POLICIAL
Crònica 08/04/2012

La policia tem una revenja entre bandes llatines

Les investigacions apunten que una baralla entre Latin Kings i Ñetas pel territori hauria estat la causa de l'homicidi divendres del jove bolivià a l'Hospitalet. Els Mossos temen que hi pugui haver una revenja.

Anna Punsí / L. Díaz-roig
2 min
El parc de la Granota de l'Hospitalet de Llobregat on divendres va morir el jove bolivià de 16 anys en una baralla entre bandes.

BARCELONA.Les baralles territorials entre Latin Kings i Ñetas són recurrents. Però divendres van acabar de la pitjor manera. Un jove bolivià de només 16 anys va morir apunyalat en un parc cèntric de l'Hospitalet de Llobregat durant una discussió amb membres d'una banda rival. La víctima, a qui els serveis d'emergències van intentar reanimar durant mitja hora, pertanyia a la banda dels Latin Kings, segons fonts pròximes al cas. El seu rival era un ñeta amb qui es disputava un espai a la zona. Aquesta és la informació amb què treballen els Mossos d'Esquadra per intentar localitzar l'autor d'aquesta ganivetada mortal. La policia té diversos testimonis, també menors d'edat, companys de la víctima. De fet, alguns d'aquests joves van explicar a l'ACN que el noi estava jugant a futbol amb uns amics quan, de sobte, els seus agressors el van atacar per l'esquena.

Ara el temor és que hi pugui haver una revenja dels Latin Kings contra els Ñetas. Per això, la policia, tant els agents de seguretat ciutadana com els d'investigació i ordre públic, està molt atenta per si es desencadena qualsevol nova baralla entre bandes.

Barris amb més presència

Les revenges entre bandes són una de les principals preocupacions dels Mossos, que, a banda d'enfocar la feina des del punt de vista de relacions amb la comunitat, han començat a investigar també aquests grups. L'Hospitalet de Llobregat, juntament amb Cornellà de Llobregat i els carrers de Nou Barris a Barcelona, són els tres punts en què es produeixen més incidents entre bandes. De fet, fa pocs dies, el 28 de març, una altra baralla entre bandes també a l'Hospitalet va acabar amb un jove ferit greu, que encara està ingressat a l'Hospital de Bellvitge.

Aquestes bandes ja no s'anomenen llatines perquè els seus integrants sovint són joves nascuts a Catalunya. Els Mossos han detectat més de 40 nacionalitats diferents entre els joves. A més, en els últims anys també han incorporat més noies a les seves files. Els experts creuen que aquí encara no han traslladat els mètodes violents i dràstics que fan servir a Sud-amèrica però la policia els vol marcar de prop conscient que descontrolats poden acabar representant un problema.

Uns 3.000 a Catalunya

Les últimes dades policials apunten que el fenomen de les bandes juvenils afecta uns 3.000 joves, la majoria de procedència iberoamericana. "Les bandes llatines han consolidat la seva presència a Catalunya", diu el sociòleg Carles Feixa a l'estudi Societat catalana 2011 , en què detalla que els Latin Kings i els Ñetas continuen sent les més nombroses, però que la xifra de bandes ha augmentat i s'ha diversificat.

De tota manera, diu el sociòleg, hi ha altres grups més petits com Mara Salvatrucha, Black Panthers, Vatos Locos i Trinitarios, entre d'altres. Les entitats culturals creades el 2006 i el 2007 al voltant d'aquests joves continuen existint legalment, però les seves activitats ja no són tan massives ni continuades.

stats