EL SETZÈ CONGRÉS DE CDC
Crònica 26/03/2012

Josep Rull: "El partit ha de fer de llebre del Govern i fixar-li horitzons llargs"

Pactes amb el PP "La militància entén els pactes amb el PP perquè no confonen l'estratègia del partit amb la governabilitat" Discurs "Construirem relat des de dins del partit"

Oriol March
3 min
Josep Rull al plenari de la fira de Reus, seu del setzè congrés de CDC.

REUSJosep Rull (Terrassa, 1968) és el secretari d'organització de CDC des d'aquest cap de setmana. Molt ben valorat per la militància -la seva candidatura va sobrepassar el 97% de suports dels delegats congregats al setzè congrés dels nacionalistes-, Rull es converteix en el número tres del partit. Per sota d'Oriol Pujol -secretari general- s'encarregarà de vetllar pel funcionament correcte de la maquinària del partit. Amb un objectiu ficat entre cella i cella: "Explicar que la sobirania de Catalunya és la solució per garantir l'estat del benestar". Diputat i procedent del sector socialdemòcrata del partit, el nou secretari d'organització tindrà a càrrec seu quatre secretaries executives -formació, militància, territori i sectorials- que li permetran crear discurs al mateix temps que articula una formació amb més poder institucional que mai.

Quines funcions li ha encarregat el nou secretari general de CDC, Oriol Pujol, al capdavant de la secretaria d'organització?

Preparar el partit, organitzar-lo, davant el nou escenari d'exercici del dret a decidir. Que la militància sigui activa i que les institucions estiguin ben coordinades.

Per tant, que el partit es posi al servei del que aprova la ponència política: que Catalunya treballi per aconseguir un estat propi.

Sí. Hem de posar al servei del país tot l'actiu de CDC en el camí cap a la llibertat. Cal aconseguir que els militants tinguin un compromís personal per explicar al seu entorn que s'està buscant el pacte fiscal i, en última instància, la llibertat del país.

Quins mecanismes s'activaran per comprometre la militància en aquesta línia?

Per començar, una estructura molt sòlida que tingui capil·laritat social i capil·laritat territorial. No és poca cosa que hàgim creat una secretaria de moviments socials.

De què ha de servir?

Per connectar amb el màxim de sensibilitats i entorns possibles. I, d'aquesta manera, plantejar el discurs que s'emmotlli amb les realitats geogràfiques i demogràfiques del país. No es pot fer el mateix discurs a Osona que a l'Hospitalet. Cal donar valor a la militància.

Una militància que, com va dir Jordi Pujol divendres, ha d'estar ben formada. Com s'ho faran?

Hem creat una secretaria executiva de formació perquè volem que els nostres militants tinguin idees per explicar-les a la gent. Dins i fora del partit. La batalla dels pròxims mesos és guanyar el poble de Catalunya, aconseguir consolidar una majoria social cap a la plena sobirania. Per tant, fer discurs des de les estructures de partit.

Exacte. Tota l'estratègia de CDC aquests pròxims mesos es basa en la Hisenda pròpia i en el dret a decidir.

¿Promourà el debat intern, que alguns sectors del partit consideren inferior del que hauria de ser?

Evidentment. La gran virtut d'aquest congrés és que els postulats de sobirania i justícia social provenen de la militància, que no ha aprovat les ponències de manera acrítica. El dia que CDC deixi d'aplegar sensibilitats diferents -liberals, socialdemòcrates- perdrà interès i capacitat de transformació.

L'eix social ha quedat en segon terme, en aquest congrés?

No, rotundament no. Perquè s'ha posat la sobirania al servei de la justícia social. Aquesta és la idea clau. De fet, la independència ha de ser la solució per garantir l'estat del benestar. Aquesta és la batalla.

¿L'esmena que inclou l'estat propi com a objectiu és la més important que ha aprovat mai el partit?

Està al mateix nivell d'importància que el seu text fundacional.

Així doncs, CDC farà de llebre del Govern?

Aquesta és la feina que ha de fer. El Govern ha de veure que el partit fixa horitzons de llarg abast.

Els moviments d'aquest congrés són estratègics o tàctics?

Estratègics. Que ningú s'equivoqui. Les coses han canviat molt en els últims dotze anys.

Aquest full de ruta dificulta els pactes amb el PP?

El dia a dia es gestiona amb plantejaments diferents als del partit. Hem de fer consensos amb totes les formacions.

La militància ha qüestionat aquestes enteses?

Els militants entenen que hem de fer servir tots els instruments que són al nostre abast. Saben que tenim una estratègia que no s'ha de confondre amb la governabilitat del país.

stats