ABERRI EGUNA
Crònica 09/04/2012

Urkullu reclama a Rajoy gestos per la pau en l'actual marc legal

El PNB va aprofitar l'Aberri Eguna per carregar ahir contra l'esquerra abertzale, que va clamar per la independència. Igualment, però, va demanar a Rajoy que treballi per la pau des de la legalitat vigent.

Daniel Gómez
3 min
ACTE PREELECTORAL?  El president del PNB, Iñigo Urkullu (centre), aplaudeix una dansa basca. És un dels possibles caps de llista dels nacionalistes per al 2013.

BILBAO.Els partits abertzales van celebrar ahir un Aberri Eguna molt especial, el primer en dècades sense la violència d'ETA. Va ser el primer Dia de la Pàtria Basca d'un nou temps polític que encara està per fer i marcat, a més, per unes eleccions autonòmiques previstes per al març de l'any vinent. El PNB, d'una banda, i les forces integrades a la plataforma Amaiur, de l'altra, van aprofitar la jornada per intentar capitalitzar el sentiment independentista amb els ulls posats en aquesta pròxima cita amb les urnes. En un acte organitzat al centre de Bilbao, el president del PNB, Iñigo Urkullu, va criticar la gestió de l'esquerra abertzale a les institucions on governa sota el paraigua de Bildu, com a l'Ajuntament de Sant Sebastià i la Diputació Foral de Guipúscoa: "Han pujat al cotxe oficial però encara no l'han tret ni del garatge. El cotxe no es mou perquè no saben on és el volant", va dir.

Sense deixar el símil automobilístic, Urkullu també va ridiculitzar el tàndem format pel lehendakari Patxi López i el seu soci de govern, el popular Antonio Basagoiti: "Van pujar en el cotxe del canvi , i el cotxe va cap enrere. Pilot i copilot es passen el dia discutint, com nens en els autos de xoc". Per contra, Urkullu presentava el PNB com "el motor d'Euskadi que sempre fa avançar la nació" i es fixava el repte de recuperar el govern basc.

Però el líder dels penabistes també va dirigir la mirada a Madrid. Davant de milers de simpatitzants i militants, Urkullu va recordar al govern espanyol que la desaparició de la violència d'ETA, anunciada sis mesos enrere, ha capgirat la situació política basca i que ara "és temps de respostes i solucions". Així, el dirigent nacionalista va retreure a Mariano Rajoy que confongués prudència i paciència amb paràlisi i el va instar a "no quedar-se enrere davant d'una Euskadi que vol avançar". Urkullu va reclamar del president espanyol "polítiques que aprofundeixin en el camí de la pau i la normalització", com l'acostament dels presos, la legalització de l'esquerra abertzale i l'aposta per un diàleg resolutiu amb ETA.

Qüestions que, segons Urkullu, es poden impulsar a l'empara de la llei, ja que "les normes jurídiques vigents ofereixen marge per a l'acció", va explicar. "Senyor Rajoy, vostè és president! I ara toca pujar les escales. No esperi al replà. Pugi! Comptarà amb un ampli suport parlamentari. No defraudi les expectatives de la societat basca. L'immobilisme no ajuda. Senyor Rajoy, la situació ha canviat. Mogui's!", li va etzibar Urkullu entre aplaudiments. Tanmateix, el PP no sembla que vulgui fer-li cas i el seu portaveu al Congrés, Alfonso Alonso, li va recriminar les declaracions i va assenyalar que, tot i que ETA hagi entès que la seva estratègia de violència ha estat derrotada, l'organització armada segueix existint.

Marxa a Pamplona

A Pamplona la xarxa Independentistak va reunir dirigents de Batasuna -com Rufi Etxeberria o Joseba Permach-, d'Aralar -Patxi Zabaleta-, Eusko Alkartasuna -Peio Urizar- i d'Abertzaleen Batasuna -del País Basc francès-. Tots van participar en una manifestació amb el lema Independència , que va recórrer el centre de la capital navarresa i va aplegar milers de persones -30.000 segons els organitzadors i 12.000 segons la guàrdia urbana.

A continuació va tenir lloc l'acte polític, en què va prendre la paraula el responsable d'Independentistak. "La independència ens convé -va assegurar Txutxi Ariznabarreta-, amb la independència Euskal Herria guanya llibertat, sobirania i democràcia". El portaveu abertzale va rebutjar les "imposicions espanyoles i franceses": "Perquè arruïnen la nostra economia, la nostra cultura i la nostra llengua". A més va demanar que els bascos marxin d'Espanya i França: "Mai ens han preguntat si volem estar-hi. Marxem amb decisió, amb la seguretat que és el millor que podem fer". La concentració independentista va acabar amb l'himne al soldat basc -l' Eusko Gudariak -, i L'estaca de Lluís Llach, en la versió en euskera.

stats