat valenciana 2,5 milions d'euros. Aquesta quantitat que es va abonar a Calatrava, tal com va reconèixer la Sindicatura de Comptes, forma part dels més de 15 milions pels quals es va subscriure el contracte per a l'elaboració només de l'avantprojecte i del projecte bàsic dels edificis.

Al pagament de la quantitat citada cal afegir-hi els termes tan cridaners segons els quals es va signar el contracte amb Calatrava, tal com va denunciar ahir el grup parlamentari d'Esquerra Unida. En l'acord, al qual ha tingut accés l'ARA, es posa de manifest els quantiosos impediments que hi havia per dur a terme el projecte, fins al punt que es recorda "la necessitat d'emprendre les accions pertinents per a la plena viabilitat". Unes modificacions que consistirien en el retoc del Pla General d'Ordenació Urbana i el Pla Parcial, ja que els terrenys estaven destinats a altres usos no residencials, a més d'ajustar-se a les servituds aèries o eliminar la limitació de metres construïts per permetre la promoció de tot tipus d'habitatges.

Però el contracte també és inusual en la forma que es va fer efectiu. Tal com apareix en les clàusules, el 31 de maig del 2005 se signa una declaració d'intencions d'ambdues parts i només dos dies després l'arquitecte presenta els projectes dels quatre edificis. Per Esquerra Unida, aquest breu espai de temps entre els dos fets fa pensar que Calatrava ja podria tenir elaborat el projecte, i esperava trobar-hi una ubicació.

El març d'aquest any, Esquerra Unida va remetre a la Fiscalia un escrit en què denunciava que el contracte amb Calatrava preveia que les factures es fessin sense IVA, ja que la domiciliació de la societat és a Zuric, sense considerar que els treballs havien d'estar gravats pel fet de construir a València.

stats