DESAFIAMENT NUCLEAR
Crònica 05/03/2012

Obama demana paciència a Israel però amenaça l'Iran

El president dels Estats Units, Barack Obama, defensa la necessitat d'esgotar la via diplomàtica per impedir que l'Iran obtingui la bomba nuclear. Però ahir va advertir que no descarta una acció militar.

Núria Ferragut Casas
3 min
El president dels EUA, Barack Obama, saluda el seu homòleg israelià, Shimon Peres, ahir a Washington.

WASHINGTON"Parla en veu baixa, però porta un gran garrot". Amb aquesta frase de l'expresident nord-americà Teddy Roosevelt, Obama va condensar ahir la seva política amb l'Iran davant els milers d'assistents a la conferència del principal lobi israelià a Washington. El president dels EUA va assegurar que farà tot el que calgui per impedir que l'Iran desenvolupi l'arma nuclear. "Tots preferim resoldre aquest assumpte diplomàticament", va dir, però va afegir: "No dubtaré a utilitzar la força quan sigui necessari per defensar els EUA i els seus interessos".

Obama va instar Israel i els seus partidaris a donar més temps perquè les sancions econòmiques contra Teheran segueixin els seu curs i, així, evitar una nova guerra. Una demanda que farà extensiva avui al primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, a la Casa Blanca. Tot i així, Netanyahu arriba disposat a pressionar Obama per aconseguir el seu vistiplau per a una intervenció militar. El líder israelià discrepa sobre el marge de temps que té la comunitat internacional per aturar el programa nuclear iranià, i ja ha expressat més d'un cop la intenció de bombardejar les seves instal·lacions amb el suport dels EUA o sense.

Davant l'audiència del lobi Comitè Americà Israelià d'Assumptes Públics, Obama va insistir que creu "fermament" que "existeix una possibilitat perquè la diplomàcia, amb el suport de pressions, tingui èxit". El mandatari va recordar que darrere d'aquestes pressions hi ha una gran coalició internacional que fins i tot inclou Rússia i la Xina, i va assegurar que es considera un comandant en cap que té "una clara preferència per la pau sobre la guerra".

El lobi aplaudeix la línia més dura

Malgrat la seva crida a esgotar la via diplomàtica, Obama va endurir el seu missatge i va especificar què vol dir quan repeteix que "totes les opcions estan sobre la taula": "Els líders de l'Iran han de saber que no tenim una política de contenció sinó una política per impedir que l'Iran obtingui armes nuclears", va dir. Aquesta línia més dura d'Obama va ser ovacionada pels assistents a la conferència.

D'altra banda, el president d'Israel, Shimon Peres, va assegurar que l'Iran no tindrà mai una arma nuclear i va subratllar que els EUA i Israel comparteixen el mateix objectiu. Peres també va afirmar que "l'ambició de l'Iran és controlar el Pròxim Orient" i que un règim iranià nuclear és "un perill per a tot el món".

"Netanyahu intentarà aconseguir el compromís dels EUA per utilitzar la força si les sancions fallen", explica a l'ARA Robert Galluci, director de la Fundació MacArtur. Aquest expert en temes nuclears assegura que el gran perill d'un Iran nuclear és que altres països i grups terroristes aconsegueixin també la bomba. "No estic a favor d'una acció militar [...] però també entenc que es valori la possibilitat, ja que és molt difícil saber si l'Iran està a punt d'aconseguir la bomba", diu Galluci, que critica la poca transparència del règim iranià i les dificultats que ha posat als inspectors de l'ONU.

Galluci afegeix que aquesta nova situació comportaria un risc de contagi al Pròxim Orient, una opinió que també comparteix Strobe Talbott, president de l'equip d'especialistes Brookings Institution. "Podem perdre tot el progrés que s'ha fet en la reducció d'armes nuclears", alerta.

La visita del primer ministre israelià és la novena que fa des que Obama va accedir a la presidència. La relació dels dos mandataris ha estat controvertida perquè Netanyahu està a favor d'una línia més dura contra l'Iran, mentre que Obama vol seguir negociant ja que "l'Iran està més aïllat que mai i, el seu lideratge, dividit".

A la sortida de la conferència, Brian Hershinow, de Kentucky, va agrair el suport que Obama va donar a Israel però es va mostrar preocupat sobre la qüestió iraniana. "No sé si hi ha temps per a sancions ni si tindran algun efecte", concloïa en un to una mica pessimista.

stats