CAS EMARSA
Crònica 17/03/2012

Fabra no gosa investigar Barberá i Cotino

L'alcaldessa de València, Rita Barberá, i l'exconseller de Medi Ambient Juan Cotino no compareixeran a les Corts Valencianes pel cas Emarsa. El PP només permet que declarin cinc dels noms que demana l'oposició.

Salvador Almenar
3 min

VALÈNCIA.Alberto Fabra està sent esclau de les seves paraules i no complir amb allò que va dir li està fent perdre credibilitat. Quan va esclatar el cas Emarsa va dir que "arribaria fins al final" per depurar responsabilitats en el saqueig de l'empresa pública, però veient els noms que passaran per la comissió d'investigació parlamentària sembla que no només no arribarà al final sinó que es quedarà a la superfície. El PP va vetar dimecres passat la compareixença de l'alcaldessa de València, Rita Barberá; del llavors conseller de Medi Ambient, Juan Cotino, i de l'expresident del consell d'administració d'Emarsa, Enrique Crespo, imputat a més en la causa judicial. La política de transparència de la qual fa gala el president de la Generalitat Valenciana es dilueix quan es tracta d'investigar dirigents importants del seu partit.

A la comissió d'investigació que mirarà d'esclarir com es va generar el deute de prop de 40 milions d'euros a la depuradora de Pinedo li van tornar a passar el corró de la majoria absoluta del PP. Amb els seus vots van imposar una llista de compareixents en la qual només cinc noms coincidien amb els de l'oposició. Així, descartaven al voltant de 60 persones que, segons la resta de partits, eren claus "per posar llum" al que va passar amb la trama Emarsa. Algunes d'aquestes persones eren Rita Barberá, donat que l'Ajuntament de València controla el 45% de l'Emshi -empresa responsable d'Emarsa-, o Juan Cotino, que en el seu càrrec de conseller de Medi Ambient tenia la potestat de nomenar els dirigents de la depuradora.

Indignació entre l'oposició

Compromís va entendre la negativa del PP a acceptar aquestes compareixences com una "farsa". La diputada Mònica Oltra va anunciar que el seu grup no assistirà més a la comissió si els populars no accepten les compareixences per "no legitimar una operació de maquillatge". Oltra també va criticar que el president Fabra hagués muntat "un sainet vergonyós" per investigar el cas Emarsa. "Almenys Camps no era cínic. Negava la corrupció i no actuava, però Fabra diu que li fa molta vergonya i continua emparant-la".

Per la seva banda, la diputada del PSPV, Carmen Martínez, va acusar el PP de "riure's del que ha passat a Pinedo" i "no voler barrejar els noms Barberá i Cotino amb els d'Emarsa".

El missatge del PP durant els últims mesos ha estat que l'oposició també estava al corrent de tot el que passava a Emarsa. En el consell d'administració tots els partits estaven representats a través dels alcaldes i regidors de les localitats de l'àrea metropolitana de València que depenien de la depuradora de Pinedo. Aquest missatge s'ha traslladat a la comissió d'investigació per fer veure que no només s'aprovaven els comptes d'Emarsa amb els vots del PP. La minvada llista de compareixents que passarà per les Corts Valencianes està formada per l'exalcalde popular de Mislata, Manuel Corredera, l'alcalde socialista d'Albal, Ramón Marí, i el portaveu d'Esquerra Unida del País Valencià a l'Ajuntament de Xirivella, Joan Antoni Pérez. Els altres quatre eren càrrecs directius de les empreses públiques de les quals depenia la depuradora.

L'escàndol d'Emarsa es va iniciar amb l'obertura d'un procés judicial per investigar el forat econòmic que va obligar a liquidar l'empresa. La xifra desviada podria ser de 40 milions d'euros i la investigació judicial ja ha revelat en què es van invertir part dels diners públics. Les diligències del jutjat han aclarit que els dirigents de l'empresa pública carregaven a compte d'Emarsa nits d'hotel que passaven al costat d'empresàries i presumptes traductores romaneses.

Segons la declaració de l'exgerent d'Emarsa Esteban Cuesta davant el jutge instructor de la causa, aquestes reunions es produïen per conversar sobre els projectes que els directius i diversos empresaris aliens a la planta tenien en el país europeu. Aquestes reunions van tenir lloc en molts hotels espanyols i la desapareguda empresa Emarsa n'assumia totes les despeses, també la dels bitllets d'avió.

Vestits d'Armani, joies i viatges

Però a més d'aquestes pernoctacions, la investigació ha revelat la facturació de diverses nits d'hotel en què no s'hi va arribar a allotjar ningú o l'existència de factures inflades, segons s'ha pogut comprovar a la documentació. Però el pillatge dels consellers d'Emarsa anava més enllà i compraven, amb fons de la societat, vestits d'Armani, bosses de Loewe, joies, rellotges, bolígrafs Montblanc, dispositius electrònics, accessoris d'automòbil, 1.000 euros de loteria cada any, carregaven el lloguer de vehicles de luxe i circuits de spa , feien viatges de plaer amb les famílies i, entre el 2005 i el 2010, van facturar a Emarsa uns 300.000 euros en restaurants d'alt nivell.

Si aquests pagaments resulten cridaners per la seva poca vinculació amb el funcionament de la planta depuradora que gestionava l'entitat, el jutge considera que el veritable saqueig de les arques d'Emarsa es feia a través del pagament de subministraments i serveis falsos, com la reparació dels tancs de depuració 4, 5 i 6 quan només n'existeixen dos.

stats