DIA INTERNACIONAL DE LES DONES
Crònica 09/03/2012

Només un 19% de les càtedres universitàries les ocupen dones

A Catalunya només un 19% de les càtedres universitàries les ocupen dones. Els laboratoris privats també contracten el doble d'homes que de dones, tot i que la majoria de llicenciats són dones.

Mònica L. Ferrado
2 min

BARCELONA.Tot està a punt per a l'inici d'un congrés científic. A la taula cada ponent té un cartell amb el seu nom. En un s'hi llegeix "Sra. Alonso". El seient és per a Clara Menéndez, que lidera la iniciativa de salut maternoinfantil de la Fundació ISGlobal i té un currículum com a investigadora que supera el de molts dels assistents, la majoria homes. Sembla que s'espera que faci el paper de cònjuge de Pedro Alonso, director de la Fundació i conegut per liderar la recerca de la vacuna contra la malària. "Abans em molestava, ara ho porto amb més esportivitat. La sort és que precisament el Pedro m'ha donat molt de suport i reconeix la feina de les dones investigadores", diu Menéndez.

Menys contractes estables

Aquesta anècdota il·lustra fins a quin punt es dóna per assumit que l'elit de la recerca científica està, majoritàriament, en mans dels homes. Si bé és cert que cada cop hi ha més dones que estudien ciències, arriba un punt en què, com passa amb altres professions, s'acaba tocant l'anomenat sostre de vidre .La maternitat i les poques facilitats que hi ha per conciliar frenen la carrera professional de moltes investigadores. Avui la majoria de llicenciats universitaris i amb més bones notes són dones. L'any 2009 una mica més de la meitat de les tesis doctorals les van llegir dones. Però el percentatge es va invertint a mesura que augmenta el grau dins la universitat. Només cobreixen un 37% de les places de professorat titular i només suposen el 19% del personal catedràtic.

Als laboratoris la situació és similar. Segons dades de l'Idescat, el 2009 unes 10.000 dones treballaven com a investigadores, entre centres públics i privats, mentre que d'investigadors n'hi ha més de 16.000. I cal afegir una altra diferència: els laboratoris privats, on els investigadors estan més ben pagats i poden accedir a contractes més estables, també prefereixen els homes. En concret, contracten el doble d'homes (7.325) que de dones (3.055). En canvi, entre el personal tècnic i de suport dels laboratoris la proporció de dones sí que és superior. Una altra dada rellevant pel que fa a les desigualtats es troba en l'Icrea, el programa creat per la Generalitat per fitxar investigadors punters d'arreu del món per als centres de recerca catalans. El 2010 es van contractar 219 persones i només 42 eren dones, és a dir, un 19% dels llocs d'aquests contractes que reconeixen la posició i permeten dirigir el propi grup. Les diferències encara són més abismals en funció de les matèries en què treballen. En ciències experimentals, matemàtiques i tecnologia, van tenir accés al contracte 148 homes i 24 dones.

stats