Crònica 21/11/2011

CiU trenca barreres i es reforça a Madrid

Oriol March
3 min
L'eufòria es va apoderar ahir de l'hotel Majestic, quarter general 
 De CiU en cada cita electoral. Mas i Duran estaven exultants.

BARCELONAInèdita, històrica i, fins a cert punt, inesperada. Així es pot resumir la victòria que va aconseguir ahir CiU a les eleccions espanyoles. Inèdita perquè no s'havia produït mai, històrica perquè permet a la federació retornar a xifres -16 diputats i un milió de vots- pròpies del millor Miquel Roca dels anys vuitanta i noranta, i en certa manera inesperada perquè hi havia qui temia, a l'inici de la campanya, que CiU quedés darrere del PSC i el PP. Els nacionalistes només van creure que el triomf era possible l'última setmana de campanya i, fins al míting final, celebrat divendres, no verbalitzaven sense complexos la confiança en la victòria. Ahir les urnes els van confirmar el més optimista dels presagis.

"Catalunya és un poble intel·ligent que ha sabut premiar un govern de la Generalitat responsable", va assegurar un contingut Josep A. Duran i Lleida, que va ser rebut amb crits a favor de la independència de Catalunya. I és que la victòria de CiU té un valor doble, perquè a parer seu legitima l'acció de l'executiu d'Artur Mas -més d'un temia que els ajustos pressupostaris acabessin passant factura a les urnes- i reforça el seu paper a Madrid.

Un paper que, amb la majoria absoluta del Partit Popular, no serà gens propici per a millores en l'autogovern. Duran va llegir ahir el resultat com una victòria del pacte fiscal, proposta estrella de CiU en aquestes eleccions espanyoles, però el cert és que aquest nou model de finançament no serà una prioritat del nou govern espanyol encapçalat per Mariano Rajoy. Si més no, CiU amb aquest triomf podrà argumentar que el poble de Catalunya ha donat suport a aquesta proposta i que, per tant, Rajoy haurà de parar l'orella. "El líder del PP diu que no sap què és el pacte fiscal, i diumenge li explicaran els catalans a les urnes", va assegurar Mas divendres, cercant el suport de la ciutadania a la seva proposta estrella. Ara ja el té, i ell i Duran seran els encarregats de defensar el nou model a Madrid.

Una "anomalia" corregida

El candidat havia estat tota la campanya dient que era una "anomalia" que el PSC sortís sempre victoriós de les eleccions quan "sempre s'ha alineat amb el PSOE i no amb Catalunya". Ahir Duran va proclamar la mort d'aquest escenari amb un somriure a la boca semblant al del logo de CiU: se sentia còmode en el paper del primer candidat que és capaç de guanyar els socialistes.

Cal tenir en compte que fins ara el líder d'Unió no havia superat els deu diputats en les seves dues participacions com a cap de llista. Per tant, el seu paper dins el partit queda reforçat i la seva acció a Madrid, blindada. En tan sols dues setmanes ha passat de les seves polèmiques amb immigrants i andalusos a obtenir una victòria històrica.

Històrica, també, perquè enllaça amb el triomf a les eleccions autonòmiques del 28-N i a les municipals del 22-M. Si aquestes últimes ja van ser venudes com un triomf de l'acció de Govern per part d'Artur Mas, les d'ahir encara més: "El missatge és clar: la gent entén el que fem per aixecar el país", va proclamar el president. Amb el suport dels electors, ara a CiU se li gira feina. I feina complicada: fer-se lloc en un Congrés tenyit, més que mai, de blau.

stats