PRÒXIM ORIENT
Crònica 13/03/2012

Els metges sirians, víctimes també de la repressió d'Al-Assad

Els metges als hospitals sirians treballen en condicions precàries i controlats per l'exèrcit. A l'altra banda de la frontera turca es tracten ferits que aconsegueixen fugir, molts dels quals són soldats desertors.

Ethel Bonet
3 min
OBJECTIU: FUGIR Un sirià ferit és transportat en una llitera dels serveis d'emergència turcs ahir a Hacipasa, a tocar de la frontera amb Síria.

ANTIOQUIA (TURQUIA)La situació als hospitals a les zones rebels de Síria és tan precària que amb prou feines tenen anestèsia, "com a molt per a un parell d'operacions", lamenta el doctor Abu Baha, que dirigeix una clínica clandestina a Antioquia, a Turquia.

Les medicines són escasses i són els mateixos treballadors dels hospitals els que han d'arriscar les seves vides per anar a buscar-ne en altres localitats pròximes, on la presència de l'exèrcit lleial a Baixar al-Assad és molt nombrosa. "El poc que els arriba és de manera il·legal a través de la frontera amb Turquia -explica Baha-. Per no tenir no tenim ni frigorífics. Quan es necessita fer una transfusió de sang la fem al moment, traiem sang del donant i la injectem al pacient perquè no es mori".

Aquest metge, de 28 anys i procedent de la ciutat d'Alep, que utilitza un nom fals, es va unir a les protestes contra el règim d'Al-Assad durant els primers mesos de la revolució a Síria. "Érem molt actius i després els serveis d'intel·ligència ens van localitzar. Llavors vaig decidir marxar del país i vaig creuar la frontera de manera il·legal per anar a Turquia", explica el doctor.

Intimidació i tortura de familiars

"El govern il·legítim de Síria persegueix els metges i ens considera, als seus ulls, uns criminals. Jo estic segur aquí a Turquia però temo per la meva família, que és a Alep. El govern intimida i amenaça les famílies dels doctors -denuncia Baha-. Quan consideren algú sospitós, van a casa seva i intimiden la seva família perquè revelin quina classe d'activitats du a terme. No només es dóna amb metges. Amb qualsevol persona sospitosa la família és intimidada, torturada i humiliada", prossegueix el metge.

Baha forma part d'una xarxa clandestina de metges sirians a Antioquia, i es dedica a portar els casos dels ferits per trets del règim que són evacuats a les ciutats frontereres de Turquia. La seva associació rep donacions de sirians de la diàspora, i organitzacions humanitàries els ajuden amb els subministraments mèdics.

Desenes de ferits greus, la majoria desertors, estan ingressats a la quarta planta de l'Hospital Defne d'Antioquia. El caporal Maher, de 20 anys, va refusar complir les ordres dels seus superiors quan el van obligar a obrir foc en una manifestació contra el règim en una localitat de la província d'Idlib. La desobediència li va costar una pallissa amb el seu propi fusell i tres trets, a l'espatlla, a l'esquena i a la cama dreta. Maher va ser ràpidament evacuat per l'Exèrcit Sirià Lliure i ara es recupera de les seves ferides de bala a l'hospital.

"Ens van dir que havíem de disparar contra terroristes, però allí només hi havia manifestants desarmats. Em vaig negar a matar els meus germans, i en represàlia em van donar una pallissa i després anaven a executar-me. Gràcies a Déu només vaig resultar ferit de gravetat, i si l'Exèrcit Lliure no m'hagués traslladat a un hospital a Turquia estaria mort", lamenta al llit de l'hospital. Com la majoria dels desertors, té por de revelar la seva identitat o de mostrar la seva cara davant d'una càmera, perquè sap que si ho fa la seva vida i la de la seva família correrien perill.

Curar cossos "destrossats"

A l'habitació contigua un altre jove es retorça de dolor. El seu cos està cobert d'embenatges perquè li cicatritzin les ferides. L'Ahmed, com diu anomenar-se, va ser sotmès a una delicada intervenció quirúrgica perquè tenia parts del cos en carn viva. "Li van haver de trasplantar teixit al turmell perquè només li quedava l'os", explica un familiar que també és a l'habitació, mentre ens ensenya les imatges captades amb un mòbil després de l'explosió. "Ens van envoltar amb tancs i ens van bombardejar", agrega l'Ahmed, que amb prou feines pot parlar.

L'atac va passar fa 20 dies a la localitat de Kafar Nabod, a la província de Hama. Les forces del règim van disparar amb foc d'artilleria a un grup d'opositors que s'havien concentrat per protestar i van matar 14 persones i 21 van resultar ferides. L'Ahmed estava fent el servei militar a Daraa i va desertar fa cinc mesos per unir-se a l'Exèrcit Lliure a Hama.

"Els casos més comuns que rebem són per municions il·legals. Una vegada penetren dins del cos exploten i provoquen ferides molt greus que afecten fins i tot òrgans vitals. No podem tractar moltes de les ferides i hem d'amputar els membres afectats, perquè estan destrossats", diu el doctor Hassan Naier, que fa el seguiment de ferits que entren il·legalment a Turquia.

stats