COMPLEX D'OCI
Crònica 05/04/2012

Curses de cavalls a Eurovegas

Eurovegas ja comença a generar projectes al seu voltant. Els promotors del Gran Hipòdrom de Catalunya el volen construir al Baix Llobregat i vincular-lo amb el macrocomplex de Sheldon Adelson.

Lara Bonilla / Albert Balanzà
3 min
NOU IMPULS A L'HIPÒDROM DE BÀSCARA
 Tot i que no disposa de les dimensions per acollir grans curses de cavalls, l'Hipòdrom de Bàscara és l'únic que manté l'activitat durant tot l'any. Va reobrir l'any passat després de tres anys tancat per les obres del TGV. Unes obres que també van acabar amb els plans de construir un gran parc temàtic al voltant del cavall.

BARCELONA.Construir el Gran Hipòdrom de Catalunya és una vella assignatura pendent, avalada pel Govern en diferents moments i que s'arrossega des dels anys 80. Amb l'Hipòdrom de Can Tunis en la llunyana memòria, el projecte va rebrotar amb força entre els anys 80 i 90 amb la idea del Govern de fer una gran instal·lació en un radi màxim de 40 quilòmetres de Barcelona i quatre petits hipòdroms, un per demarcació. Moltes poblacions es van sumar a la subhasta, però, en els últims anys, només dues -Bàscara (Alt Empordà) i Subirats (Alt Penedès)- disposen de projectes de construcció vigents.

I ara s'hi ha de sumar un tercer projecte, molt llaminer, al Baix Llobregat, que es vol vincular al gran moviment de terres que pot suposar la sacsejada de 800 hectàrees del projecte Eurovegas. L'arquitecte Luis Alonso, de l'estudi d'arquitectura Alonso Balaguer, i l'empresari del món de l'oci i fundador de l'Associació Catalana pel Temps Lliure i la Cultura, Rafael Salanova, són les cares visibles de la idea, encara en fase inicial. Ja han mantingut contactes amb la Generalitat per reimpulsar la indústria del cavall, i en els pròxims dies faran la proposta formal de sumar els dos projectes.

"L'hipòdrom seria un dels grans equipaments complementaris al macrocomplex i seria un coixí entre la part més lúdica i la més verda", explica Alonso. Tot i que s'estan estudiant altres possibles ubicacions per a l'hipòdrom, la del Baix Llobregat és, segons Alonso, la que té més pes "per la seva ubicació, pròxima a l'aeroport i a la ciutat de Barcelona", -els mateixos arguments del magnat de Vegas Sands Corporation, Sheldon Adelson, per defensar aquesta ubicació-, i a més, lliga amb l'antic projecte d'ubicar el Gran Hipòdrom de Catalunya en un radi de 40 quilòmetres de Barcelona.

Un negoci a explorar

La intenció d'aquests promotors és complementar l'oferta d'Eurovegas amb les curses de cavalls professionals amb apostes i convèncer tant el Govern com Adelson per l'èxit anglosaxó de l'activitat. "Seria una bona combinació. Ho estem treballant a fons des de fa mesos", explica Alonso. "Eurovegas és una oportunitat per a la indústria del temps lliure en tots els aspectes. No és només joc", afegeix Salanova.

Els números sobre aquest negoci fa anys que estan fets: es generen fins a quatre llocs de treball per cavall, segons dades de la Sociedad de Fomento de la Cría Caballar de España, l'organització que controla les curses eqüestres. "Del món del cavall encara no se n'ha tret profit aquí", lamenta Alonso. Salanova apunta que la indústria del cavall pot ser molt important a Catalunya per "la climatologia i l'afició que hi ha". La Sociedad de Fomento de la Cría Caballar de España també està molt interessada que es construeixi un gran hipòdrom a Catalunya per desenvolupar un programa fix de carreres i donar-hi l'impuls definitiu. L'any passat ja es van reunir amb empresaris del turf i representants de Bàscara i Subirats, les localitats que aspiraven a acollir un hipòdrom, sota els noms projectats d'Equus Parc i Equestrian Penedès. No es va concretar res.

Un aliat al nou projecte

Ara bé, l'alcalde de Bàscara, Lluís Lloret, no s'ha rendit i ha assegurat que "hi ha contactes" amb Alonso i Salanova. La setmana passada, segons explica Lloret, els promotors del Gran Hipòdrom, vinculat a Eurovegas, van ser a Bàscara amb una oferta clara: el circuit que el municipi empordanès té a la zona de la Resclosa, gairebé a tocar del viaducte del TGV, es podria ampliar per acollir de 1.500 a 2.000 cavalls i servir de centre d'entrenament per a les futures competicions a Barcelona. "Podem ser un punt estratègic de suport per al Gran Hipòdrom", apunta l'alcalde.

La proposta inicial, per la seva banda, no només inclou la construcció d'un hipòdrom de repercussió internacional i que tindria activitat tot l'any, sinó també altres actuacions al voltant del món del cavall, des d'excursions i recorreguts a cavall que serviran per potenciar el món rural fins a instal·lacions per entrenar i tenir cura dels cavalls. "La idea és fer un parc familiar", afegeix Salanova.

Actualment només es fan carreres oficials de cavalls a Vila-seca i a la Sénia. Però són curses puntuals i en pistes que s'habiliten per a l'ocasió. També el circuit de Bàscara organitza alguna cursa no oficial: el dia 15 hi ha la pròxima.

stats