Crònica 11/03/2012

Catalunya traça el seu full de ruta energètic pendent de Madrid

I. Pujol
2 min
Parc eòlic a la Terres de l'Ebre. Catalunya té només el 4% de l'eòlica espanyola.

BARCELONALa Generalitat està a punt de presentar el Pla d'Energia i Canvi Climàtic de Catalunya, el full de ruta energètic fins al 2020. Aquest pla, dissenyat entre els departaments d'Empresa i Ocupació i de Territori i Sostenibilitat, ha de marcar el camí a seguir en els pròxims anys, tot i que bona part del contingut del document pot quedar en paper mullat si perdura la moratòria decretada pel govern espanyol per a les renovables.

L'executiu català no ha donat detalls sobre el nou pla, que substituirà el que va elaborar el tripartit el 2006 i va revisar el 2009. Sí que ha avançat que l'estalvi i l'eficiència energètica seran dos dels pilars del projecte. Però una de les claus serà veure els objectius marcats en renovables, a causa de l'enorme potencial que encara hi ha a Catalunya.

Dels 3.500 megawatts (MW) d'energia eòlica -la font renovable més madura, per rendibilitat i aportació al sistema elèctric- previstos en el pla vigent per al 2015, només s'han instal·lat 1.003 MW, una xifra que equival al 4,63% de l'eòlica del conjunt d'Espanya. Catalunya ocupa la setena posició del rànquing espanyol, molt per darrere de comunitats com Castella i Lleó (5.233 MW), Castella-la Manxa (3.736 MW) i Galícia (3.272 MW).

La patronal EolicCat estima que la moratòria establerta pel ministeri d'Indústria amenaça inversions a Catalunya per valor de 2.472 milions d'euros i la creació de 4.780 llocs de treball. Aquesta xifra inclou els 768 MW del concurs eòlic del Govern, que estan en mans del Tribunal Suprem.

El pla inclourà per primer cop l'eòlica marina, amb el projecte Zèfir com a plataforma internacional d'assajos, tot i l'oposició de l'Ametlla de Mar, el municipi on es vol ubicar el Zèfir. En biogàs, biomassa, fotovoltaica i solar termoelèctrica Catalunya és lluny dels objectius marcats per al 2015.

La dependència catalana de la nuclear s'eleva al 50% (enfront del 21% d'Espanya) a causa de les tres centrals instal·lades en territori català. El pes de les renovables, en canvi, és del 17,5%, la meitat que el global d'Espanya.

stats