SANITAT
Crònica 15/03/2012

Fins a 130.000 catalans no pagaran l'euro per recepta

El Govern recaptarà aquest any uns 50 milions amb la taxa per medicament que ahir va aprovar el Parlament i que s'aplicarà a partir de mitjans de juny. Fins a 130.000 persones en quedaran exemptes.

Lara Bonilla
2 min
S'ha establert un màxim de 61 euros anuals per persona per no perjudicar els malalts crònics. Més de 800.000 persones consumeixen 62 receptes o més anuals.

BARCELONA.La taxa farmacèutica d'un euro per medicament receptat -fins a un límit de 61 euros- es començarà a aplicar a mitjans de juny, després que ahir superés l'últim tràmit parlamentari. L'euro per recepta és una de les mesures incloses a la llei d'acompanyament dels pressupostos, que ahir es va aprovar gràcies a l'abstenció del PP i enmig de les crítiques dels partits d'esquerres, que consideren que es carrega la sortida de la crisi a l'esquena dels usuaris.

El copagament farmacèutic no serà finalment universal. En queden exempts els col·lectius més desfavorits, com les persones que cobren pensions no contributives i pensions del fons d'assistència social, els beneficiaris de la renda mínima d'inserció, de la Lismi (llei d'integració social dels minusvàlids) i els malalts crònics amb ingressos baixos. En total, el departament de Salut calcula que 130.000 catalans quedaran exempts de pagar l'euro per recepta. Tampoc es pagaran els medicaments d'un preu inferior a 1,67 euros, com analgèsics o fàrmacs genèrics, per evitar que la taxa sigui superior al preu del medicament. I a partir de la recepta número 62, tampoc caldrà abonar l'euro. Aquesta última mesura pretén evitar el greuge comparatiu que suposaria per als malalts crònics, ja que són els que consumeixen més medicaments. Es calcula que a Catalunya 840.000 persones consumeixen anualment 62 o més receptes l'any. La mitjana de receptes per habitant va ser el 2011 de 20,3 i la despesa mitjana és de 221 euros per pacient.

Més de 100 milions a l'any

"S'ha tingut en compte una doble variable: que la gent molt desprotegida no pagui i que ningú pagui més de 61 euros a l'any", explica Antoni Gilabert, el gerent d'atenció farmacèutica del Servei Català de la Salut. L'objectiu del Govern és recaptar 101 milions d'euros a l'any.

Enguany, com que se n'ha endarrerit la posada en marxa, es preveu recaptar uns 50 milions d'euros. Tot i que el Govern havia insistit que era una mesura dissuasòria per reduir el consum de medicaments -fins i tot s'havia batejat com a "tiquet moderador"-, el cert és que la taxa per medicament servirà per finançar la despesa que genera la prescripció farmacèutica, la tramitació de les receptes i la informatització dels centres de salut, entre d'altres. "L'abús del consum de medicaments es gestiona per altres vies", reconeixia ahir Gilabert.

"No estem en contra de la taxa", deia el vicepresident del Col·legi de Metges, Jaume Padrós, després que s'hagi corregit el caràcter universal de la mesura. "És una decisió política i no de salut, però cal dir que la majoria de països ja tenen mesures d'aquest tipus". Joan Canals, el responsable de política sanitària de CCOO, critica "l'afany recaptatori" de la taxa, ja que "hi ha persones que ja estan al límit".

stats