Crònica 01/04/2012

El cervell és el motor de Massachusetts

Núria Ferragutcasas
3 min
LLUMS DE PROSPERITAT Boston és la capital d'un dels estats amb la renda per càpita més alta dels Estats Units, concretament el quart, amb 64.081 dòlars.

Massachusetts té un paper històric, cultural i econòmic rellevant en la història dels Estats Units. En les seves terres, els passatgers del vaixell Mayflower que s'escapaven de les persecucions religioses d'Europa van fundar la colònia de Plymouth el 1620. Boston, la capital, és anomenada "el bressol de la llibertat" perquè aquí es va iniciar la revolta de 13 colònies contra el Regne Unit durant la Guerra de la Independència dels Estats Units. I durant el segle XIX, va ser un dels centres dels moviments abolicionistes i es va convertir en l'estat més industrial del país.

Amb el pas del temps, Massachusetts va perdre el lideratge manufacturer però ha sabut mantenir-se com un dels grans centres econòmics gràcies a la inversió en tecnologia i recerca. L'estat és la llar d'un dels dos clústers d'innovació més importants dels Estats Units. Malgrat que el famós Silicon Valley té un predomini indiscutible en el camp de l'alta tecnologia i la informàtica, la regió metropolitana de Boston ha aconseguit situar-se com un lloc referent en aquests sectors.

Líder en innovació

L'estat és també un centre innovador en biotecnologia, en biomedicina i en tecnologies verdes. A més, és un líder en educació superior amb universitats prestigioses i conegudes mundialment com la Universitat de Harvard, l'Institut Tecnològic de Massachusetts (MIT, per les sigles en anglès) o la Universitat de Boston. Aquesta excel·lència universitària també la trobem en la seva població, de 6,5 milions de persones. Un 38% dels ciutadans de més de 25 anys té un títol universitari, el percentatge més alt del país.

Segons un estudi del 2011 de la Fundació Marion Kauffman i de la Fundació per la Innovació i les Tecnologies de la Informació, Massachusetts és l'estat més innovador del país. El segueixen en el podi Washington, Maryland, Nova Jersey i Connecticut. "L'economia mundial ha canviat", va dir Robert Litan, vicepresident d'investigació de la Fundació Kauffman. "Ara cal una barreja de les empreses productives amb les líder d'innovació si es vol que l'economia prosperi".

Durant les últimes dècades, el sector turístic s'ha convertit en un altre motor important per a l'estat. La ciutat de Boston, la península de Cap Cod, les Muntanyes Apalatxes, al comtat de Berkshire o l'illa Martha's Vineyard són les principals destinacions. Altres atraccions populars són els pobles de Salem i Plymouth.

Massachusetts té un producte interior brut (PIB) de 377.700 milions de dòlars i és la dotzena economia dels Estats Units. Segons dades del departament d'Economia, l'estat té un dèficit fiscal amb els EUA de 147.000 milions de dòlars, ja que entre el 1990 i el 2009 va ingressar a les arques de l'estat federal 1,1 bilions de dòlars però va rebre, en el mateix període, 917.000 milions.

D'altra banda, les dades de l'oficina del cens revelen que és el quart estat del país amb la renda per càpita per família més alta del país (64.081 dòlars). A més, la diversitat i la fortalesa dels sectors econòmics han fet que l'estat mitigués la recessió econòmica i, actualment, té un 6,9% d'atur, un dels percentatges més baixos del país.

En el terreny polític, Massachusetts és considerat un dels estats més progressistes del país i va ser un dels primers a legalitzar les unions homosexuals. El Partit Demòcrata ha dominat durant anys la política de l'estat, tot i que en els últims anys l'electorat s'ha moderat i ara es decanta més pels republicans. Els votants de Massachusetts, llar de la venerada família Kennedy, van optar a principis del 2010 pel republicà Scott Brown perquè ocupés l'escó al Senat dels Estats Units que va quedar vacant després de la mort de Ted Kennedy.

Un altre republicà important a l'estat és Mitt Romney, el favorit de les primàries republicanes i probable rival del president Barack Obama en les eleccions d'aquest novembre. Romney va ser governador de Massachusetts del 2003 al 2007.

La figura de Romney

Durant el seu únic mandat, va impulsar un pla de salut per a l'estat que va ser el full de ruta per a la reforma sanitària del president Barack Obama i li ha generat, i genera, un munt de maldecaps amb els votants més conservadors del partit. Tot i així, el seu pla ha aconseguit que Massachusetts tingui el percentatge més baix de ciutadans sense assegurança, només un 4%. Un xifra que contrasta amb la del país, que se situa en un 14%, o amb la de l'estat de Texas (26%). Malgrat l'èxit, alguns analistes ho consideren un fracàs, ja que el sistema sanitari s'ha endeutat molt en els últims anys.

stats