EL FUTUR DE L'ESQUERRA
Crònica 16/04/2012

El PSC reobre la carpeta PSOE

Un cop superades les eleccions andaluses, el PSC té previst obrir sense pressa la carpeta de les seves reivindicacions amb el PSOE, congelades des del congrés del mes de desembre a petició de Ferraz.

Pere Martí
3 min
El PSC reobre la carpeta PSOE

BARCELONAS'han acabat les excuses. Alfredo Pérez Rubalcaba va demanar al PSC que no obrís la carpeta de les relacions amb el PSOE fins que passessin les eleccions andaluses, per evitar donar munició al PP. Els comicis han passat, José Antonio Griñán tornarà a governar a Andalusia, i les coses estan "més tranquil·les" a Ferraz, segons reconeix un alt dirigent del socialisme català. Aprofitant aquesta tranquil·litat, la direcció del PSC vol tenir tancada la nova articulació amb el PSOE, que es va comprometre a buscar en l'últim congrés abans de l'estiu, segons han explicat a l'ARA fonts de la direcció del partit. D'aquesta manera, es demostra que no hi ha pressa i que tampoc es vol fer gaire soroll durant la negociació.

L'anàlisi que fa el PSC és que la conjuntura els afavoreix, perquè la majoria absoluta del PP i les seves polítiques conservadores, aplicades en plena crisi, fan que els punts de discrepància amb el PSOE siguin pocs i limitats a l'autogovern de Catalunya. També el fet que CiU continuï votant amb el PP al Congrés temes com l'amnistia fiscal, la llei d'estabilitat pressupostària o la reforma laboral, com ha fet últimament, permetrà segons el PSC visualitzar més bé la seva posició, perquè aquesta legislatura a Madrid el debat passarà més per l'eix dreta-esquerra que no pel de les relacions Catalunya-Espanya. "Hi haurà més coincidències que discrepàncies", augura un dirigent del PSC.

El primer secretari del PSC, Pere Navarro, ja va tenir una primera reunió amb Alfredo Pérez Rubalcaba el 14 de febrer que no va servir de gaire, només com a presa de contacte i per emplaçar-se a la primavera. Navarro encara no té data per a una segona reunió oficial, tot i que hi ha hagut trucades entre dirigents del PSC i el PSOE per anar "estovant" les posicions, objectiu en què tenen un paper clau els diputats socialistes catalans al Congrés, encapçalats per Francesc Vallès. Tampoc es descarta que hi hagi una primera reunió discreta de presa de contacte, per acostar posicions, i després, un cop tancat l'acord, se'n faci una d'oficial, comunicada a la premsa.

Però el Rubalcaba que es trobarà Navarro no és el mateix del mes de febrer, sinó un líder del PSOE dèbil perquè no té el control de les tres principals federacions: Andalusia, Madrid, i el País València, a més de Catalunya. Els líders socialistes de les quatre comunitats van donar suport a Carme Chacón en la seva disputa amb Rubalcaba, però el PSC creu que això no afectarà les converses, perquè ara es tracta de "girar full" i mirar al futur.

El grup propi no és a l'agenda

El plantejament que farà el PSC descarta el grup parlamentari propi, perquè al congrés del mes de desembre les esmenes que el demanaven van "decaure". A partir de les resolucions del congrés, que exigien que els diputats no hagin de votar el mateix que el PSOE quan es tracta de defensar els interessos de Catalunya, la direcció del PSC vol aconseguir la "simetria" per votar el mateix a tot arreu on el partit té representació. És a dir, evitar que tornin a reclamar el traspàs del 0,7% de l'IRPF a la Generalitat al Parlament i a Madrid hi votin en contra, com va passar el febrer passat.

Però l'acord no es plasmarà en un paper ni en cap mena de document oficial, segons fonts del PSC, perquè consideren que només serviria per alimentar la polèmica entre els sectors d'opinió pròxims al PP. L'objectiu que s'ha fixat Navarro és aconseguir que el PSC tingui més "visibilitat" i autonomia en les decisions a Madrid i a la vegada "evitar les discrepàncies" amb el PSOE. Una quadratura del cercle que encara ha de negociar.

stats