CONSEQÜÈNCIES DEL CAS CAMPIÓ
Crònica 01/04/2012

El Govern congela nous concursos d'ITV

Aquest 2012 no hi haurà cap concurs per a les deu noves estacions d'ITV a repartir fins al 2014. El Govern vol conèixer primer la resolució del litigi del TSJC però també allunyar l'atenció del cas Campió.

Roger Tugas
2 min
UNA MAJORIA AL MERCAT QUE NO PERILLA FINS AL 2014 L'empresa Applus és la que té més pes en el sector de les ITV. Tot i que l'escissió de Certio la va minar, encara conserva 26 de les 60 estacions autoritzades a Catalunya i una quota de mercat del 54%. La concessió, però, se li acaba el 2014, any en què la llei de seguretat industrial fixa que cap empresa pot tenir més de la meitat del mercat.

BARCELONA.La redacció de la llei de seguretat industrial, que el 2008 introduïa certa liberalització en els serveis d'ITV, va ser llarga i costosa. Finalment, però, el tripartit va aconseguir un suport de CiU que n'hauria de facilitar el desplegament. No ha estat així. La suspensió cautelar que ha fet el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) d'un dels dos lots que el 2010 es van atorgar per concurs és la raó que el Govern esgrimeix per justificar que aquest 2012, quan se n'havia de licitar la segona fase, no se n'adjudiqui cap. L'esclat de la peça catalana del cas Campió, que imputa empresaris i càrrecs vinculats a CDC per suposades irregularitats en les concessions, però, és un altre element clau per evitar moviments que quedarien tenyits per l'ombra del dubte.

Ajut per reorganitzar el sector

El pla de desplegament del 2010 fixava autoritzar 16 noves estacions d'ITV fins al 2014, a més de les 44 que ja hi ha. Les sis primeres es van adjudicar en els dos lots d'aquell any -un dels quals, el suspès- però la majoria encara estaven pendents del nou Govern, que segons ha sabut l'ARA no complirà els terminis previstos. De fet, va ser precisament arran del primer concurs fallit que la Generalitat va contractar Josep Tous -conseller nacional de CDC-. El portaveu del Govern, Francesc Homs, va reconèixer dijous que li van demanar suport per reorganitzar el model d'adjudicació d'ITV i "resoldre el conflicte d'interessos en les adjudicacions del tripartit".

Un dels aspectes investigats per la justícia és si Tous, que fa poc es va incorporar com a coordinador de la Diputació de Barcelona, va cobrar d'empreses del sector per mediar davant l'executiu. El jutge haurà de dir si va intercedir per suspendre definitivament el concurs aturat al TSJC per atorgar autoritzacions als involucrats o si per aconseguir-los altres estacions encara pendents.

De fet, dos dels protagonistes de la trama són Ricard Puignou, directiu de Certio -escindida d'Applus i que va impugnar el concurs del 2010- i Sergi Pastor, imputat en el cas Campió i que amb Sergio Alsina hauria mediat per obtenir autoritzacions d'ITV per a la mercantil alemanya TÜV Rheinland. Isidre Massalles, subdirector general de Seguretat Industrial, també està imputat i segueix en el càrrec. Hauran de declarar com a testimonis sense estar imputades la directora del Gabinet Jurídic de la Generalitat, Margarida Gil, i la directora general d'Assumptes Contenciosos, Assumpta Palau, que detallaran el paper del Govern sobre el litigi per validar el concurs aturat pel TSJC.

El Govern argumenta que el bloqueig als jutjats generava neguit entre els concursants i l'administració, fet que provocava la necessitat de finalitzar primer el litigi abans de fer cap pas en fals. Probablement, però, s'haurà d'aclarir també el paper dels actors investigats abans d'impulsar un nou concurs que aparegui com a impecable i net. La data del 2014 per acabar el desplegament queda en l'aire, i també un servei d'ITV present al territori i proper a tots els nuclis mitjans.

stats