UNA INVERSIÓ MILIONÀRIA
Crònica 04/04/2012

Eurovegas divideix els pagesos

Les 800 hectàrees que Sheldon Adelson vol per fer la rèplica de Las Vegas amenacen els terrenys agrícoles del delta del Llobregat. Tot i les crítiques per l'impacte ambiental, alguns pagesos hi veuen la solució a la crisi.

Maria Ortega
4 min

BARCELONA.La idea de Las Vegas del Llobregat sobrevola, des de fa setmanes, terrenys de municipis com Viladecans i el Prat. Tot i que Madrid ja té més números perquè el magnat Sheldon Adelson opti per instal·lar allà el seu complex, els terrenys del parc agrari del Baix Llobregat -més de 2.900 hectàrees de sòl rústic protegit en 14 municipis- continuen assenyalats. Els pagesos de la zona no tenen una opinió unànime sobre el projecte. Si bé el sindicat majoritari al camp català, Unió de Pagesos, fa una defensa acèrrima del territori i del valor d'aquest espai agrícola, d'altres hi veuen una solució definitiva als temps de crisi. Tancar el negociat i buscar-se la vida en un altre punt o, fins i tot, en un altre sector.

"Si paguen bé, ja es poden quedar la terra. A 60 euros per metre quadrat, no hi ha res més a parlar", resumeix Josep Miquel Pinyol, que argumenta que aquest espai ja ha superat altres "agressions", com el pas de l'AVE i el desviament del riu Llobregat, i no s'ha generat "tant debat". Assegura que des que la crisi va mostrar la seva cara més agra, no cobreixen costos i inverteixen moltes hores a mantenir els camps sense que darrere seu pugi cap generació amb ànims de continuar la feina.

Proposen fer un referèndum

Per tot això, llança un repte: "Que facin un referèndum entre els agricultors. Segur que guanya Eurovegas". I el seu pare, que també es pagès i ha treballat aquestes terres des de fa més de 40 anys, assenteix al seu costat. "El sector està molt tocat", conclou.

Un pessimisme que no comparteix Unió de Pagesos, que, des del primer moment, va perseguir la protecció de la zona amb la campanya Salvem el Pla i que el 1996, juntament amb la Diputació de Barcelona i el Consell Comarcal del Baix Llobregat, es va acollir al projecte Life de la Unió Europea per estudiar i formular propostes per a un parc agrari a la vall baixa del Llobregat. Després vindria la constitució del Consorci del Parc Agrari i l'aprovació del Pla Especial de Millora i del Pla de Gestió. "El parc és la nostra raó de ser", explica Lluís Parés, membre d'Unió de Pagesos al Baix Llobregat. No concep, a més, sotmetre a votació el projecte d'Adelson entre els pagesos: "Aquest espai és essencial, també, per a la qualitat de vida de la gent que hi viu a prop i el respira i hi passeja. I de la ciutat de Barcelona en general". Els molts veïns que aprofiten els camins del parc per córrer, caminar o anar amb bicicleta ratifiquen aquest argument.

També el Pepe, que fa més de 30 anys que pastura els seus ramats per aquesta zona. Ara hi passeja amb les cabres i està convençut que no veurà cap gratacel als seus camps: "Que no toquin res, que això està perfecte com està". I Onésimo Bécares i Antonia Araz, que han construït la seva vida al voltant del treball d'un camp que els ha cedit el propietari d'una de les finques de la zona. Tots dos freguen els 80 i cultiven per afició i per al seu propi consum. Mentre ell treballa la terra, ella l'acompanya cantant boleros, i així passen els matins. "Això és la meva vida", explica l'Onésimo, però assegura que si el Govern troba en Eurovegas la solució per sortir de la crisi no serà ell qui s'hi aixequi en contra. "Ara tenim problemes més greus que els meus enciams", diu.

Envoltat de "polígons buits"

Lluís Parés, d'Unió de Pagesos, és força més contundent en la seva crítica i assegura que els polítics "s'haurien de beure l'enteniment per acceptar les demandes d'Adelson" , perquè el projecte "posa en perill el model de país i de comarca i el Baix Llobregat ja està prou saturat per afegir-hi noves agressions, ja no aguanta més pressió". Hi veu un "creixement descontrolat" que només servirà "per enredar la gana". I recorda que la zona ja està plena de polígons i oficines i que "la meitat estan buits".

Construir en aquest oasi verd de l'àrea metropolitana de Barcelona significaria, des del seu punt de vista, estendre la ciutat -"un totxo darrere l'altre"- i destruir, de retruc, les Zones d'Especial Protecció per als Ocells (ZEPA) reconegudes en aquest punt de la comarca. Per tot això demana als pagesos "que facin passar el bé comú per davant del bé individual i defensin aquestes terres", un dels espais agraris més productius del país. Unió de Pagesos, de fet, està disposada a denunciar el projecte d'Eurovegas a la Unió Europea si finalment tira endavant.

Mauri Bosch, del sector de l'horta de Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC), no és tan taxatiu i obre una via negociada. Argumenta que encara és aviat per oposar-se Eurovegas perquè cal veure quins terrenys afecta i què s'ofereix als pagesos, i que caldrà valorar cas per cas. Ell, en la línia de Josep Miquel Pinyol, defensa que si li proposessin un preu interessant cediria les seves terres al complex

Està convençut que tothom se sent capacitat per opinar sobre aquest negoci "perquè és el medi natural", mentre que "ningú es fica amb el que fan empreses com Nissan i Seat". La seva principal demanda és "un preu òptim", que valori "la ubicació i la capacitat productiva" dels terrenys i que permeti als pagesos buscar-se la vida en un altre lloc. Lamenta, també, que al parc agrari "sempre s'han prioritzat altres interessos". Ara considera Eurovegas una oportunitat que el Govern "no es pot deixar perdre". Això sí, a un preu just i després de lligar-ne fins a l'últim detall.

stats